Geluisterd

Verhalende muziek #1

Ik heb keilang getwijfeld of ik dit hier zou plaatsen. Ik denk niet dat er veel interesse voor zal zijn, maar zelf vind ik het wel ontzettend leuk om over te praten. Dus na veel geja en geneen heb ik uiteindelijk toch besloten om op de knop ‘publiceren’ te klikken.

Muziek - Serenade

De muziek waar ik naar luister heeft vaak heel schone teksten.
Ik ben een meisje van songteksten, altijd al geweest. Vraag mij naar een uitvoerder of titel van een liedje en dan haal ik 9 op de 10 keer mijn schouders op. Laat me daarentegen een liedje één of twee keer horen en als het me raakt, dan is de kans groot dat ik het lied direct al van begin tot eind kan mee zingen. Allé ja, als het gezongen is in een taal die ik ken, hé 😉

Het is dan ook niet verwonderlijk dat mijn favorieten groepen en artiesten niet alleen prachtige melodieën brengen, maar die dan nog eens combineren met heel poëtische teksten. Nummers die volledige verhalen, bekend of nieuw, vertellen of conceptalbums zijn helemaal mijn ding.
Wat ik wel jammer vind is dat de muziek die ik zo mooi vind, die mij zo raakt, voor het grote publiek vrij onbekend is. Het is een beetje alternatief, te hard voor de meeste mensen. Op de radio ga je mijn muziek dus niet vaak tegen komen.

Met dat ik eigenlijk wel graag over muziek praat en graag mensen eens laat kennis maken met muziek dat niet als mainstream wordt beschouwd, maar toch bijzonder mooi kan zijn, dacht ik om er eens af en toe over te bloggen. Kwestie van eens in nieuwe vaatjes te tappen voor blogposts.
Interesseert het je niet, sla het dan gewoon over. Curieus? Volg me dan op deze ontdekkingstochten. 😉

Vandaag wil ik eens een paar liedjes laten horen die geïnspireerd zijn door bekende epen (epossen) of heldendichten.

La Divina Commedia van Dante Alighieri

In zijn Goddelijk Komedie vertelt Dante over zijn denkbeeldige reis doorheen het hiernamaals; eerst door de hel, dan het vagevuur om eindelijk aan te komen in het paradijs.
Zelf heb ik het gedicht nog nooit gelezen, maar ik ben wel vrij bekend met Dante’s visie van de hel (Inferno) en dat vooral door het fantastische nummer Dante’s inferno van de Amerikaanse metalgroep Iced Earth.

Through the fiery caverns we sail
Virgil at my side my guide and master
Questing through the nine plains of hell

inferno boticelliIn het eerste deel van Dante’s gedicht, reist hij doorheen de 9 cirkels van de hel, vergezeld door Vergilius, de Romeinse schrijver van de Aeneis.
Niet alleen vind ik het nummer een muzikaal hoogstandje, maar ook de liedjestekst blijft heel trouw aan de thema’s en visies uit het eerste deel van Dante’s epos. De negen kringen van de hel en wie er naar wordt verbannen passeren elk de revue, alsook de dienaars van satan, zoals koning Minos en de hellehond Cerberus.

Om dit allemaal over te kunnen brengen, zowel met muziek als tekst, heeft Iced Earth iets meer dan een kwartier nodig. Zalig nummer, luister maar.
En voor de volledige tekst kan je hier terecht: Iced Earth – Dante’s inferno

Odyssee van Homerus

sirenen odysseeIedereen heeft wel eens van de Odyssee gehoord, denk ik?

In dit heldendicht schrijft de Griekse poëet Homerus over de held Odysseus, de bedenker van het paard van Troje, die na de oorlog naar huis terug wil keren. En een Grieks verhaal zou niet compleet zijn als er geen goden in voorkwamen, en dan liefst nog een kwaaie. Helaas voor Odysseus is kwaaie god van dienst Poseidon, de god van de zee. Niet zo handig als je naar huis reist op een schip. De reis van Odysseus duurt dan ook veel langer dan nodig door tal van obstakels zoals de heks Circe en de Sirenen.

Genoeg inspiratie voor een lied dus en de mannen van Symphony X maakten er een machtig nummer van, toepasselijk getiteld als The Odyssey.

Seems like forever that my eyes have been denied
Home – I’m dreaming of the home
I’ve been twenty years away from all I ever knew
to return would make my dream come true

Het ganse verhaal passeert de revue in dit nummer van bijna 25 minuten, deels met tekst en deels puur muzikaal. Luister maar via onderstaande video. De volledige tekst kan je hier mee volgen: Symphony X – The Odyssey.

Paradise Lost van John Milton

satan doréHet Paradijs Verloren is een oorspronkelijk Engelstalig gedicht over de zondeval van de mens, hoe Adam en Eva door de duivel werden verleid en zo het Paradijs moesten verlaten.

Dezelfde Symphony X werd door dit verhaal losjes geïnspireerd tot het maken van het concept album Paradise Lost. En met nummers als Serpent’s Kiss en Paradise Lost en is dit echt een schitterend album.

Om toch een andere groep aan te halen dan Symphony X voor dit episch gedicht, laat ik jullie nog even kennis maken met de groep Demons & Wizards (jawel, dat is hun naam 😉 ) en hun nummer Heaven Denies. Dit nummer wordt uit het standpunt van Satan gezongen, één van de hoofdpersonages uit Milton’s Paradise Lost, en vertelt over zijn val uit de hemel.

Since paradise is lost
I hold a crown
I know your name
But I am just your
Fallen angel of doom

Het nummer kan je beluisteren via onderstaande video en de volledige tekst kan je hier lezen: Demons & Wizards – Heaven Denies


Dat was het voor de epen.
Ik ken nog tal van nummers geïnspireerd door boeken, zowel klassiekers als modernere literatuur. Of liedjes gebaseerd door films, sprookjes, opera’s, mythologie, legenden, etc. Dus nog tal van inspiratie voor meer muziekgerelateerde berichten.

Zoals eerder al gezegd ben ik er me heel hard van bewust dat er niet veel mensen dit graag zullen hebben gelezen. Toch hoop ik dat ik toch een paar heb kunnen overhalen om op de play knop van een video te klikken en dat er met een open geest naar werd geluisterd 🙂

Kennen jullie ook nummers geïnspireerd door bekende verhalen?

Groetjes,
Charlotte

8 Comments

 • Le petit requin

  Blijven posten hoor, ik vind het altijd leuk om nieuwe nummers te leren kennen! Al moet ik tegelijk ook wel toegeven dat dit minder mijn “genre” is; een aantal jaar geleden luisterde ik er wel graag naar, maar momenteel precies weer wat minder (muziek gaat hier blijkbaar – net zoals lezen – wat op en af wat genre betreft 🙂 Vind het wel grappig eigenlijk dat Dante’s boek vrij letterlijk omgezet is in een songtekst; ik las het boek vorig jaar (wel in een prozaversie) en muziek had ik er niet direct bijgedacht.

  • Charlotte

   Haha, geen probleem hoor. Ik vermoedde wel al bij het plaatsen van het bericht dat het niet bij iedereen in de smaak ging vallen 😉
   Och, is dat een aanrader, om Dante’s boek te lezen?

 • Jude336

  Ha! Ik had al wel een vermoeden dat jouw muzieksmaak zich richting metal zou bevinden. Eigenlijk geen idee waarom. Leuk, die link met de teksten! Blijf maar posten hoor, vanuit Nederland wordt het gewaardeerd.

  • Charlotte

   Haha, echt? Anders denken mensen doorgaans niet meteen aan metalmuziek als ze iemand zien haken of breien 😉
   Fijn dat je het leuk vind! Er komen zeker nog dergelijke berichtjes 🙂

 • zwartraafje

  Ah, is dit de blogpost waar je het een tijdje terug over had? Blijkbaar heb jij ook nog wat researchwerk voor de boeg als je nummers volgens specifieke inspiratiebronnen wil voorstellen. Ik vind het altijd wel leuk om wat langer stil te staan bij wat er achter zo’n lyric schuilt dus ik kom zeker ook je andere muziekgerelateerde blogposts lezen.

  • Charlotte

   Ja, dit is een idee dat al een tijdje in mijn hoofd spookt.
   En eigenlijk is het eerder omgekeerd: Ik ken zo veel nummers die gelinkt kunnen worden aan een bekend verhaal, dat ik ze moet opdelen in verschillende categorieën zodat mijn berichten niet overladen geraken 🙂

 • Marja

  Hoi, idd gewoon plaatsen, kan deze muziek wel waarderen als ik er voor in de stemming ben….. Had ook deze muziek keuze niet bij jou
  Verwacht Vond iced earth n goeie, ga ik dus ff meer van opzoeken,en had er dusnog nooit
  van gehoord! Bedankt dus, je maak er altijd
  wel iemand blij mee toch???
  Groetjes