Gelezen

Fairyloot #30: april 2023 a.k.a. de allerlaatste

Mijn dertigste Fairyloot Young Adult Box en ook mijn allerlaatste!
Jawel, de knoop is doorgehakt en de beslissing onomkeerbaar, of toch op korte termijn. Ik heb mezelf kunnen inhouden en heb mijn abonnement niet verlengd. Ik had een heilige schrik dat ik mij dit direct zou gaan beklagen, maar mijn lauwwarme gevoelens bij deze doos (oeps, spoiler) hebben mijn beslissing alleen maar bevestigd.

Het thema voor deze doos was Dare to Dream.
Hoewel de weg naar vooruitgang zelden gemakkelijk of ongecompliceerd is, is het vaak de reis, niet alleen de bestemming, die ons vormt. Deze doos is geïnspireerd op personages die volharden ondanks uitdagingen, die weigeren op te geven totdat ze van hun wereld een betere plek hebben gemaakt.

Bovenin de doos lag dit zachte, stoffen item. Als ik al eens niet eerder een soortgelijk artikel had gekregen, dan had ik op de spoilerkaart moeten spieken om te weten wat dit was: een soort pannenlap, maar voor rond een kom.
Die ene die ik al eens had gekregen gebruik ik echt wel vaak. Ik eet graag uit kommetjes en ja, eet wel veel voor tv of buiten in de zetel. Ik vind dit praktisch voor zowel warme als koude gerechten. Dus deze zal zeker van pas komen!
Het ontwerp is van @blanca.design en werd geïnspireerd door Violet Made of Thorns van Gina Chen, een boek dat ik vorig jaar in een doos kreeg, maar nog niet las.

Het tweede item is een art print door @sallteas. Ik had geen idee wie dit moest voorstellen, wat niet verwonderlijk is, gezien ik het bijhorende boek niet las (en ook niet van plan ben te lezen). Dit zou Aaron Warner moeten voorstellen uit de Shatter Me serie van Tahereh Mafi.

Nog een stoffen artikel en ook eentje dat ik steeds graag opnieuw krijg: sokken. Deze keer enkelsokjes ontworpen door @jezhawk en geïnspireerd op Daughter of Smoke & Bone van Laini Taylor, een serie dat een paar treden omhoog is geklommen op mijn TBR sinds ik Strange the Dreamer las.
Hoewel ik de sokjes wel leuk vind en ze zeker ga dragen, is het ontwerp helemaal anders dan wat ik bij deze boekenreeks zou hebben verwacht…

Vervolgens haalde ik deze mooie boekenetui uit de doos. Het ontwerp is opnieuw van Blanca.design en werd geïnspireerd door Daughter of the Moon Goddess van Sue Lynn Tan, ook een Fairyloot boek van vorig jaar dat ik nog niet heb gelezen.

De laatste items zijn de volgende twee boekenleggers in de Fairyloot mythologie reeks. Deze stellen de goden Nike en Morpheus voor, getekend door @gracezhuart.

De tarotkaarten van de maand zijn ook geïnspireerd door Daughter of Smoke & Bone van Laini Taylor: Akiva als sterren vijf en Karou als sterren zes, getekend door @saramirza_art.

En dan mijn allerlaatste Fairyloot Young Adult boek: Silver in the Bone van Alexandra Bracken.
Dit is een boek geïnspireerd op de legende van Arthur en volgt twee rivalen die samen moeten werken tijdens een dodelijke queeste vol duistere geheimen, liefde en wraak.

Zoals je in de vergelijking hierboven kunt zien verschilt de Fairyloot editie niet zo veel van de standaard editie. Ze lijken gewoon precies de saturatie wat naar omhoog te hebben gezet en wat gespeeld met het lettertype. Om dit dan aan te kondigen als een exclusieve cover lijkt mij een beetje overdreven…
Jammer en ambetant vind ik ook dat de titel van het boek niet op de rug staat. De Keltische knoop is wel mooi en zo, maar niet zo handig als het boek in de boekenkast staat en de titel niet kunt lezen.

Wel ben ik weer helemaal weg van de digitaal gespoten rand, waarbij een element van de cover is overgenomen. De kleuren springen er echt uit.

Helaas ben ik absoluut geen fan van alle andere aanpassingen. Ik vind de tekenstijl gebruikt op zowel de harde kaft als de schutbladen totaal niet passen bij de rest van het boek. De artiest heeft ongetwijfeld talent, maar ikzelf ben niet meteen weg van de cartooneske, kawaii stijl. En zoals gezegd vind ik het contrast van het koddige te groot in vergelijking met de stoere omslag. Dit is natuurlijk allemaal persoonlijke smaak, maar helaas niet de mijne.

Wel weer leuk is de handtekening van de auteur.

Sjah, het lijkt er dus op dat mijn allerlaatste Fairyloot YA-doos een ontgoocheling is. De keuzes van de items vind ik een beetje lui. Neem nu de boekenetui, fantastisch item om te krijgen, maar ik heb het gevoel dat ik er de laatste tijd echt wel heel veel van Fairyloot heb gekregen. Zelfde voor de sokken, altijd handig, maar niet meer meteen uniek.
En ja, ik ben echt wel ontgoocheld over het uitzicht van het boek. Ik denk dat dit echt de allereerste keer is dat het boek me zo tegenvalt. Helpt ook niet dat ik ondertussen ook de Owlcrate versie van dit boek zag en die is absoluut adembenemend mooi…
Aan de andere kant verdiend Fairyloot wel een dikke pluim dat ze zo’n gewaagde en gedurfde keuzes hebben durven maken bij de aanpassingen van het boek. De reden dat ik boeken via boekendozen koop, is omdat ik een uniek stuk wil, anders dan wat je in de gewone boekenwinkel kan kopen. Dus ik wil wel dat ze aanpassingen durven maken aan het ontwerp. En ja, dat betekent ook dat er wel eens een misser zal zijn. In dit boek hebben ze voor mij gemist op twee vlakken: zo goed als geen aanpassingen aan de omslag en dan een tekenstijl die mij niet ligt en ik ook niet passend vind bij de rest voor alle andere aanpassing.

Gezien ik ook niet echt enthousiast was met de doos van de maand ervoor, ben ik niet echt treurig dat ik mijn abonnement op de YA-doos heb opgezegd.
Hopelijk trekt Fairyloot de ontgoocheling niet door naar hun Adult doos, want daar loopt mijn abonnement wel nog!

Groetjes,
Charlotte