Gebeurd

Geordende chaos

Van mijn buren ben ik de enige met een tuin, die je tuin kan noemen. Het is te zeggen, eentje met aarde en groen en niet volledig betegeld.

Toen ik hier kwam wonen had ik een standaard gazon, maar dat was toen al een beetje verwaarloosd, zodat er toch vrij veel paardenbloemen in stonden.
Zelf ben ik niet zo’n grote fan van de uniforme pelouze. Ja, dat is wat gebruikelijk is in de meeste tuinen die ik ken, en niks tegen de mensen die dit fantastisch vinden, maar ik vind dat beetje een troosteloze woestijn.

Daarom ben ik al sinds ik hier woon bezig met mijn gazon om te vormen in een bloemenweide.
Ik had geen zin om alles om te spitten en uit te graven, daarom zaai ik jaarlijks bloemenmix zaadjes in om de gaatjes te vullen na het verticuteren. En beetje per beetje is mijn gazon aan het veranderen in een kruiden/bloemenweide.

Ja, ik weet het. Het is niet voor iedereen, veel mensen vinden dit maar slordig en vies. Zo ook mijn buurvrouw. Mij maakt deze geordende chaos blij. Voor haar is dit al onkruid.
Gezien ze zelf echter alleen een betegelde tuin heeft dacht ik niet dat zij daar nu last van had. Het is niet dat ze er op moet kijken of dat mijn onkruid bij haar kan komen woekeren, want er is niks om in te woekeren. Daarnaast zijn de hogere bloemen voor mij een ideale manier om de lelijke omheining, die mijn buurvrouw nog niet mee wil vervangen, wat te verdoezelen.

Nu maaide ik vorig weekend mijn gazon (ik zal het voor het gemak maar zo blijven noemen) en verwijderde veel van de uitgebloeide bloemen. Kwestie van alles wat onder controle te houden. En de kippen en konijnen van de buurvrouw-van-een-paar-huizen-verder blij te maken. Hierdoor raakten de vele sprinkhanen die er nu in zitten een beetje in paniek. Zielig wel, vond ik, maar het moest wil ik het beheersbaar houden.

Spoel ik even door naar de late namiddag, wanneer mijn gazon al een paar uurtjes mooi gemaaid was en ik nog van de warme namiddagzon genoot met een boek. Mijn buurvrouw had op dat moment volk over de vloer en ik hoorde op een bepaald moment één van haar bezoekers zeggen: “Maar zie nu, er zit hier een sprinkhaan.”
Daarna ging mijn buurvrouw los in een tirade over dat het al de tweede sprinkhaan was vandaag in haar tuin. Er had er namelijk nog eentje op de waterbak van de honden gezeten. En die kwamen van bij mij, want ik had mijn gras afgereden en dat was helemaal geen gras want tis echt een wildernis met al die bloemen. Etcetera, etcetera.

Ze wist waarschijnlijk dus niet dat ik in de tuin zat en haar kon horen. Terwijl ze op mij aan het afgeven was tegen haar gasten, zat ik tegelijkertijd zowel te gniffelen als met mijn ogen te rollen. Want serieus? Begod ochere twee hele sprinkhanen in haren hof en als ik op haar reactie moet afgaan is het precies een Bijbelse plaag. Wat doet die als er een mug of een wesp komt overvliegen? Of – hou je hart vast – een vlinder of een bij?

Alle gekheid op een stokje, ik ben toch wel een beetje verbouwereerd, want ik dacht dat mensen toch wel wat groener waren geworden. Maar precies nog niet echt? Als sommigen in een steriele plastic doos zouden kunnen wonen, dan zouden ze er voor tekenen, denk ik.

Maar goed, uiteindelijk kan het mij niet echt iets schelen. Ik vind mijn tuin plezant en zolang er niet echt een storende plaag is, zie ik geen reden om die te veranderen, ook al vinden anderen het vies.

7 Comments

 • Miriam

  Gelukkig zijn er toch steeds meer mensen met een groene tuin. En wees gerust: onze tuin is nog veel “wilder”. Er groeit van alles en het is een flink werk om de zaak onder controle te houden. Met andere woorden: geordende chaos, die je niet in het tuincentrum vindt. Maar er vliegt en kruipt van alles, net als bij jou. Als iedereen nou een beetje voor groene diversiteit zou zorgen, dan zouden er niet zo’n zorgwekkende teruggang van insecten enz. zijn.

 • Hilde

  Zo’n tuin als die van jou stemt me net heel vrolijk. Geniet jij maar lekker verder daar (en anderen kan je niet veranderen/heb je niet in de hand. Enkel hoe je daar zelf tegenover staat of -op hun meningen reageert ;-).)

 • Kat

  Lang leve de bloementuin! Goed voor de bijtjes, de hommels, de vlinders en de minder mediagenieke insecten.
  Onze voortuin is één en al bloemen, een paar fruitbomen en wat siergrassen. De achtertuin heeft struken tegen de omsluiting, leibomen en klimop aan de andere afsluiting en een stuk gras om op,te zitten/liggen/picknicken…. perfect voor ons

 • Nancy

  Dag Charlotte
  Mooie tuin, mooie bloemen en wat een mooie foto’s!! En die vlinder! Mijn hart maakt altijd een vreugdesprongetje als ik een vlinder zie.
  En sprinkhanen zijn toch leuk! Altijd leuk om die te vangen, te bekijken, te observeren en dan weer in het gras te zetten. Natuurlijk.
  Krekels vind ik niet zo leuk omdat die mijn slaap verstoren, maar dan slaap ik met mijn venster dicht en iedereen happy.
  Grappig van je buurvrouw en ik ben er ook zeker van dat sommige mensen zouden tekenen om in een plastieken doos te leven. Ver weg van alle schoonheid die op aarde leeft.
  Misschien ga ik ook wat meer bloemen in mijn tuin laten groeien (ik heb een hele kleine tuin, bewust, want ik heb absoluut geen groene vingers) en je tip volgen om dit maar in gaatjes in het gazon te doen. Luisteren naar de natuur, noem ik dat 🙂
  Veel plezier!
  Groeten Nancy

 • Mie

  Volgens mij wonen jouw buren ook naast mij (helaas). Want bij mij in de straat is dat net zo. Verschil is wel dat ik ook een voortuin heb die ik inensief gebruik en die dus vol staat met planten, bloemen, zelfs een boompje, kruiden en in sommige jaren ookw at groenten. En dat vinden mijn buren niet mooi en vies en op een bepaalde moment hebben ze zelfs een deel van mijn beplanting weggehaald… Dat is pas opgehouden toen ik moegetergd de politie erbij haalde die hen zei dat ze zich niet mochten moeien met mijn tuin.
  Niks van aantrekken: de wereldbol zal je dankbaar zijn want wat jij en ik doen is goed voor onze aarde, wat zij doen niet …

 • Le petit requin

  Ik moet eens serieus met mijn ogen rollen bij jouw buurvrouw. Jij hebt toch echt een heerlijke tuin, fantastisch zo! Ik ben er wat jaloers op eigenlijk, want hoewel de onze heel mooi is, lukt het – deels door de drie grote eiken en hun schaduw – niet om in de zomer veel bloemen te hebben (in het voorjaar, wanneer het bladerdek van de bomen nog niet zo dik is, komt er meer zon door en hebben we wel meer bloemen). Nu ja, niet dat ik daarom een eik weg zou willen 🙂 Maar zoveel kleur het hele jaar, daar droom ik gewoon van. Kan écht niet snappen dat iemand dat niet tof zou vinden (onze concierge is gelukkig iets ruimdenkender dan jouw buurvrouw, maar is toch ook al meer of minder subtiel komen zeggen dat we ons gras moeten afrijden, terwijl ik het graag, ook omwille van de diversiteit, wat wilder laat 🙂

 • zwartraafje

  Maar allez, jij hebt precies minder geluk met je buren dan ik. Ik vind je tuin net super uitnodigend en mooi en voor het milieu is een tuin als die van jou net ideaal. Tegels in de tuin gaan niet helpen om de bijen en vlinders er op vooruit te helpen. Wat de krekels betreft die lijken er dit jaar echt meer te zijn én geen van mijn buren heeft veel bloemen in de tuin staan dus haar commentaar lijkt op niet veel te slaan.