Gemaakt

Roodkapje

Naast de dolfijn, heb ik voor mijn metekind nog een kerstcadeautje gemaakt. Het begon allemaal met deze foto.

Hooded Capelet - Linda Permann

Het kindje dat deze cape draagt deed me meteen denken aan mijn metekindje. We noemen haar soms roodkapje, omdat haar mama een voorkeur heeft voor alles dat rood-met-witte-stippen is.
Dus bij het zien van bovenstaande cape moest ik gewoon een rode versie maken voor haar.

Een tijdje was ik op zoek naar de perfecte wol. Ik wou een dieprode kleur en geen fel rood. De wol mocht ook niet al te duur worden, want mijn metekindje is toch nog steeds in de groei, en de wol moest ook gemakkelijk te onderhouden zijn. Ik vroeg hulp op Ravelry en besloot uiteindelijk om Stylecraft Special DK te gebruiken in de kleur Claret. EINDELIJK een excuus om Stylecraft te kopen 😉 (zie hier).

RJ - 001

Het patroon zelf kan op zich gekocht worden, maar kan ook gekocht worden als onderdeel van het boek Little Crochet: Modern Designs for Babies and Toddlers. Het patroon op zich komt op $4.99, het volledige boek op $14.99.
Ik besloot enkel het patroon te kopen, en dat deed ik via de e-book webwinkel Ebooks.com. Elke e-book aankoop is direct downloadbaar. Tot mijn absolute verbazing had ik echter niet enkel het patroon ontvangen, maar het volledige boek voor de prijs van het ene patroon. :huh:

Soit, roodkapje.
Deze keer begon ik mijn haakwerk toch met een proeflapje. Anders kunnen proeflapjes me gestolen worden, maar nu wou ik echt doen zoals het hoort 😉

RJ - 002

Volgens het patroon moesten 18 steken en 9 rijen, met haaknaald 3,75mm, 10 cm² meten. Ik haakte met een 4mm en mijn 18 steken maten inderdaad 10cm, maar de 9 rijen kwamen slechts op 8,5 cm. Nogal een groot verschil, niet?
Nu ja, steken bij maken is altijd moeilijk bij een patroon, maar mijn probleem zat hem in de rijen, dus besloot ik om gewoon extra rijen te haken zodat ik op de gewenste afmetingen kwam.
Zo bijvoorbeeld maakte ik voor de kap 6 rijen meer dan vereist in het patroon.

RJ - 003

Ergens halverwege het golvende stuk dat de eigenlijk cape zou vormen, werd het me duidelijk dat ik toch niet genoeg wol zou hebben. Ik had 3 bolletjes van het rood besteld, maar die minderden snel en dan moest ik nog schone dikke pom-pommekes maken. Vandaar mijn tweede Stylecraft aankoop.

Terwijl ik het zigzag patroontje haakte, bleef ik nadenken over de sluiting van de cape.
Het patroon biedt twee mogelijkheden. Enerzijds is er de koord met pom-poms en anderzijds een sluiting met knoopjes. Deze laatste wordt aangeraden voor de allerkleinsten, omdat dit veiliger is dan een koord.

RJ-sluiting

Persoonlijk vind ik de koord met de pom-poms mooier, dus mijn gedacht was gemaakt. Maar ik wou toch iets extra zodat de cape meer dicht kon wanneer nodig. Na wat googlen kwam ik terecht op de Etsy winkel van Camelot Creations. Daar vond ik mooie sluitingen, speciaal bedoeld voor capes.

Romance Silver Cloak Clasp

Mooi hé?

En met dit alles was het dan gewoon een kwestie van haken en afwerken 🙂

Nieuwsgierig naar het eindresultaat? Ik moet zeggen dat ik er toch behoorlijk trots op ben. Het ziet er precies uit zoals ik wilde. Zonder jullie verder in spanning te houden: Ta-daaa

RJ - 004b

RJ - 005b

Wat vind je ervan? Echt een cape voor roodkapje, niet? 😀

Oké, nu heb ik nog twee gehaakte kerstcadeautjes over die ik jullie nog wil tonen. Manman, ik weet dat ik traag ben. We zijn verdorie al halfweg februari! Maar ze volgen binnenkort!

Groetjes,
Charlotte

12 Comments