Gelezen

Gelezen in februari 2020

Februari was wederom een goeie leesmaand. Ik klokte af op 12 gelezen boeken.
Boeken mag hier wel in de ruime zin van het woord genomen worden, want 3 van die boeken waren eigenlijk quizboeken met Harry Potter trivia. Maar omdat die boeken ook in Goodreads zitten, dragen die bij tot mijn totale aantal gelezen boeken.

Het totaal aantal gelezen bladzijden over de 12 meetellende boeken bedraagt 3568 bladzijden, wat betekent dat het gemiddeld aantal bladzijden per boek zo’n 297 bladzijden telt, wat ik toch nog een ok aantal per boek vind.

Van de 12 gelezen boeken, las ik er 6 via audioboek, dit zijn o.a. ook de drie voorgenoemde quizboeken. De overige 6 boeken waren ofwel e-boeken (5) of boeken uit mijn boekenkasten (1).

Qua genres las ik boeken uit 4 verschillende genres, namelijk thriller (1), Sci-Fi (1), Romantiek (3) en Fantasy (7).

Minder goed deed ik het dan weer voor mijn voornemen om wat meer Nederlandstalig te lezen. Geen enkel van de 12 gelezen boeken las ik in het Nederlands, maar alles werd in de originele Engelse taal gelezen.

Mijn gevoel bij de gelezen boeken lag nogal verspreid. Ik las een aantal keigoeie boeken die van mij 5 sterretjes kregen (3), maar dan waren er ook een paar boeken die ik gewoon maar okeetjes vond met 2 sterretjes (2). Barslechte boeken, waar ik maar 1 sterretje aan geef, las ik gelukkig niet, dus al bij al lukt het me vrij goed boeken te kiezen die me ook bekoren. Het gemiddelde februari boek kreeg van mij 3,6 sterretjes.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in februari las en mijn beoordeling in sterretjes. Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te sprongen!

 1. Blake Crouch – Recursion 🎧 ★★★★
 2. Brandon Sanderson – Elantris (Elantris #1) ★★★★★
 3. Brandon Sanderson – The Hope of Elantris (Elantris #1.5) ★★★
 4. Jullian Eaton – Courting the Countess of Cambridge (Secret Wallflower Society #2) ★★
 5. J. K. Rowling – Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter #7) 🎧 ★★★★★
 6. Tessa Dare – Lord Dashwood Missed Out (Spindle Cove #4.5) ★★
 7. Alice Feeney – Sometimes I Lie 🎧 ★★★★
 8. Jack Goldstein – Harry Potter: The Ultimate Quiz 🎧 ★★★
 9. Jack Goldstein & Frankie Taylor – 101 Amazing Harry Potter Facts 🎧 ★★★
 10. Jack Goldstein & Frankie Taylor – 101 More Amazing Harry Potter Facts 🎧 ★★★
 11. Katherine Arden – The Girl in the Tower (Winternight Trilogy #2) ★★★★★
 12. Penelope Douglas – Credence ★★★★

🎧 Blake Crouch – Recursion ★★★★

Memory makes reality.

That’s what New York City cop Barry Sutton is learning as he investigates the devastating phenomenon the media has dubbed False Memory Syndrome—a mysterious affliction that drives its victims mad with memories of a life they never lived.

That’s what neuroscientist Helena Smith believes. It’s why she’s dedicated her life to creating a technology that will let us preserve our most precious memories. If she succeeds, anyone will be able to re-experience a first kiss, the birth of a child, the final moment with a dying parent.

As Barry searches for the truth, he comes face-to-face with an opponent more terrifying than any disease—a force that attacks not just our minds but the very fabric of the past. And as its effects begin to unmake the world as we know it, only he and Helena, working together, will stand a chance at defeating it.

But how can they make a stand when reality itself is shifting and crumbling all around them?

Het duurde even voor ik een klik maakte met dit boek en zijn personages. Het verhaal dat zich ontplooit is diep fascinerend, maar het was pas toen de gebeurtenissen in een stroomversnelling kwamen dat ik me ook emotionele betrokken voelde en het boek nog met moeite opzij kon leggen.

“Time is an illusion, a construct made out of human memory. There’s no such thing as the past, the present, or the future. It’s all happening now.”

Dit boek mixt concepten als herinneringen, realiteit en het idee van de rechtlijnige tijd, tot een complexe, bloedstollende en intelligente thriller, waarbij je niet anders kan dan jezelf de vraag te stellen: “Wat zou ik doen?”

“Life with a cheat code isn’t life. Our existence isn’t something to be engineered or optimized for the avoidance of pain. That’s what it is to be human – the beauty and the pain, each meaningless without the other.”

Opwindend, verbijsterend, uitdagend en een tikkeltje beangstigend. Aanrader voor wie houdt van unieke, slimme en menselijke Sci-Fi verhalen.

Brandon Sanderson – Elantris (Elantris #1) ★★★★★

Elantris was the capital of Arelon: gigantic, beautiful, literally radiant, filled with benevolent beings who used their powerful magical abilities for the benefit of all. Yet each of these demigods was once an ordinary person until touched by the mysterious transforming power of the Shaod. Ten years ago, without warning, the magic failed. Elantrians became wizened, leper-like, powerless creatures, and Elantris itself dark, filthy, and crumbling.

Arelon’s new capital, Kae, crouches in the shadow of Elantris. Princess Sarene of Teod arrives for a marriage of state with Crown Prince Raoden, hoping — based on their correspondence — to also find love. She finds instead that Raoden has died and she is considered his widow. Both Teod and Arelon are under threat as the last remaining holdouts against the imperial ambitions of the ruthless religious fanatics of Fjordell. So Sarene decides to use her new status to counter the machinations of Hrathen, a Fjordell high priest who has come to Kae to convert Arelon and claim it for his emperor and his god.

But neither Sarene nor Hrathen suspect the truth about Prince Raoden. Stricken by the same curse that ruined Elantris, Raoden was secretly exiled by his father to the dark city. His struggle to help the wretches trapped there begins a series of events that will bring hope to Arelon, and perhaps reveal the secret of Elantris itself.

WOW!
Ik geef toe, ondanks alle lovende kritiek voor Brandon Sanderson, behield ik een zeker mate aan scepticisme. Deze auteur kan toch onmogelijk zo goed zijn als men mij wil doen geloven?
Maar zie nu, ik ben uitermate verrukt te kunnen erkennen dat – voor dit Elantris alleszins – alle positieve beoordelingen meer dan terecht zijn.
Elantris overtrof werkelijk al mijn verwachtingen, het ganse boek is ongelofelijk uniek, complex en fascinerend.

De wereld, zijn politiek, zijn religies en zijn magie zitten zo goed in mekaar, ik denk niet dat ik zoiets buitengewoons ooit eerder heb gelezen. Elk nieuw weetje deed mijn achting stijgen. Hoe kan één persoon zoiets bedenken en het zo inspanningsloos eenvoudig over brengen? Petje af, echt.

Maar daar houdt het niet op. Niet alleen is de opgebouwde wereld en magie weergaloos, ook slaagt de auteur erin die wereld te bevolken met een grote cast aan echt aanvoelende personages. Geen bordkartonnen figuren, maar elk eigen en uniek, levend en geloofwaardig.

Zou er dan iets mis zijn met het verhaal?
Neen, in de verste verte niet of toch niet wat ik kon ontdekken. Ook het verhaal is uniek, meeslepend en zit meesterlijk in elkaar.
Miniscuul minpuntje is misschien dat de oplossing net iets te gemakkelijk komt, maar mij stoorde dit niet. Het voelde passend en voldoende uitgediept.

Echt, ik heb met hart en ziel genoten van dit boek. Geen seconde heb ik mij verveeld en dat feit alleen spreekt volumes voor een boek dat op mijn e-reader meer dan 900 bladzijden telt!

Elantris was Brandon Sandersons debuut en volgens velen blijkbaar ook één van zijn zwakste boeken. Amaai mijn voeten, als dit waar is, want dan maak ik mijn borst nat voor het meest epische boekenavontuur ooit, met mijn verdere exploratie van de Cosmere!

Brandon Sanderson – The Hope of Elantris (Elantris #1.5) ★★★

Onmiddellijk nadat ik Elantris had uitgelezen voelde ik mij een beetje verweesd. Ik was nog niet klaar om Elantris en zijn personages te verlaten. Daarom dook ik onmiddellijk in dit kortverhaal dat zich afspeelt tijdens de grote climax in Elantris.

Hoewel het verhaal een leuk extraatje was, vlot geschreven en met cameo’s van favoriete personages, het stilde niet echt mijn honger. Leuk, tof, gezellig, maar niet baanbrekend.

Jillian Eaton – Courting the Countess of Cambridge (Secret Wallflower Society #2) ★★

Helena gave up on love the day she was forced to marry a lecher four times her age.

Fortunately, the Earl of Cambridge did her the great service of dying on their wedding night. Unfortunately, she was stripped of all her worldly possessions and thrown out onto the street by Stephen, her late husband’s heir, an arrogant rogue with a heart of ice and the most piercing blue eyes Helena has ever seen.

Saved from starvation by a mysterious benefactor, Helena has done her best to put her past behind her. Until her benefactor shows up in her parlor and his identity brings old feelings of mistrust and new forbidden passions swirling to the surface. Because the man who cast her out is the same one who rescued her…and Stephen has come to collect his due.

Ik heb het zo niet voor plots waarbij een misverstand aan de basis ligt, vooral niet als het zo lang wordt uitgesponnen als hier en beide partijen zo ongelofelijk koppig zijn dat ik er van begin te tandenknarsen.

🎧 J. K. Rowling – Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter #7) ★★★★★

Harry has been burdened with a dark, dangerous and seemingly impossible task: that of locating and destroying Voldemort’s remaining Horcruxes. Never has Harry felt so alone, or faced a future so full of shadows. But Harry must somehow find within himself the strength to complete the task he has been given. He must leave the warmth, safety and companionship of The Burrow and follow without fear or hesitation the inexorable path laid out for him.

*Snif snif*
Na al die jaren blijft dit boek mij beroeren. Sterk, zo sterk.

“Of course it is happening inside your head, Harry, but why on earth should that mean that it is not real?”

Tessa Dare – Lord Dashwood Missed Out (Spindle Cove 4.5) ★★

A snowstorm hath no fury like a spinster scorned!

Miss Elinora Browning grew up yearning for the handsome, intelligent lord-next-door…but he left England without a word of farewell. One night, inspired by a bit too much sherry, Nora poured out her heartbreak on paper. Lord Dashwood Missed Out was a love letter to every young lady who’d been overlooked by gentlemen—and an instant bestseller. Now she’s on her way to speak in Spindle Cove when snowy weather delays her coach. She’s forced to wait out the storm with the worst possible companion: Lord Dashwood himself.

And he finally seems to have noticed her.

George Travers, Lord Dashwood, has traveled the globe as a cartographer. He returned to England with the goal of marrying and creating an heir–only to find his reputation shredded by an audacious, vexingly attractive bluestocking and her poison pen. Lord Dashwood Missed Out, his arse. Since Nora Browning seems to believe he overlooked the passion of a lifetime, Dash challenges her to prove it.

She has one night.

Ondanks dat dit een novelle was, vond ik het toch wat langdradig en zelfs saai met momenten.
De auteur had zo weinig pagina’s om het verhaal op te bouwen en uit te diepen, maar koos er toch voor een onnodige zijplot te fabriceren die compleet niks voor het verhaal deed.

Ik vind Tessa Dare’s Spindle Cove-serie leuk lezen als tussendoortje, maar misschien moet ik me toch maar beperken tot de volledige romans en de novelles terzijde laten.

🎧 Alice Feeney – Sometimes I Lie ★★★★

My name is Amber Reynolds. There are three things you should know about me:
1. I’m in a coma.
2. My husband doesn’t love me anymore.
3. Sometimes I lie.

Amber wakes up in a hospital. She can’t move. She can’t speak. She can’t open her eyes. She can hear everyone around her, but they have no idea. Amber doesn’t remember what happened, but she has a suspicion her husband had something to do with it. Alternating between her paralyzed present, the week before her accident, and a series of childhood diaries from twenty years ago, this brilliant psychological thriller asks: Is something really a lie if you believe it’s the truth?

Heel vlotte en intens geschreven thriller die ik niet opzij kon leggen. Als lezer word je continu op het verkeerde been gezet en word je getrakteerd op de ene na de andere plottwist. Enorm meeslepend en een echte pageturner.
Alleen, de plottwist op het einde was er voor mij te veel aan. Het laat het verhaal open en werpt enorme vraagtekens op alle gebeurtenissen waarvan we dachten dat ze waren opgelost. Onnodig en zorgt er voor dat de voorgaande ontwikkelingen wat goedkoop nasmaken. Maar los van die laatste pagina, heb ik deze thriller met enorm veel smaak gelezen.

🎧 Jack Goldstein – Harry Potter: The Ultimate Quiz ★★★
🎧 Jack Goldstein & Frankie Taylor – 101 Amazing Harry Potter Facts ★★★
🎧 Jack Goldstein & Frankie Taylor – 101 More Amazing Harry Potter Facts ★★★

      

Op 26 februari nam ik met mijn Harry Potter-leesclub vrienden deel aan de Harry Potter Quiz in Ledeberg.
Ter voorbereiding herlas ik niet alleen de Harry Potter boeken, maar krikte ik mijn kennis wat op door het luisteren naar quizboeken en trivialijstjes op Storytel. Ik haalde er toch een aantal zaakjes uit die me later goed van pas kwamen.

Oh ja, en onze eerste quiz deelname was alvast een groot succes.
Supergezellige en goed georganiseerde quiz en we werden 14de van 40, wat ik toch een goed resultaat vind. In de bovenste helft!

Katherine Arden – The Girl in the Tower (Winternight Trilogy #2) ★★★★★

For a young woman in medieval Russia, the choices are stark: marriage or a life in a convent. Vasya will choose a third way: magic…

The court of the Grand Prince of Moscow is plagued by power struggles and rumours of unrest. Meanwhile bandits roam the countryside, burning the villages and kidnapping its daughters. Setting out to defeat the raiders, the Prince and his trusted companion come across a young man riding a magnificent horse.

Only Sasha, a priest with a warrior’s training, recognises this ‘boy’ as his younger sister, thought to be dead or a witch by her village. But when Vasya proves herself in battle, riding with remarkable skill and inexplicable power, Sasha realises he must keep her secret as she may be the only way to save the city from threats both human and fantastical…

Schitterende en waardige opvolger van The Bear and the Nightingale.

“Every time you take one path, you must live with the memory of the other: of a life left unchosen. Decide as seems best, one course or the other; each way will have its bitter with its sweet.”

Alle sprookjesachtige en magische winterse elementen die het vorige boek zo geliefd maakten zijn ook hier weer sterk aanwezig. Bovendien worden ze aangevuld met avontuur, intrige, actie en dreiging.

“That which you call magic is simply not allowing the world to be other than as you will it.”

Dit boek geeft antwoorden op elementen die in het eerst boek nog niet helemaal werden uitgespit, terwijl het tegelijkertijd de wereld verder uitdiept en nieuwe sprookjeselementen zijn eigen plek geeft in de opgebouwde mythologie. Deze mix zorgt ervoor dat er opnieuw een verhaal wordt verteld dat enerzijds enorm vertrouwd aanvoelt als een oud traditioneel sprookje vol atmosfeer en magie, en anderzijds volledig nieuw, eigen en uniek is.

“Witch. The word drifted across his mind. We call such women so, because we have no other name.”

Ik ben enorme fan van het hoofdpersonage Vasya en het is echt geweldig om haar als personage te zien groeien. Ja, ze maakt soms fouten en domme keuzes, maar hoe ze daar mee om gaat is wat haar zo echt en dierbaar maakt.

“I do not want to fade,” he said unwillingly. “But I do not want to be alive. How can a death-god be alive?”

The Girl in the Tower is spannend en meeslepend, geschreven in lyrische en levendige taal, zodat je als lezer volledig wordt ondergedompeld in de Russische folklore. Ik ben enorm benieuwd naar het laatste boek.

Penelope Douglas – Credence ★★★★

Tiernan de Haas doesn’t care about anything anymore. The only child of a film producer and his starlet wife, she’s grown up with wealth and privilege but not love or guidance. Shipped off to boarding schools from an early age, it was still impossible to escape the loneliness and carve out a life of her own. The shadow of her parents’ fame followed her everywhere.

And when they suddenly pass away, she knows she should be devastated. But has anything really changed? She’s always been alone, hasn’t she?

Jake Van der Berg, her father’s stepbrother and her only living relative, assumes guardianship of Tiernan who is still two months shy of eighteen. Sent to live with him and his two sons, Noah and Kaleb, in the mountains of Colorado, Tiernan soon learns that these men now have a say in what she chooses to care and not care about anymore. As the three of them take her under their wing, teach her to work and survive in the remote woods far away from the rest of the world, she slowly finds her place among them.

And as a part of them.

She also realizes that lines blur and rules become easy to break when no one else is watching.

Dit boek heeft me toch wel verrast.
Ik dacht eigenlijk gewoon een taboe verhaal te krijgen met wat stoom, eentje om zonder veel na te denken te lezen, puur voor de ontspanning. Maar ondanks het feit dat er heel veel foute dingen gebeuren, heeft dit boek ook hart. Een ganse caleidoscoop aan emoties komen voorbij, die echt en geloofwaardig aanvoelen. Daarmee worden de gebeurtenissen niet goed gepraat, maar ze verlenen het verhaal toch veel meer krediet en inhoud dan wat ik ervan had verwacht.

Dit verhaal is duister, sexy, hartverscheurend, ongewoon en dreigend in een bijzonder atmosferische setting en met goed opgebouwde, complexe personages.
Alleen naar het einde toe vond ik het opeens nogal snel gaan. Emoties en opgebouwde relaties worden opeens vergeten in het voordeel van minder uitgediepte relaties, omdat die de auteurs end game zijn. Maar dat terzijde, een veel complexer en diepgaander boek dan verwacht.

One Comment

 • zwartraafje

  Ik vond De beer en de nachtegaal geweldig goed en vervolgens lukte het me om de een of andere reden niet om in Het meisje in de toren te komen. Maar ik ga het zeker nog een keer opnieuw proberen.