Gelezen

Gelezen in maart 2023

Voor maart had ik in eerste instantie grootse leesplannen. Ik wou een aantal series waar ik in bezig ben verder of zelfs uitlezen en had mij min of meer geëngageerd om een nieuwe serie te beginnen als een buddy read. Echter moest ik snel toegeven dat ik meer had afgebeten dan ik kon kauwen.
De series waar ik in verder wou lezen, zijn vooral grootse epische fantasy reeksen, en hoewel dit één van mijn favoriete genres is, doorgaans probeer ik er niet te veel ineens te lezen, omdat dit wel overweldigend en intens kan zijn. Dus ik moest eigenlijk al vrij snel mijn plannen inperken en nam mij in plaats daarvan voor om mij op één epische serie te concentreren en mijn afwerk drang te richten op een YA serie waarvan ik eindelijk het vervolg had ontvangen. Helaas bleek mijn tweede ervaring met dit YA boek heel hard tegen te vallen en belande ik bijna in een leesdip, die gelukkig werd afgewend door die ene epische fantasy die ik had uitgekozen verder te lezen.

Uiteindelijk las ik in maart toch nog 7 boeken uit, goed voor 3101 bladzijden. Dit is het minste in zowel boeken als bladzijden in een maand tot nu toe dit jaar, maar als ik hierbij ook de bladzijden die ik las voor het ene boek dat ik niet uitlas, dan komen we ongeveer gelijk uit over januari-februari-maart, die alledrie ongeveer 35% van de gelezen boeken/bladzijden uitmaken.

Enkel rekening houdend met de uitgelezen boeken, dan komt het gemiddelde maart boek op 443 blz/boek, wat dan wel weer het hoogste is in vergelijking met de eerdere maanden van 2023.

Het gemiddelde aantal sterretjes voor maart valt dan weer lager uit, met slechts 2,9 sterretjes voor het gemiddelde maart boek.
De 7 uitgelezen boeken schommelden voornamelijk tussen de 2 en 3 sterren, maar eentje kreeg ook – niet geheel onverwacht – het maximum van 5 sterren.

Qua doelgroep varieerde ik tussen 1 jeugd boeken, 2 Young Adult boeken (waarvan 1 DNF) en 5 volwassen boeken.

Ook voor de leeswijze varieerde ik tussen alle opties, met 2 e-boeken, 2 audioboeken en 4 boekenkast-boeken (waarvan 1 DNF).

Voor de genres wisselde ik tussen 4 genres, namelijk ander (1), sci-fi (1), mysterie (1) en fantasy (4+1).

Voor de taal las ik enkel in het Engels.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in maart las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

  1. Gibson, S.T. – A Dowry of Blood ★★★
  2. Deonn, Tracy – Legendborn (Legendborn #1) ★★
  3. Deonn, Tracy – Bloodmarked (Legendborn #2) DNF
  4. Sanderson, Brandon – Words of Radiance (The Stormlight Archive #2) ★★★★★
  5. Stroud, Jonathan – The Dagger in the Desk (Lockwood & Co #1,5) ★★
  6. Ware, Ruth – The It Girl 🎧 ★★★
  7. Reid, Taylor Jenkins – Daisy Jones and the Six 🎧 ★★
  8. Wells, Martha – All Systems Red (The Murderbot Diaries #1) ★★★

Gibson, S.T. – A Dowry of Blood ★★★

Genre: Fantasy (Gothic)

A lyrical and dreamy reimagining of Dracula’s brides, A DOWRY OF BLOOD is a story of desire, obsession, and emancipation.

Saved from the brink of death by a mysterious stranger, Constanta is transformed from a medieval peasant into a bride fit for an undying king. But when Dracula draws a cunning aristocrat and a starving artist into his web of passion and deceit, Constanta realizes that her beloved is capable of terrible things. Finding comfort in the arms of her rival consorts, she begins to unravel their husband’s dark secrets.

With the lives of everyone she loves on the line, Constanta will have to choose between her own freedom and her love for her husband. But bonds forged by blood can only be broken by death.

Op zich was dit wel een OK boek, maar ik werd er niet echt door van mijn sokken geblazen. Je kon hierover al meer lezen hier.

Deonn, Tracy – Legendborn (Legendborn #1) ★★

Genre: Fantasy (YA)

After her mother dies in an accident, sixteen-year-old Bree Matthews wants nothing to do with her family memories or childhood home. A residential program for bright high schoolers at UNC–Chapel Hill seems like the perfect escape—until Bree witnesses a magical attack her very first night on campus.

A flying demon feeding on human energies.

A secret society of so called “Legendborn” students that hunt the creatures down.

And a mysterious teenage mage who calls himself a “Merlin” and who attempts—and fails—to wipe Bree’s memory of everything she saw.

The mage’s failure unlocks Bree’s own unique magic and a buried memory with a hidden connection: the night her mother died, another Merlin was at the hospital. Now that Bree knows there’s more to her mother’s death than what’s on the police report, she’ll do whatever it takes to find out the truth, even if that means infiltrating the Legendborn as one of their initiates.

She recruits Nick, a self-exiled Legendborn with his own grudge against the group, and their reluctant partnership pulls them deeper into the society’s secrets—and closer to each other. But when the Legendborn reveal themselves as the descendants of King Arthur’s knights and explain that a magical war is coming, Bree has to decide how far she’ll go for the truth and whether she should use her magic to take the society down—or join the fight.

Ik besloot deze te herlezen, om goed geïnformeerd in het vervolg te kunnen duiken. Tegen al mijn verwachtingen in, bleek dit nogal tegen te vallen.
In mijn herinneringen was dit een heel vlot, explosief en uniek verhaal, maar bij het herlezen moest ik me er echt doorsleuren. Het was helemaal niet meeslepend, want ik was er me op elke bladzijde pijnlijk van bewust dat ik aan het lezen was. Ik geraakte maar niet ondergedompeld en ik worstelde om alle personages uit elkaar te houden. Er was niet veel dat hen echt tot leven bracht, het waren gewoon namen op papier, en geen mensen van vlees en bloed.

Ik zie nog steeds het enorme potentieel van de wereld en het verhaal, maar het kon me deze keer totaal niet overtuigen, waardoor ik mijn originele beoordeling toch moet herzien.
Als ik zo ook mijn recensie herlees van de eerste keer dat ik dit boek las (hierzo), dan lees ik dat ik eigenlijk veel van dezelfde problemen heb, maar dat ik er mij de eerste keer beter kon over zetten dan de tweede keer lol. Grappig eigenlijk hoe dat gaat, maar wel jammer…Dit voorspelt ook niet echt veel goeds voor het vervolg…

Deonn, Tracy – Bloodmarked (Legendborn #2) DNF

Genre: Fantasy (YA)

The shadows have risen, and the line is law.

All Bree wanted was to uncover the truth behind her mother’s death. So she infiltrated the Legendborn Order, a secret society descended from King Arthur’s knights—only to discover her own ancestral power. Now, Bree has become someone new:

A Medium. A Bloodcrafter. A Scion.

But the ancient war between demons and the Order is rising to a deadly peak. And Nick, the Legendborn boy Bree fell in love with, has been kidnapped.

Bree wants to fight, but the Regents who rule the Order won’t let her. To them, she is an unknown girl with unheard-of power, and as the living anchor for the spell that preserves the Legendborn cycle, she must be protected.

When the Regents reveal they will do whatever it takes to hide the war, Bree and her friends must go on the run to rescue Nick themselves. But enemies are everywhere, Bree’s powers are unpredictable and dangerous, and she can’t escape her growing attraction to Selwyn, the mage sworn to protect Nick until death.

If Bree has any hope of saving herself and the people she loves, she must learn to control her powers from the ancestors who wielded them first—without losing herself in the process.

DNF na 294 bladzijden (±52%).

Dat ik dit boek niet zou gaan uitlezen, had ik in eerste instantie niet zien aankomen.
Na mijn toch wel lauwe ervaring bij het herlezen van Legendborn, kreeg ik wel een jammerlijk voorgevoel, dat helaas realiteit werd.
Ik heb het nog langer volgehouden dan ik voor een ander boek zou doen, denk ik, want ik las het boek meer dan 50% uit, vooraleer ik mezelf gewonnen gaf.

De schrijfstijl voelde echt heel erg houterig aan. De dialogen waren zo onnatuurlijk en bepaalde personages bestaan blijkbaar enkel om te interageren met het hoofdpersonage en om haar informatie te geven.
Daarnaast wordt alle nieuwe informatie op de meest saaie, wikipedia-encyclopedie achtige manier aan de lezer gebracht, dat het een ware klus was om er door te komen.

Ik ergerde mij ook blauw aan het gedrag van ons hoofdpersonage.
Ja, ik weet het, het is een tiener en als volwassene kan je je daar wel eens aan ergeren, maar ik kon me er hier niet over zetten. Iedere keer ze haar mond opendeed, iets dacht of iets deed, stoorde mij dit op één of andere manier, en gezien ze ons hoofdpersonage is, was dit dus bijna iedere bladzijde van dit boek.
Het verhaal voelde ook slordig aan en te veel.

Dus ja, met pijn in het hart toch besloten te DNF’en.
Ik wou deze goed vinden, vooral ook omdat ik keilang heb uitgekeken naar het vervolg, maar mijn smaak is precies veranderd en tijd is te kostbaar om die te besteden aan iets tegen mijn goesting te lezen.
Het moment dat ik die knop in mijn hoofd omdraaide en het boek aan de kant had gelegd, viel er precies een gewicht van mijn schouders, wat voor mij extra aangeeft dat ik de goede beslissing nam. Echt heel jammer van het potentieel…

Sanderson, Brandon – Words of Radiance (The Stormlight Archive #2) ★★★★★

Genre: Fantasy (Epic)

The Knights Radiant must stand again.

The ancient oaths have at last been spoken; the spren return. Men seek what was lost; I fear the quest will destroy them.

It is the nature of the magic. A broken soul has cracks into which something else can be fit. Surgebindings, the power of creation themselves; they can brace a broken soul, but they can also widen its fissures.

The Windrunner is lost in a shattered land, balanced upon the boundary between vengeance and honor. The Lightweaver, slowly being consumed by her past, searches for the lie she must become. The Bondsmith, born in blood and death, now strives to rebuild what was destroyed. The Explorer, straddling the fates of two peoples, is forced to choose between slow death and a terrible betrayal of all she believes.

It is past time for them to awaken, for the Everstorm looms.

And the Assassin has arrived.

Ah, hoe schrijf je in hemelsnaam een recensie voor zo’n episch en verbazingwekkend boek?! Ik heb absoluut geen idee, dus ik ga het niet eens proberen, lol.
Het volstaat te zeggen dat ik dit tweede boek in The Stormlight Archive absoluut geweldig vond, van zijn personages tot zijn plot, alles is gewoon zo VERDOMD GOED!
Heerlijk om meer over de wereld te leren, om terug bij deze personages te zijn en hen zien samenkomen en interageren. Dit boek had fantastisch ontwikkelingen in plot en personages. Het was grappig en ontroerend, had hartverscheurende actiescènes en huiveringwekkende shockmomenten

Dit was absoluut het boek van Shallan en ik vind haar verhaal – samen met dat van Pattern – bijzonder fascinerend.
Superman Kaladin was een ding. Syl is hilarisch en o zo kostbaar. Wit/Hoid was ook weer van de partij in zijn volle onnozele glorie.
Veel nieuwe Cosmere-links gedetecteerd, spannend!
Ooh, en de link met Warbreaker deden me van oor tot oor grijnzen. WAAR gaat dat heen?!

Stroud, Jonathan – The Dagger in the Desk (Lockwood & Co #1,5) ★★

Genre: Fantasy (Jeugd, paranormaal)

In London, a mysterious and potentially deadly ghost is stalking the halls of St Simeon’s Academy for Talented Youngsters. It lurks in the shadows, spreading fear and icy cold – and it carries a sharp and very solid dagger…

The headmaster wastes no time in enlisting the help of ghost-hunters Anthony Lockwood, Lucy Carlyle and George Cubbins.

Can Lockwood & Co. survive the night and save the day?

Vrij rechttoe rechtaan, zonder tierlantijntjes. Gewoon één zaak beschreven van begin tot einde, zonder veel mysterie of spanning. Voelde wat onnodig.

🎧 Ware, Ruth – The It Girl ★★★

Genre: Mysterie (hedendaags)

April Coutts-Cliveden was the first person Hannah Jones met at Oxford.

Vivacious, bright, occasionally vicious, and the ultimate It girl, she quickly pulled Hannah into her dazzling orbit. Together, they developed a group of devoted and inseparable friends—Will, Hugh, Ryan, and Emily—during their first term. By the end of the second, April was dead.

Now, a decade later, Hannah and Will are expecting their first child, and the man convicted of killing April, former Oxford porter John Neville, has died in prison. Relieved to have finally put the past behind her, Hannah’s world is rocked when a young journalist comes knocking and presents new evidence that Neville may have been innocent. As Hannah reconnects with old friends and delves deeper into the mystery of April’s death, she realizes that the friends she thought she knew all have something to hide…including a murder.

Intrigerend en voor het grootste deel een meeslepend verhaal, maar misschien een beetje te langdradig.
Ik vond het heen en weer schakelen tussen het heden en het verleden een goeie keuze, maar het feit dat onze hoofdpersoon er geen probleem mee had om plotseling iedereen te verdenken die ze ooit had ontmoet behalve de persoon die ze aanvankelijk beschuldigde, maakte het een beetje te ongeloofwaardig.
Sommige rode haringen lagen er ook een beetje te vingerdik op of werden nooit bevredigend uitgelegd, wat toch wel wat ten koste ging van de eigenlijke grote onthulling.
Dat gezegd hebbende, was ik grotendeels geboeid door het verhaal en vond het moeilijk om het neer te leggen, omdat ik wilde weten hoe het zou aflopen. En dat is eigenlijk alles wat ik van een thriller verlang, dus missie zeker geslaagd!

🎧 Reid, Taylor Jenkins – Daisy Jones and the Six ★★

Genre: Ander (historisch)

For a while, Daisy Jones & The Six were everywhere. Their albums were on every turntable, they sold out arenas from coast to coast, their sound defined an era. And then, on 12 July 1979, they split.
Nobody ever knew why. Until now.

They were lovers and friends and brothers and rivals. They couldn’t believe their luck, until it ran out. This is their story of the early days and the wild nights, but everyone remembers the truth differently.

The only thing they all know for sure is that from the moment Daisy Jones walked barefoot onstage at the Whisky, their lives were irrevocably changed.

Making music is never just about the music. And sometimes it can be hard to tell where the sound stops and the feelings begin.

Zeer meeslepend audioboek met een volledige cast. Boek is geschreven als één lang interview, dus persoonlijk vind ik dat het lezen via audioboek, vooral met deze getalenteerde cast, de leeservaring ten goed komt.

Het verhaal, hoewel fictief, is toch vrij herkenbaar als je bekend ben met rockbands uit de jaren zeventig. Niets super origineels en geen van de personages wist me emotioneel te raken. De meeste waren gewoon onvolwassen en egoïstisch.

De schrijfstijl spoorde wel aan om verder te lezen en zorgde dat het snel weg las, hoewel ik twijfel of dit ook het geval was geweest als ik het gewoon met mijn ogen had gelezen.
Uiteindelijk geen boek dat ik me lang zal herinneren.

Wells, Martha – All Systems Red (The Murderbot Diaries #1) ★★★

Genre: Sci-Fi (novelle)

“As a heartless killing machine, I was a complete failure.”

In a corporate-dominated space-faring future, planetary missions must be approved and supplied by the Company. For their own safety, exploratory teams are accompanied by Company-supplied security androids. But in a society where contracts are awarded to the lowest bidder, safety isn’t a primary concern.

On a distant planet, a team of scientists is conducting surface tests, shadowed by their Company-supplied ‘droid–a self-aware SecUnit that has hacked its own governor module and refers to itself (though never out loud) as “Murderbot.” Scornful of humans, Murderbot wants is to be left alone long enough to figure out who it is, but when a neighboring mission goes dark, it’s up to the scientists and Murderbot to get to the truth.

Ik heb nog niets dan lof gehoord over The Murderbot serie van Martha Wells, dus mijn verwachtingen waren wel hoog toen ik in deze eerste novelle dook.

Veel mensen zijn bijzonder gecharmeerd door het personage van Murderbot en voor ik dit boek las, verwachtte ik een soort Marvin, the paranoid android-achtig personage, vol sarcasme en humor.

“but you may have noticed that when I do manage to care, I’m a pessimist.”

Hoewel Murderbot ook een zekere sarcastische humor bezit, is dit met toch een iets serieuzere ondertoon dan de robot uit Hitchhicker’s guide. Een robot met sociale angst, die ongemakkelijk wordt van interacties met vreemden en oogcontact. Sjah, niet moeilijk te bedenken waarom verstokte boekenwurmen een zwak hebben voor dit personage. Voor mij zie ik zeker potentieel om dezelfde soort verliefdheid voor Murderbot te ontwikkelen, maar op basis van dit ene boekje ben ik er nog niet helemaal. Het verhaal is te kort en oppervlakkig om helemaal verliefd te worden.

Wel veel potentieel en ik ben zeer zeker geïntrigeerd om verder te lezen in de serie en nader kennis te maken. Al met al was dit eerste boek vooral gewoon leuk en snel uit te lezen, een plezante voorzet voor het vervolg van de serie.