Gebeurd

In de ban

Voor het ogenblik ben ik helemaal in de ban van gehaakte, kanten kledij. Voer maar gewoon eens de simpele zoekfuncties “Crochet vests” of “Crochet bolero” of “Crochet tunic” in, in de zoekfunctie van Pinterest en durf mij te zeggen dat ik ongelijk heb 😉 .

Graag zou ik zelf eens zoiets willen maken, maar ik twijfel. Ik twijfel omdat ik niet weet hoe ik er aan moet beginnen.
Een sjaal of deken haken is niet zo moeilijk, want de afmetingen zijn niet zo belangrijk. Als je sjaal net iets te lang is, geen haan die daar naar kraait. Maar kledij, dat is een volledig ander paar mouwen.

Hoe zorg je dat een gehaakte top niet te strak of te los zit rond de borst of heupen? Hoe zorg je dat het ook zichtbaar is dat dit stuk op je lijf werd gemaakt? Hoe doe je dat???
Ik heb bijvoorbeeld al vestjes gezien waarbij de maker gewoon vertrokken is van een steek uit een haakboek. Die ene steek werd dan getransformeerd tot een superleuk en passend kledingstuk.
Dat wil ik nu ook kunnen.
Ik vermoed wel dat het een kwestie van meten en proeflapjes zal zijn, maar voor ik me er aan waag zou ik er toch graag wat meer over lezen.

Kan er iemand mij hiermee helpen?
Het moet niet persé over haken gaan. Ik vermoed dat de principes voor breien en naaien gelijklopend zullen zijn.

Alle tips, links, raad zijn dus ten zeerste welkom!

Groetjes,
Charlotte

7 Comments

 • Nanita

  Ooh, ik ben ook serieus zot van gehaakte kledij! Het eerste wat ik ooit heb gemaakt (voor mijn schoonmoeder dan nog wel!) was de Short and Sweet van Angela Best uit het boek The Happy Hooker, erg goed gelukt! De Persimmon Pullover van Doris Chan heb ik voor mijn oma gehaakt. Ik vind het ook altijd een beetje eng om te zien of het nu uiteindelijk gaat passen of niet. Waar ik nu aan bezig ben voor mezelf is een modelletje die dit probleem NIET geeft, kijk even op Rav naar de S8075 Ladies Crochet Top van Schachenmayr. Als het een beetje in je stijl ligt is het een fantastisch patroon, heel makkelijk en snel! xxxx

 • Monique

  Ik heb precies hetzelfde als jij. Ik haak ook van alles en nog wat maar kleding is weer net wat anders. Ik heb al een paar kledingstukken gehaakt hoor maar ik heb vorige week 2 vestjes weer uitgehaald omdat ik ze nooit droeg. Ze waren net wat te groot. Zo heb ik ook eens een topje gehaakt en heb toen het kleinste maatje aangehouden nou dat is me toch een joekel van een top geworden. Op die manier zakt de moed me in de schoenen en begin ik niet gauw meer aan kleding haken. Wel heel jammer want ik wil zo graag. En zelf uit de losse pols iets haken kan ik weer niet. Ik moet altijd een patroon volgen. Nou wie weet wat voor goede tips je binnen krijgt. Ik hou ze ook in de gaten.

  Groetjes, Monique

 • Susiewan

  Meten is weten! Meet eerst goed je eigen maten op, en controleer of jouw lichaamsmaten overeen komen met de maten van het door jou uitgekozen patroon. Dat zorgt er al voor dat je niet voor (te) grote verrassingen komt te staan. (Denk aan schouderbreedte, romplengte, omtrek borst en middel/buik. Ow, en armlengte, ook handig)
  En ten tweede: Maak proeflapjes! Klinkt misschien saai, maar kan je een heleboel werk besparen. Maak in de steken van het patroon een proeflapje en kijk of je stekenverhouding overeen komt met de aangegeven verhouding in het patroon. Zo niet, vervang dan eventueel je naald voor een maatje kleiner of groter. Natuurlijk wel weer even een nieuw proeflapje maken en controleren.
  Maak proeflapjes niet te klein, zodat je goed kunt meten. Ga je iets maken dat een flinke lap wordt? Hou er dan rekening mee dat het door het gewicht misschien wat kan uithangen, vooral bij zwaarder garen. Je kunt dan eventueel ook je proeflapje opmeten terwijl het aan de waslijn hangt met evt. gewichtjes eraan (bv wasknijpers). Dat simuleert het gewicht van de stof. Als je dan je stekenverhouding opmeet klopt het wellicht beter.
  Ook zijn er patronen waarbij het makkelijker is om al gaande kleine aanpassingen te kunnen maken. Dat is het makkelijkst als je een patroon gebruikt waarbij je van boven naar beneden werkt (dus beginnend bij de halslijn), zodat je tijdens het brei- of haakproces kunt passen en kijken hoe het zit.
  Als je nog meer tips te horen krijgt, hoor ik ze ook graag. Veel succes!
  Susiewan

 • mireille cardon

  Het is zeer belangrijk om zowel bij breien als haken van kledingstukken wol of katoen te nemen met zelfde steekverhouding. ook de looplengte in de gaten houden , dit bezorgd je veel probleem achteraf . Regelmatig meten en zonodig aanpassen … Ik wil je steeds helpen als je er niet uitgeraakt . Best model nemen met duidelijke tekening voor patroon en afmetingen . Veel succes !

 • Marianne Flenz

  Ik heb wel eens een rokje gehaakt voor een kleindochter. Daarvoor had ik eerst een papieren (naai)patroon gemaakt. Zo kon ik mijn haakwerk er steeds opleggen om te zien of ik binnen de juiste maten bleef.
  Groetjes,
  Marianne

 • s de vries

  kijk eens op drops, gratis patronen en hele leuke bij succes

 • Annelot

  Wat ik ook wel eens als tip ergens heb gelezen, is een bestaand topje/hemdje wat goed past, erbij houden. Dan kun je goed kijken of het te groot of klein wordt voordat het af is.
  Als ik zie naar wat je allemaal hebt gemaakt, kun je dit vast ook! Ben benieuwd wat je gaat maken:)