Gelezen

Fairyloot Adult #9: A Dowry of Blood

Origineel lag de focus van Fairyloot op Young-Adult Fantasy boeken, maar in 2022 kwam daar verandering in met de lancering van hun Adult Fantasy Book-Only abonnement. Als abonnee op hun normale YA-abonnement kreeg ik voorrang om me in te schrijven voor deze nieuwe dienst en als boeken en fantasy liefhebber kon ik daar natuurlijk niet aan weerstaan.

Ik denk dat dit boek het vroegste is dat ik ooit zo’n boek van de maand heb gekregen, want dit november boek werd mij al halfweg november overhandigd! Anders krijg ik deze dozen doorgaans aan het einde van de maand/begin volgende maand.
Het thema voor november was Bad Blood en wat het boek zou gaan worden was al verklapt voor mij, omdat er toch wel wat hype online over was.

Uiteraard heb ik het over A Dowry of Blood van S.T. Gibson, een boek dat eerst een zelfpublicatie was, maar dat door de enorme hoeveelheid positieve reacties toch werd opgepikt door een traditionele uitgeverij.

De Fairyloot editie komt met een exclusief herontworpen omslag, waar ik wel fan van ben. Ik vind de rode rand met het mooie gouden kader het boek een luxueuze uitstraling geven, wat bij de standaardeditie wel wat gemist wordt. Het geeft je meteen al het gevoel van een gothic roman, dus ik verkies inderdaad wel Fairyloots versie.

De paginaranden zijn ook digitaal gespoten met een mooi damast motief, nog iets dat me aan gothic doet denken. Vreemd vind ik wel dat dit rood gecombineerd met blauw is. Ik zou zwart een logischere keuze hebben gevonden, op basis van de omslag.

Het blauw wordt echter wel verklaard als je de omslag weg neemt aan naar de naakte hardcover kijkt, waar een kleurenillustratie van @warickaart op staat gedrukt. Deze illustratie vind ik nu niet zo spectaculair, eerlijk gezegd…

Binnenin heeft het boek ook nog illustraties van @warickaart als schutbladen, die ik wel heel erg mooi vind en ook heel goed aansluiten bij de weelderige gothic atmosfeer die ze proberen oproepen.

Tot slot was ik toch een beetje ontgoocheld te zien dat dit boek deze keer niet door de auteur was ondertekend.

Op zich wel een mooie verzorgde Fairyloot-editie, maar deze keer niet echt spectaculair, naar mijn mening. En hoe zit het met de inhoud van het boek?
Ik probeer echt mijn best te doen om deze nieuwe aanwinsten in mijn boekenkast tijdig te lezen en hoop eigenlijk om binnenkort bijgebeend te raken! Ik las deze in maart uit, iets meer dan drie maanden nadat ik hem in mijn boekenkast schoof.

S.T. Gibson – A Dowry of Blood ★★★

Genre: Fantasy (Gothic/Horror)

A lyrical and dreamy reimagining of Dracula’s brides, A Dowry of Blood is a story of desire, obsession, and emancipation.

Saved from the brink of death by a mysterious stranger, Constanta is transformed from a medieval peasant into a bride fit for an undying king. But when Dracula draws a cunning aristocrat and a starving artist into his web of passion and deceit, Constanta realizes that her beloved is capable of terrible things. Finding comfort in the arms of her rival consorts, she begins to unravel their husband’s dark secrets.

With the lives of everyone she loves on the line, Constanta will have to choose between her own freedom and her love for her husband. But bonds forged by blood can only be broken by death.

Op de keper heb ik A Dowry of Blood wel graag gelezen, maar het blies me nu niet bepaald van mijn sokken en ik kan me niet meteen vinden in de obsessie die er online heerst over dit boek.

Toegegeven, mooi geschreven is het wel. Dromerig en lyrisch, zoals de flaptekst zegt. Het zoog me wel naar binnen van in het begin en intrigeerde me wel door de manier waarop ons hoofdpersonage haar verhaal vertelt aan haar man, eerder dan aan de lezer. Maar deze unieke draai verdwijnt wel wat naarmate het verhaal vordert.

En dat verhaal is, sjah, ik kan niet anders zeggen dan een beetje saai?
Er gebeurt bitter weinig en wat gebeurt wordt altijd vaag en oppervlakkig gehouden. Het ganse vampieren gebeuren heeft zo goed als geen impact op het verhaal, behalve dan dat onze personages een onnatuurlijk lange levensspanne hebben. Achteraf gezien lijken die vampieren en het ganse gothic-novel vibe eerder lokkertjes voor een vrij banaal verhaal over huiselijk geweld.

Meer heb ik hier helaas niet echt over te zeggen. Een gevalletje van stijl boven inhoud en gewoon een middelmatig boek voor mij.