Gelezen

Gelezen in januari

Net als vorig jaar, ga ik dit jaar elke maand een overzichtje geven van de boeken die ik in de afgelopen maand las. Januari was voor mij alvast een vliegende start van het leesjaar, met vier uitgelezen exemplaren.

Maria Semple – Waar is Bernadette ★★

Nog vorig jaar, ergens halfweg december, begon ik in Waar is Bernadette?. Ik had al veel goeds over dit boek gehoord en wou het lezen voor puntje 6 (Een briefroman) van de Verbeelding Book Challenge 2016.

Wanneer Bernadette plots verdwijnt, probeert haar dochter Bee aan de hand van verschillende documenten, brieven en e-mails te achterhalen wat er de dagen voor haar moeders verdwijning is gebeurd, om zo hopelijk te kunnen achterhalen waar ze heen ging.
Zo leert ze dat haar moeder vroeger een briljante architecte was, die door onfortuinlijke gebeurtenissen koos voor een teruggetrokken leven in Seattle. Daar vermijdt Bernadette zoveel mogelijk menselijk contact, maar de contacten die ze heeft, zoals bijvoorbeeld met de schoolmoeders, resulteren steevast in drama. Bernadette zit het liefst van al thuis, maar waar is ze nu dan naartoe? Dochter Bee zet alles op alles om dit uit te zoeken.

Het lukte mij niet om dit boek nog in 2016 uit te lezen, want ik vond er eerlijk gezegd niet veel aan en heb me er door moeten sleuren. Ik begrijp de hype eigenlijk niet. Ik vond het helemaal niet grappig, alleen tenenkrullend irritant. Wat een ambetante, egocentrische mensen worden in dit boek opgedraafd, zeg. De plot is ook maar zo zo en alleen enigszins interessant door de manier van vertellen. Echt flauw.

Martha Hall Kelly – Lilac Girls ★★★★

Zoals ik onlangs nog schreef, kocht ik Lilac Girls als boek uit een thematische boekendoos.

Het boek, gebaseerd op waargebeurde feiten, volgt drie vrouwen doorheen hun belevenissen tijdens WOII en hoe ze, wanneer de oorlog voorbij is, hun leven weer proberen op te pikken.

Ook al lag Lilac Girls helemaal niet binnen mijn gebruikelijke leesgenre, was dit toch een geweldige leeservaring.
Mijn volledige recensie over zowel de boekendoos als het boek kan je hier nog lezen. Ik herhaal alleen: een toppertje en absolute aanrader!

Curtis Sittenfeld – Eligible

Eligible is een moderne hervertelling van Jane Austen’s Pride & Prejudice.

De zussen Liz en Jane Bennet zijn goede dochters. Wanneer hun vader een hartaanval overleeft, keren ze voor even terug naar de familiewoning om er op toe te zien dat hun moeder hem toch niet dagelijks steaks voorschotelt. Ze treffen er de gezinswoning in een schandalige staat van verwaarlozing aan en hun drie volwassen zussen hangen maar wat rond, zonder enig doel of plan voor hun leven.
Eenmaal het gezin terug onder één dak woont keren de gebruikelijke patronen terug en worden de twee oudste zussen weer op de vingers getikt voor het feit dat ze nog single zijn. Maar dan organiseert de familie Lucas een BBQ dat volgens moeder Bennett wel eens het einde kan zijn van die status, want er is een nieuwe dokter in de stad: Chip Bingley.

Ik zal meteen met de deur in huis vallen: dit boek is regelrechte rotzooi.
Voor mij werkte de zogenaamde moderne setting totaal niet, want de schrijfster koos voor goedkope shock-elementen en marginale plotwendingen. Ik heb me echt door de eerste 100-tal pagina’s moeten worstelen en heb serieus getwijfeld of ik verder zou lezen.
Omdat ik het echter nog altijd moeilijk vind om een boek zomaar aan de kant te leggen, bleef ik volharden. De tweede helft las al vlotter, waarschijnlijk deels omdat ik mijn verwachtingen serieus naar beneden had bijgesteld.
Over de ganse lijn vond ik dit maar een goedkoop, ongeloofwaardig stationsrommanetje, dat niks van de gebruikelijke Pride & Prejudice-emoties wist op te roepen, maar mij alleen maar ergernis en plaatsvervangende schaamte bezorgde. Fans van P&P, lees deze rommel NIET.

Alex Bell – Frozen Charlotte ★★★

Frozen Charlotte was een impulsaankoop, deels omdat het boek stond afgeprijsd, deels omdat het gegeven wel leuk leek en deels – jawel – omdat ik werd aangetrokken door mijn voornaam in de titel 😉

Na de plotse dood van haar beste vriend, hoopt Sophie dat een vakantie bij familie op het afgelegen eiland van Skye haar zal helpen begrijpen wat er is gebeurt. Jay kwam namelijk om het leven vlak nadat ze speelden met een Ouija bord, waarbij Sophie haar nichtje Rebacca opgaf als de op te roepen geest. De dood van nichtje Rebacca is nogal gesluierd in mysteries en ze wil nu wel eens weten wat er is gebeurd, want ergens gelooft ze dat ze via het Ouija bord de wraakzuchtige geest van Rebecca opriep, die daarna de dood van haar vriend veroorzaakte. Hoe kwam Rebecca om het leven en vanwaar komen die griezelige oude poppen?

Vanaf de eerste bladzijde zat ik in dit boek. De scènes zie je zo als een film voor je ogen afspelen. De atmosfeer is akelig en benauwd en de plotwendingen volgen elkaar razendsnel op.
De bevroren Charlotte uit de titel verwijst blijkbaar naar porseleinen poppen uit de Victoriaans tijd. Gewoon even naar foto’s kijken van die poppen en je ziet zo meteen waarom dit boek sinister is. Brr, dat mensen dit in huis willen begrijp ik echt niet.

Frozen Charlotte was een sfeervol, kippenvellenboek vol actie en goed uitgewerkte personages. Toch een paar onafgehandelde zaken op het einde, maar niks dat wegneemt van dit heerlijk griezelig verhaal.


Dat waren de 4 van januari. Niet allemaal hoogvliegers, maar toch een succesvolle leesmaand! Hopelijk wordt februari even goed!

Wat lazen jullie onlangs? Leestips zijn altijd welkom! 🙂

Groetjes,
Charlotte

3 Comments

  • trijnewijn

    Ik zet lilac girls er ook bij, met zo’n lovende bespreking moet het wel een goed boek zijn.
    Ik ben momenteel bezig in ’the night circus’ en ik ben er zoooooo’n fan van. Ik lees telkens maar enkele pagina’s in de hoop dat het zal blijven duren, want ik ben dol op de sfeer die het boek oproept. Als je er tegen kan dat er magie gebruikt wordt in een boek en een fin-de-siècle sfeer wel kan smaken, dan is dit boek ideaal voor je. En anders is het gewoon een leuk verhaal.