Gemaakt

Pakjes in december

Zoals bijna elk jaar, maakte ik ook dit jaar kerstcadeautjes voor mijn nichtjes en neefje. Ik begon er tegelijkertijd heel vroeg als heel laat mee, zodat het toch wel een beetje spannend werd naar kerstmis toe of ik alles op tijd klaar zou krijgen. Tegelijkertijd verjaart één van mijn nichtjes in december, waarvoor ik ook een plan had voor een zelfmaak cadeautje. Dus toch heel wat maaksels die nog in december het licht zagen!

Harry Potter Gryffindor Cape

Deze Harry Potter cape maakte ik eigenlijk al afgelopen zomer, maar verstopte ik zo lang tot ik hem met kerstmis aan mijn oudste metekindje kon geven.
Het patroon voor dit gewaad komt van Fleece Fun en kan daar helemaal gratis gedownload worden. Het is een beetje knippen en plakken om het patroon van A4-bladzijden in een patroonblad om te vormen, maar naar mijn mening is het het meer dan waard, want ik vind deze cape echt fantastisch goed gelukt!
Het enige wat ik jammer vind is dat het zwarte katoen dat ik gebruikte achteraf gezien toch ietsjes dikker had mogen zijn.

Weasley trui

Deze trui zette ik al in mei vorig jaar op, in eerste instantie voor de verjaardag van mijn metekindje. Maar ja, ik was een beetje beginnen slabakken en haalde in de verste verte de deadline niet. Daarom besloot ik die te bewaren voor kerstmis, wat voor zo’n trui toch een beter moment is om te geven dan in de zomer. Achteraf kwam het dan nog goed uit, gezien ik ook nog de cape naaide.
Gezien de uitgestelde deadline, bleef deze een lange tijd in de mand liggen, tot in november opeens mijn frank viel dat ik hem nog af moest maken! Uiteindelijk naaide ik het laatste eindje begin december weg. Phew 😉

Verjaardagspop

Mijn 3 oudste nichtjes kregen eerder al een pop naar hun evenbeeld, maar ik was er nooit toe gekomen om er net zo eentje voor mijn jongste nichtje te maken. Foei, tante Charlotte. Hoog tijd dus om daar werk van te maken.

Ook dit project werd al in de zomer opgestart, maar liet ik dan voor onbekende reden een geruime tijd in de steek.
Toen de deadline naar het einde van het jaar toe dichterbij kwam, gaf ik mezelf een schop onder mijn gat om door te doen. En ziet, uiteindelijk herontdekte ik tijdens het haken van deze pop hoe leuk ik het vind om zo’n dingen te maken. Vooral bij de haren kon ik mijn plezier niet op!

Voor de kleertjes zat ik eerst even zonder inspiratie. Wat zou ik de pop aan doen? Het zou wel leuk zijn als die ook kleertjes krijgt die de ontvanger zelf ook draagt, zodat de herkenning nog groter wordt. En dat was precies het idee dat ik nodig had!

Ik had nog tal van ideetjes en stofjes voor jurkjes en besloot eerst voor mijn nichtje een jurkje te naaien (zie volgend project). Daarna probeerde ik hetzelfde jurkje na te maken voor de pop. Eerst in stofrestjes. Poppenkleertjes naaien is toch wel een beetje prutsen, maar ik vond het super geslaagd! Dus nu kon ik aan de slag met de restjes van het eigenlijke jurkje.

En tadaa! Super tof, ook al zeg ik het zelf 😀

Poppenjurk in mensenmaat

En dit is dan het eigenlijke jurkje, waar de jurk voor de pop op is gebaseerd. Het patroon is opnieuw Catalina van Simple Life Patterns

Recreatie 2018 kerstmis-jurk

In 2018 naaide ik, met heel veel hulp van de naaijuf, een jurkje waar mijn nichtjes tot op heden nog veel plezier aan hebben. Al sinds ik deze jurk had gemaakt zat het idee in mijn hoofd om deze nog eens te maken, maar dan eens thuis, zonder hulp van de juf.
Uiteindelijk moest ik toch haar hulp inschakelen, maar enkel op het einde omdat ik niet meer wist hoe ik de halslijn mooi kon afwerken.

Super blij met het resultaat. Ik heb even getwijfeld over welke boordstof ik ging gebruiken voor de mouwen, hals en taille-accent: een kleur in dezelfde tint als de stof of een contrasterend kleur. Heel blij dat ik voor een contrasterend geel ben gegaan.
En ook, zie eens hoe onzichtbaar mijn onzichtbare rits is! Hoe schoon het patroon naadloos overloopt op de rug. Jaja, trots 😀

Pyjama met wouddieren

Voor mijn oudste metekindje had ik al zelf gemaakte kerstpakjes, dus moest ik natuurlijk zorgen dat ik ook iets had voor mijn jongste metekindje.

Deze pyjama is een super simpel model, waardoor de schattige stof helemaal tot zijn recht komt. Ook hier twijfelde ik even over de kleur van boordstof, maar uiteindelijk kon deze niet anders dan een roestig/oranje kleur zijn.

Laatste Catalina

En dan begon kerstmis toch wel heel dichtbij te komen. Ik had bijna voor al mijn nichtjes en neefje een pakje, maar er ontbrak er nog eentje.

De Catalina is toch wel een favoriet patroon. Vrij eenvoudig, maar het resultaat is altijd top.

Pakjes maken

Met alle haak-, brei- en naaiprojecten op tijd af voor de verjaardag en kerstmis, viel er toch wel een beetje stress van mij af. Weliswaar zelf opgelegde stress, maar toch stress. Ik wil altijd zorgen dat alles eerlijk verdeeld is tussen mijn nichtjes en neefjes, zonder uit het oog te verliezen dat ik ook meter ben en deze twee kadeetjes extra aandacht verdienen. Met al deze maaksels en de nog gekochte cadeautjes kwam dit helemaal goed. Maar dan moest ik alles nog inpakken ook.

Ik kon er gewoon een papierke rond gedaan hebben en het als afgewerkt zien. Maar neen, dat ligt niet in mijn aard. Ten volle weten dat de kindjes zonder veel omhaal in de cadeautjes zouden duiken, maakte ik er toch kleine kunstwerkjes van.
Ik begon er aan ergens in de vroege namiddag op 23/12 en nam bovenstaande foto rond 20u diezelfde avond. Lol, toch een paar uurtjes aan besteed.

Maar ziet dat af! Word je daar nu niet blij van?

Met al deze extra maaksels van december, dikte mijn aantal projecten voor 2021 toch nog wat aan. Volgende keer neem ik jullie mee naar een overzicht van mijn 2021 maak-jaar!

Groetjes,
Charlotte

3 Comments

  • zwartraafje

    Zo leuk om te zien wat je allemaal gemaakt hebt. Wel grappig hoe moeilijk we het onszelf soms maken hé. Ik denk dat meestal halverwege mijn Hallmark kerstkaartenfabriek periode. Maar inderdaad ook bij het inpakken of wanneer ik een envelop aan het versieren ben vooraleer ik hem op de post doe. Maar je nichtjes en neefjes gaan er ongetwijfeld heel blij mee geweest zijn.