Gemaakt

Katoen en poppetjes

Ik moet iets bekennen: Ik hou niet echt van werken met Catania katoen.
Voilà, ik heb het gezegd. 😉

Catania katoen wordt praktisch door alle amigurumi makers gebruikt. Het komt in vele kleurtjes en het laat je toe om heel fijn te werken. En toch, toch verkies ik het werken met goedkope acryletjes van de Wibra of Zeeman :lol:.

Ik weet niet echt waarom, hoor. Naast het feit dat ik heb leren haken met deze goedkope acryletjes, denk ik gewoon dat ik de Catania net iets te glad en glanzig vind.
Niet dat ik nu niet werk met Catania. Natuurlijk gebruik ik ook Catania, maar het is gewoon niet mijn favoriete draad om mee te haken.

Laatst was ik in de wolwinkel om wat nieuwe kleuren Catania aan te schaffen voor een project, toen mijn oog viel op een nieuw type katoen die ze daar binnen hadden: DMC NATURA JUST COTTON.
Het is een niet glanzend katoen, dat in verschillende organische kleurtjes te koop is.
Vooral het niet-glanzend en de rustieke kleuren vielen bij mij in de smaak. Blijkbaar hou ik meer van het minder-schreeuwerige 😉 . Een beetje zoals in de Japanse amigurumi boekjes, waarin vaak met natuurlijke kleuren wordt gewerkt.

Mijn nieuwsgierigheid was dus gewekt en ik besloot een paar bolletjes te kopen om het te testen.

DMC Natura Just Cotton kost iets meer dan Catania, namelijk €3,10 per bolletje van 50g, maar de mevrouw van de winkel zei me dat de kwaliteit dan ook hoger is. Nu, als je truien en zo maakt is de kwaliteit wel een prioriteit, maar dat vind ik persoonlijk niet voor amigurumi. Soit, ik kocht drie bolletjes in drie verschillende kleurtjes: Spring Rose, Ivory en Blue Paradise.

En dan een projectje daarvoor verzinnen natuurlijk.
Ik liep al een tijdje met het idee om poppetjes te haken voor aan de sleutelhanger. Iets klein dus. Kokeshi had ik al gemaakt (nooit hier getoond denk ik, dus, nieuwsgierigen, klik even hier 😉 ), maar die zijn intussen zo wijd verspreid, dat ik eventjes iets anders wou. Ik wou kleine meisjes haken. En na wat gedoodle verkreeg ik dit:

Oké, ja, het zijn weer meisjes met knotjes zoals de kokeshi (want daar was ik eigenlijk vanuit vertrokken) en waarschijnlijk ook niet echt super origineel, maar bij het zien van de tekening kreeg ik meteen zin om ze te haken.
En dit zijn dan de gehaakte versies met DMC Natura Cotton:

Ik vind ze wel leuk geworden zo. Bijster origineel zijn ze niet, maar toch ben ik er heel blij mee 😀 .

En wat vind ik nu van het nieuwe gebruikte katoen?
Geweldig! Het splijt wel redelijk veel, maar toch vind ik het gemakkelijk haken. Het is wel stroever dan Catania, maar dat vind ik nu net leuk 😉 . Alleen jammer dat ze geen meer beige-achtig kleur hebben om te gebruiken als huidskleur…
Maar DMC Natura Just Cotton wordt voor mij alvast een alternatief voor het blinkende Catania 😀

Groetjes,
Charlotte

7 Comments

 • Rian

  hoi, catania is hier bij mij in de stad niet te koop. Ik gebruik zelf phildar cotton. Draad is niet superdicht, maar het haakt best. En het leuke is dat ze er ook een mooie huidkleur van hebben.

 • Annette

  Ik heb ook leren haken op Wibra wol… en werk daar ook nog steeds het liefst mee… haak naald 3.5 en hup haken… alle dekens en grote knuffels die ik maak, maak ik dan ook met wibra wol… werkt gewoon het lekkerst… wil nog een keer hun katoen ook aanschaffen om kleertjes en sjaaltejs/mustjes te maken voor me dochtertje… daar gebruik ik liever geen wol voor

 • carin

  nounou, niet origineel??? ik vind ze heel origineel, en ja je bent niet de enige die niet graag met Catania werkt…..
  Ik gebruik eigenlijk altijd katoen van Robbelien of ook van de wibraals ik wat glimmerigs wil.
  Maarik vind jouw meiskes erg mooi geworden!!!!!
  Groetjes

 • Coby Kammeraat

  Ik vind ze ontzettend leuk geworden!!! En wat is origineel?? Snoepies vind ik het. Ik heb niet veel ervaring met Catania, WEL met Zeeman’s acryl. Over het algemmen heel fijn om mee te werken, haak er zeer regelmatig mee.
  Enne…fijne feestdagen en een heel goed, gezond en creatief 2012!!!
  Groetjes

 • Wieke van Keulen

  Prachtige bollen, als ik ze op de foto zie. Ik ben benieuwd of ze kleurvast zijn. De catania die ik gebruikt heb, verkleurd enorm snel en tegenwoordig gebruik ik liever echte wol, maar de kleuren die je laat zien zijn wel heel erg mooi. Ga eens op zoek in de buurt. Dank voor het delen.

 • Truus Klazen

  Hallo .Ik haak altijd met catania ,ik vind het heerlijk haken .
  Heb je misschien ook een patroontjes vandie leuke lieve kleine mensjes ,vind ze heeeeeeel schattig .
  groetjes van truus.

  Ik kan geen engels dus weet ik niet wat er staat boven reageren ,maar ik ontvang graag emails . sorry