Gemaakt

Halslijn breien

Het eerste stuk van mijn retro-trui is af. Volledig volgens patroon gebreid, behalve dan dat ik het wat langer maakte en het begin in gewoon ribbelsteek deed als een soort boord.

QK40SS - 006

Ik ben echt tevreden over hoe dit stuk is uitgevallen, maar ik begin me wel wat zorgen te maken over de halslijn.
Volgens het patroon moeten het voor- en achterpand op exact dezelfde manier worden gebreid. Een echte halslijn is er niet, gewoon een recht lijn.

QK40SS - 007

Met het ene stuk dat ik nu heb gebreid, krijg ik het gevoel dat die halslijn vrij hoog zal uitvallen, gezien de schouders lager liggen. Of zie ik het fout? Ik heb moeite om me in te beelden hoe het in mekaar zal passen.
Daarom ben ik nu weer aan het twijfelen geslagen. Volg ik het patroon zoals het is of zoek ik een manier om een ronde halslijn in te werken in mijn tweede stuk? En als ik voor optie 2 ga, hoe doe ik dat dan? Hoe werkt het breien van een halslijn?

Terwijl ik dit hier schrijf bedenk ik dat ik eigenlijk weer wil lopen eer ik kan stappen 😉 . Misschien volg ik best toch gewoon eerst eens even het patroon, zodat ik eerst leer hoe de constructie van een trui in meerdere onderdelen werkt. Dan kan ik later misschien een tweede versie proberen?

Ah, ik weet het niet…

Als er iemand goeie tips heeft over de basisconstructie van gebreide truien, die zijn steeds welkom!

Nog een prettige zondag!

Groetjes,
Charlotte

2 Comments

 • Arga

  Charlotte, het is heel belangrijk hoe de kwaliteit van het garen is en of je tegen kriebeltjes kunt.
  Anders zou ik je aanraden een iets lagere voorkant te maken. Ik zou die laagte niet aanbrengen in het boord, maar juist daaronder.

  Zo’n 2 cm voor je aan het boord begint zet je bv de middelste 8 a 10 cm op een aparte naald (zonder knop). Je gaat dan even aan 2 kanten apart verder en je zet aan beide zijden nog 2 of 3 keer 1 of 2 steken op die losse naald.
  Je krijgt daarmee een iets verlaagde lijn. Dan ga je weer hele naalden breien in boordsteek tot dezelfde hoogte als de achterkant. Door de halssteken op die extra naald te zetten en niet af te kanten krijg je een mooie doorgaande lijn. Ik hoop dat e.e.a. duidelijk overkomt. Zo niet stuur me dan een berichtje.
  Succes!

 • An

  Het ziet er gewoon wel uit als in het voorbeeld dus het hoort wel zo.
  Aangezien je toch gewoon van beneden naar boven breit, zou ik he tgewoon uittesten, zet voor en achterkant in elkaar (desnoods met een grove rijgdraad of met spelden, en pas dan de trui even. Als je het dan toch niet goed vindt, kan je het nog makkelijk uit elkaar halen en ook de boord vooraan uithalen en aanpassen (bvb zoals ARGA hierboven zegt)

  Groetjes van An