Uitgelegd

Tutorial: Vastmaken van granny squares as-you-go

Kiekeboe!

Zoals beloofd heb ik vandaag de tutorial over het vastmaken van de vierkantjes voor het lapjesdeken klaar 😀

Dit is de eerste keer dat ik zelf de join-as-you-go methode, beschreven door Lucy van Attic 24, gebruik en ik vind het verschrikkelijk dat ik deze nooit eerder durfde uitproberen. Echt waar, mensen, geen schrik hebben! De methode is zoooooo eenvoudig en elimineert het vastnaaien volledig!

Om te beginnen met de join-as-you-go… Trouwens, kent iemand een goede Nederlandse vertaling hiervoor? Maak-vast-terwijl-je-haakt klinkt toch een beetje geforceerd, niet?
Soit, om dus te beginnen met de join-as-you-go heb je één volledig gehaakt vierkantje nodig. Dit is het eerste vierkantje van je deken, de basis.

Dit vierkantje is gemaakt volgens de uitleg die ik gisteren gaf.
Herinner je nog dat het vierkantje bestond uit groepjes van 3 stokjes, telkens gevolgd door 1 losse? Wel, bij het verbinden van een vierkantje met een ander vierkantje langs 1 zijde, gaan we nu telkens die 1 losse vervangen door 1 halve vaste die de twee vierkantjes zal verbinden.

Haak nu je tweede vierkantje, diegene die je wil verbinden met het eerste, volledige vierkantje. Haak dit vierkantje niet volledig af, maar stop nadat je 1 zijde van de laatste ronde hebt gehaakt. In mijn geval is dit 1 zijde van de vierde ronde, tot en met de eerste 3STK in de tweede hoek, zonder de losse.

Neem er nu het volledige vierkantje bij en leg het half afgemaakte vierkantje naast de zijde waarmee je het wil verbinden.

Zoals gezegd, zou je nu een losse moeten haken voor je huidig vierkantje. In plaats daarvan gaan we nu een halve vaste haken in het vierkantje waaraan je dit vierkantje wil vast maken.
Steek je haaknaald in de ruimte in de hoek van het andere vierkantje.

Haak een halve vaste

Ga nu verder met het gewone patroon van je vierkantje, namelijk haak 3STK in dezelfde ruimte als de eerste 3STK. Nu zou je opnieuw een losse moeten haken, maar in plaats daarvan haak je nu een HV in de volgende ruimte van het andere vierkantje.


Ga zo verder. Haak telkens volgens het gewone patroon van je vierkantje je groepen van 3STK. Telkens wanneer je een losse moet haken, haak je nu echter een halve vaste in de volgende ruimte van het andere vierkantje. Doe dit tot je aan de eerstvolgende hoek bent gekomen.

Voilà, de zijde van het roze vierkantje is vastgemaakt aan het gele vierkantje!

Haak nu het roze vierkantje volgens je normale patroon (nu opnieuw met lossen) verder af.

Opm: ik ben hier veranderd naar andere vierkantjes. Dit veranderd echter niks aan de zaak!

Oké, als je bovenstaande hebt begrepen, kunnen we verder gaan met een vierkantje dat aan TWEE andere vierkantjes moet worden vastgemaakt.
Hier wil ik een vierkantje vastmaken aan het beige vierkantje EN het roze vierkantje.

Haak een nieuwe granny square, maar stop, net als voorheen, nadat je de eerste zijde van de laatste ronde hebt gemaakt (tot en met de eerste 3STK in de hoek).

Begin het vierkantje vast te maken aan het beige vierkantje bovenaan: In plaats van een losse te haken die de groepjes van 3 stokjes in de hoek scheiden, haak je een halve vaste in de hoek van het beige vierkantje.

Haak dan het tweede groepje van 3 stokjes in de hoek van het blauwe vierkantje. De volgende losse vervang je weer door een halve vaste in de volgende ruimte van het beige vierkantje.

Ga verder op dezelfde manier: 3STK in de volgende ruimte van het blauwe vierkantje; halve vaste in de volgende ruimte van het beige vierkantje.

Aan de hoek gekomen, haak je het eerste groepje van 3STK in de ruimte. Daarna haak je een HV in de hoek van het beige vierkantje.


In plaats van nu verder te gaan met het groepje van 3STK in het blauwe vierkantje, moeten we er nu voor zorgen dat het blauwe vierkantje ook vast zit aan het roze vierkantje. Haak daarom eerst nog een halve vaste, nu in de hoek van het roze vierkantje.


Ga nu verder met het patroon: haak 3STK in dezelfde ruimte van het blauwe vierkantje. Vervang de losse door een halve vaste in de volgende ruimte van het roze vierkantje.

Derest is nu hetzelfde: haak telkens 3STK in de volgende ruimte van het blauwe vierkantje, gevolgd door een halve vaste in de volgende ruimte van het roze vierkantje. Doe dit tot je aan de eerstvolgende hoek komt.

Maak nu voor de laatste zijde je vierkantje af, volgens het originele patroon met lossen.

En dat is het! Vierkantjes vastgemaakt zonder een naald te gebruiken! Er rest je enkel nog het wegwerken van de eindjes.
Niet moeilijk, toch? Nog even in het kort herhalen:

 • Bij het verbinden van twee zijden van twee vierkantjes: Vervang de lossen in het patroon, door halve vasten in het vierkantje waarmee je je huidige vierkantje mee wilt verbinden. (1 losse wordt 1 halve vaste)
 • Bij het verbinden van de hoek van je huidige vierkantje met twee andere vierkantjes: haak na elkaar een halve vaste in de hoek van het eerste, direct gevolgd door een halve vaste in de hoek van het tweede vierkantje. Ga daarna verder met het patroon. (1 losse wordt 2 halve vaste)

Moest het niet helemaal duidelijk zijn, vraag het gerust!

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

 • nowelja

  Jaaa! Ik doe ook altijd de ‘join-as-you-go’ en zou echt niet weten waarom ik dat allemaal met de hand zou vasthechten nadien! 🙂

 • Petri Aygunes

  Echt geweldig zo! De uitleg is ook heel duidelijk, bedankt daarvoor!
  Je zou het rouwens montage-haken kunnen noemen, je “monteert” ze immers aan elkaar terwijl je haakt.

 • annemarieke

  Jammer dat ik hier nu pas achterkom, heb al een hele stapel granny squares die helemaal af zijn… volgende keer doe ik het zo! bedankt voor de duidelijke uitleg

 • Karin Bos

  Bedankt voor je uitleg. Ik heb al een stapeltje klaar maar haak er nog wel een randje om. Lijkt me een prettige manier van afwerken!