Uitgelegd

Rand rond hartjesdeken

Van Emmy kreeg ik de vraag of er voor mijn hartjesdeken ook een beschrijving voor de rand was. Die was er niet, maar ik beloofde haar een nieuwe post te maken met wat meer uitleg over de rand.

Persoonlijk heb ik ook altijd schrik om aan de rand te beginnen. Schrik dat ik fouten ga maken. Schrik dat het op niks gaat trekken. Maar, geloof me, nu ik al een paar dekentjes omrand heb kan ik je wel vertellen dat die schrik eigenlijk nergens voor nodig is! Een rand maakt een deken echt af, vind ik, dus het loont zeker de moeite om er eentje te maken. En bovendien is een rand erg vergevingsgezind: ook al maak je fouten tegen het patroon (gewenst of ongewenst, maar daar zeg ik meer over later), die fouten vallen zelden of nooit op!!

Voor het hartjesdeken wist ik dat ik een rand met schelpjes wilde maken, de meest traditionele rand voor een babydeken.
Voor diegene die het niet zouden weten, een gehaakt schelpje creëer je wanneer je meerdere stokjes, meestal 5, in 1 steek haakt. Daardoor krijg je halve cirkeltjes. In de hoeken haak je meer stokjes (meestal 8 ) om een soort drie vierden cirkel te vormen.
Het patroon voor een rand met schelpjes gaat als volgt:

Begin in een hoek:
Haak 2 losse (=Stokje) en 4 stokjes in de eerste (hoek) steek;
* sla volgende 2 steken over, vaste in de volgende steek, sla volgende 2 steken over, haak 5 stokjes in de volgende steek, herhaal vanaf * tot er nog 4 steken van de eerste zijkant over zijn;
vaste in de volgende steek, sla volgende 2 steken over, haak 8 stokjes in de hoek-steek, sla volgende 2 steken over, vaste in volgende steek.
Ga verder in het zelfde patroon, met telkens 8 stokjes in de hoeken, tot je weer bij de eerste hoek bent. Haak nu nog 3 stokjes in de eerste hoek (hier heb je al 2 lossen en 4 stokjes in gewerkt helemaal in het begin), en maak dan af door een HV in de top van de eerste ketting lossen. Bind af.

Nu, voor ik aan de schelpjes rand ben begonnen heb ik eerst rondomrond een rij van vasten gehaakt, want dan gaat het veel gemakkelijker om de schelpjes te haken.
Voor de randen die parallel lopen met de hartjes (bovenkant en onderkant) haakte ik gewoon 1 vaste per steek. Voor de linker- en rechterkant moest ik echter ook rekening houden met het feit dat er rijen waren met stokjes en rijen met vasten. Voor de rijen die begonnen en eindigden met stokjes haakte ik telkens twee vasten in de zijkant, voor de rijen die begonnen en eindigden met vasten haakte ik slechts 1 vaste in de zijkant. Als je naar het patroon van het hartjesdeken kijkt betekent dit dus dat ik per herhaling in de zijkant 5 vasten haakte:

 • Rijen 3: 1 vaste in de zijkant
 • Rijen 4: 2 vasten in de zijkant
 • Rijen 5: 2 vasten in de zijkant
 • Totaal: 5 vasten per herhaling van het hartjespatroon

In de rijen 1 en 2 in het begin werden ook twee vasten per rij in de zijkant gehaakt.

In de hoeken denk ik (ik ben dit niet meer helemaal zeker, maar het lijkt mij logisch) haakte ik ook meerdere vasten (meestal 3) om 90° te kunnen draaien naar de volgende zijde.

Nu, uiteindelijk maakt het zo veel niet uit hoor. Je kan dit gerust op het zicht doen! Zorg er alleen voor dat je rand niet te strak en niet te los komt te zitten!

Dan na de rij vasten ben ik begonnen aan de rij schelpjes.
Strikt genomen, als je een schelpjesboord maakt, dien je een veelvoud van 6 steken te hebben plus nog 1 steek (6X + 1), maar ook hier heb ik niet echt rekening mee gehouden.
Ik ben, zoals het bovenstaande patroon vraagt, begonnen in een hoek en heb zo goed mogelijk het patroon gevolgd, maar soms kwam het niet mooi uit in de hoeken. Daarom heb ik soms slechts 1 steek of soms zelfs 3 steken overgeslagen i.p.v. de gevraagde twee, totdat ik mooi in een hoek uit kwam om het hoek-schelpje te haken. Dit is helemaal niet erg, want op het einde valt dit echt niet op!

En dat was het voor de rand. Ik hoop dat ik het wat duidelijk heb kunnen uitleggen…

Vele groetjes,
Charlotte

7 Comments

 • emmy

  Hoi! Ik ben eindelijk begonnen met het dekentje, zit in het midden van de 1e rij kleur. En het lukt dankzij jouw goeie uitleg!

  • emmy

   Vandaag net het tiende kleur begonnen in een dekentje van 20 hartjes, het gaat vooruit!

 • Liesbeth

  Superleuk die rand, maar eerst maar eens zien hoever we met het dekentje komen 😉 Ben toe aan mijn 2e rij kleur, maar eerst nieuwe kleuren wol halen. Wil hem met rood, roze, paars maken en dan maar hopen dat mijn schoonzus zwanger is van een dochtertje!! Ag we hebben nog tot juni om hem af te maken.

 • crocheter

  Is there english instrustion for this heart afghan please i love it

 • Ingrid

  Hoi, wat een prachtige deken en goede beschrijvingen. Ik zou m graag willen maken. Ik vind jouw kleuren zo mooi, is het mogelijk mij te vertellen welke garens, kleuren en hoeveelheden je gebruikt hebt? Heel erg bedankt!