Uitgelegd

Tutorial: Wat is de juiste kant?

In de haakwereld wordt vaak gesproken over de juiste en de verkeerde kant van een haakwerk. Maar wat wordt daar nu mee bedoeld?

Platte (2D) haakwerkjes

Met platte haakwerkjes bedoel ik haakwerkjes waarbij vertrokken wordt van een ketting van lossen. Hierbij wordt dan in die ketting van losse gehaakt, waarna het haakwerkje wordt gekeerd en terug gehaakt wordt naar de andere kant. Hierbij krijg je een platte stof in ribbeltjes, per twee gehaakte rijen.

Algemeen is de consensus dat de “juiste” kant van deze platte haakwerkjes, die kant is waarbij de beginstaart aan de linkerkant zit. De “verkeerde” kant is dan de kant waarbij de staart rechts zit.

Amigurumi

Bij amigurumi ligt het aanduiden van een juiste en een verkeerde kant iets dubbelzinniger.
Amigurumi wordt in het rond gehaakt, zodat je geen ribbeltjes krijgt, maar twee egale zijden, die toch heel verschillend zijn van mekaar.

Klik op de figuur om hem te vergroten

Je hebt een kant waarbij elke steek er uit ziet als V-tjes, zoals aangeduid op de linkerkant van bovenstaande foto.
En je hebt een kant waarbij de steken er (met wat verbeelding) lijken op Pi-symbolen, zoals aangeduid aan de rechterkant van bovenstaande foto. Als je de Pi-symbolen niet kunt zien, kijk dan uit naar de horizontale streepjes.

In de algemene consensus wordt de kant met de V-tjes de juiste kant genoemd en de andere kant wordt dan de verkeerde kant.
Persoonlijk vind ik dit eigenlijk grote zever en zijn volgens mij beide kanten verkeerd of juist. Het is maar wat je zelf mooier vindt.

Vind jij dus dat bij het haken van je amigurumi de kant met de Pi-tjes mooier, draai dan gerust je werkje zodat de Pi-symbolen de buitenkant vormen. Het steekt allemaal niet zo nauw!
Ter illustratie, om aan te tonen dat het niet veel uitmaakt welke kant je als de buitenkant van je amigurumi beschouwt, heb ik twee kleine balletjes gehaakt. Bij het linker liet ik de Pi-tjes aan de buitenkant en bij het rechter de V-tjes. Het zijn allebei dezelfde balletjes, maar met een andere buitenkant.

En moest je – zelfs na het zien van bovenstaande foto 😉 – je nog afvragen welke kant ik aan de buitenkant van mijn amigurumi hou, wel, wanneer ik haak, dan krult mijn werkje automatisch zo op dat de V-tjes aan de buitenkant staan. En omdat dit het eenvoudigst is en ik persoonlijk eigenlijk wel die kant het mooist vind, laat ik de V-tjes aan de buitenkant 😀 .

Ik hoop dat dit een beetje duidelijk was. Moesten er nog vragen zijn, laat ze hier maar gerust achter!

Groetjes,
Charlotte

2 Comments

 • Wilma

  Superinfo Charlotte!
  Ik heb het me inderdaad al een aantal keer afgevraagd!!
  Dank je wel.
  Liefs,Wilma

 • Isabelle

  Hoi, bedankt voor deze uitleg. Ik dacht dat bij een plat haakwerk er geen voor- of achterkant zat. Dat had ik dus mis. Wel handig om te onthouden van het begindraadje!

  Oja, ik kan geen foto’s zien, alleen een melding dat de foto’s te vaak bekeken zijn.

  Groetjes, Isabelle