Gemaakt

Op de naald

Goh, ik ben echt niet goed in bloggen over werkjes waar ik mee bezig ben. Voor het moment ben ik bezig met drie breiwerkjes en voor een vierde ben ik proeflapjes aan het maken om de geschikte naald te kunnen kiezen. Ik kan precies wel goed bloggen over de twijfel-twijfel-twijfel die gepaard gaat met het beginnen aan iets, tot op het vervelende toe misschien 😉 , maar om jullie dan op de hoogte te houden van het brei- of haakproces, dat lukt me niet zo goed precies. Dus ik probeer even bij te benen!

BotI 003

Omdat ik maar niet goed kon starten met de geplande streepjessjaal, begon ik uit pure frustratie aan deze Bigger-on-the-Inside sjaal. Dit is een sjaal geïnspireerd op de Doctor Who tv-serie en begint met een sectie van kantwerk, waar dan later een stuk wordt aangebreid met representaties van de Tardis.
Momenteel zit ik nog aan het eerste stuk met kantwerk. Eerst vlotte het niet zo snel, omdat ik er enkel na het werk of in het weekend aan werkte, maar dan besloot ik mijn moed bij elkaar te rapen en het mee te nemen op de trein. Haken deed ik al meer op de trein. Haken kan ik ook beter dan breien, dus de drempel om het en plein public te doen was niet zo groot. Voor breien lag dit wel anders en ik moest die schroom toch eventjes overwinnen, maar uiteindelijk viel dit vrij goed mee. De sjaal is dan ook al een aardig stukje gegroeid.

Nu lig die wel weer eventjes in de vriezer, ten gevolge van de steeds stijgende temperaturen en omdat ik prioriteit geef aan mijn andere projecten. Zoals de Moana jurk in Catania, waar ik zoveel over gezaagd heb. Dit is nu mij treinproject 😀

Moana 004

Zoals je ziet zit ik aan de laatste rechte lijn om het jurkje af te maken. Ik vind het echt een fantastisch patroon, heel goed beschreven en eigenlijk wel vrij gemakkelijk. Het meest coole stukje breien vond ik toch wel de mouwen.

Moana 005

Het jurkje wordt in 1 stuk gebreid, net zoals mijn allereerste gebreide jurkje. Om de mouwen te verkrijgen dienen steken afgezet te worden en bij het afzetten van de mouwen bij deze Moana wordt dit leuke randje gebreid door een combinatie van het opzetten en afzetten van steken. Geweldig vond ik dat!

Het enige wat ik een beetje jammer vind is dat het jurkje toch kleiner is uitgevallen als verhoopt.
Ik gebruik een fijner garen dan aangeraden in het patroon en gebruik dan ook een kleinere breinaald. Om dit te compenseren brei ik dan ook een grotere maat dan de gewenste eindmaat. Ik maak het patroon volgens de instructies voor de maat 10 jaar, in de hoop een 5 jaar te krijgen, maar de borstomtrek van het jurkje geeft me eerder een 2 à 3 jaar. Daarom ben ik nu ook aan het compenseren voor de lengte, waardoor het jurkje dus toch sneller af zal zijn dan gedacht EN minder wol zal eisen.
Hopelijk past het één van mijn nichtjes, zodat het niet voor niks is geweest. Ik ben echter wel al van plan om het jurkje opnieuw te breien, deze keer wel met een dikker garen!

En dan als laatste, maar daarom niet het minste, het Phildar hommeltuniekje.

Hommeltuniekje 003

Het rugpand heb ik af, dus nu nog het voorpand, de mouwen en de randstukken. Ik heb dus nog wel eventjes werk 😉
Al bij al ben ik wel tevreden met hoe dit stuk er al uit ziet, maar ook hier maak ik me een beetje zorgen over de maat en dan vooral de lengte. Het valt een paar centimeter korter uit dan zou moeten en dat is eigenlijk wel mijn eigen schuld. Ik heb te veel gekeken naar de gesuggereerde aantal te breien rijen, dan effectief het meetlint boven te halen. Dus ja, ik weet niet zo goed wat ik hiermee ga aanvangen. Ik kan eventueel nog iets meer lengte maken door de boord die dan aan de onderkant van het jurkje moet wat langer te maken dan aangegeven. Ik zie wel.

En voilà, dat is waar ik momenteel mee bezig ben.
Het kriebelt ondertussen ook om nog een vierde breiwerk op te zetten en ik overweeg ook om een nieuw haakwerk te beginnen, eentje waar ik al zo lang aan wil beginnen. Je hoort het ongetwijfeld wel!

Nog een fijne zondag!