Gemaakt

Onbedachtzaam

Het kwam weer eens voor dat ik aan het rondkijken was op Ravelry en opeens verscheen dit jurkje op mijn scherm:

Maddie’s Tiny Dress © Jane Terzza

Ik was meteen gefascineerd door het kleurenspel. Hoe krijg je die driehoeken zo gebreid?
Mijn fascinatie werd hebzucht toen ik deze versie zag:

      
Lumina315’s Tiny Dress

Zo’n schattig poppenjurkje in zo’n frisse kleurtjes!
Het originele patroon wordt normaal gebreid met een dikkere wol, maar deze werd met Phildar PhilCotton en naald 2.5mm gebreid. Dit katoen is vrij vergelijkbaar aan Catania, waar ik nog verschillende bolletjes van heb rondslingeren.
Dus ge voelt mij al komen. Door het zien van dit poppenjurkje en door mijn nieuwsgierigheid naar de constructie, besloot ik het patroon te kopen en er ook een poppenkleedje van te breien met Catania.

Zo gezegd, zo gedaan.
Het patroontje werd gekocht en ik dook ik mijn voorraad Catania. Eerst wou ik vergelijkbare kleurtjes kiezen zoals Lumina, maar bij het bekijken van wat ik in huis had, besloot ik het over een andere boeg te gooien.

Een gradiënt van purper naar roze, met een groen accent. Ik zag het zo al voor mij!

Een naald 2.5mm was voor mij echter te strak in Catania en breide niet zo aangenaam, dus ging ik voor een naald 3.5mm. Het jurkje zou dan wel veel groter uitvallen natuurlijk, dus werd er weer getwijfeld. Terwijl ik twijfelde, zette ik wel al op en begon al de eerste rijen te breien.

De constructie van het jurkje is nogal uniek. Het wordt eigenlijk helemaal plat gebreid, van de linkermouw, naar de linkerschouder, naar de hals, naar de rechterschouder en tot slotte de rechtermouw. Er wordt dus in essentie een kruis gebreid met een gat erin voor de hals. Op het einde moet je dan enkel de onderkant van de mouwen en de zijnaden dicht naaien.

Lumina315’s Tiny Dress

Dus ik begon te breien aan de linkermouw, met het groen als accentkleur voor de rand.

En terwijl ik bezig was met de mouw, begon ik verder na te denken over de maat die ik ging breien.
Zoals gezegd was het eerste plan om er ook een poppenjurkje van te maken, dus ging ik de kleinste maat breien, namelijk 3/6 maanden. Maar omdat ik uiteindelijk toch met een grotere naald begon te breien, bedacht ik dat het jurkje waarschijnlijk sowieso te groot ging worden voor een pop. En als het te groot is voor een pop, dan brei ik het liever groot genoeg dat er nog een kindje in past.

Het begin van het patroon is hetzelfde gelijk welke maat je breit, dus ik kon nog even blijven twijfelen over welke maat ik dan wel ging breien alvorens ik een definitieve keuze moest maken. Het stuk voor de mouw dat ik breide in tricotsteek gebruikte ik als proeflapje om mijn stekenverhouding te bepalen. En die stekenverhouding bevestigde mijn vermoeden: geen enkele maat beschreven in het patroon zou een baby kunnen passen.
Op dat moment ging ik eigenlijk gewoon door met breien. Ik haalde mijn schouders op en bleef de instructies volgen tot ik een keuze moest maken over het aantal meerderingen die nodig was voor de mouwen. Daar besloot ik nogal onbezonnen dat ik liever korte mouwtjes had, gezien ik in katoen breide. Dus ik stopte de meerderingen zoals bij de instructies van 3/6 maanden.

En dan kwam het moment dat ik steken moest bij opzetten om de linkerschouder te breien. Zonder echt te rekenen en tellen volgde ik verder de instructies voor maat 12/24 maanden en breide de eerste paar rijen. Dan pas haalde ik mijn lintmeter boven en besefte ik dat het jurkje nogal kort uitviel.
Ik haalde die rijen terug uit en bekeek opnieuw mijn stekenverhouding. Hierbij berekende ik dat ik minimum 90 steken ging moeten opzetten aan beide zijden van de mouw om een jurkje te bekomen met een goeie lengte voor een baby van 6/12 maanden. Het maximum beschreven in het patroon is slechts 72 steken. Bon, jah, dan zet ik gewoon die 18 steken extra op, hé. En dat deed ik ook en breide meteen ook de eerstvolgende rijen.

Op dat moment was ik vooral bezig met het tellen hoeveel rijen ik ging moeten breien, wat de verhouding was tussen wat het patroon zei en wat ik had qua rijverhouding, dat ik helemaal niet bedacht was op iets anders. Namelijk dat als ik het aantal steken aanpaste, ik elke instructie die volgde in steken ging moeten herberekenen. Ugh, neen! Waarom heb ik daar nu niet eerder aan gedacht? Ik heb helemaal geen zin om dit te doen…

De reden waarom ik dit patroon gekocht heb, was om te zien, te ondervinden hoe de constructie in elkaar ziet. Niet om die op voorhand eerst helemaal in mijn hoofd stap voor stap te moeten analyseren en herberekenen.

Dus ja, ik zit nu beetje in dilemma. Wat doe ik? (1) behoud mijn huidig breiwerk en doe gewoon het rekenwerk; (2) haal ik het breiwerk uit en begin ik opnieuw met een grotere breinaald; of (3) begin ik opnieuw met ander garen en andere breinaald.
Momenteel leun ik meer naar optie 2, vooral omdat ik een beetje verliefd ben op de kleurtjes die ik heb gekozen. Ik denk dat dit heel mooi gaat zijn. Maar ik ben niet zeker dat de Catania nog mooi te breien is met een grotere naald…
Ahum, tis ook nooit eens simpel hé, met mij 😉

Groetjes,
Charlotte

One Comment

  • Katrijn

    Optie 4: Brei toch met 72 steken. Als het wat kort valt, staat het prima als truitje met een legging eronder. Heb je dat mouwtje geblokt voor het berekenen van de lengte? Ik ben niet zeker maar ik denk dat katoen met blokken nog wat uitrekt dus dan valt de lengte mss nog beter mee?