Gemaakt,  Uitgelegd

Grote smurf is eindelijk af!

Hij ligt al een tijdje in verschillende stukjes te wachten tot ik hem afmaakte. Maar ik liep een beetje vast op zijn baard. Hoe kon ik nu het best een mooie volle baard maken?
Na wat trial-and-error heb ik eindelijk de perfecte steek gevonden om een goeie baard te maken en dit dankzij Charlot die een berichtje naliet met de vraag hoe men een cluster haakt.
Ewel ja, mijn Grote Smurf zijn baard bestaat uit cluster steken :mrgreen: .

Zo zien zijn baard en snor eruit voor ze zijn kin versieren:

Hoe vind je hem geworden?

   

Ik twijfel nog of ik hem toch nog een mondje moet geven of niet?

Volgende uitdaging: Smurfin?
Zal zeker lang duren eer ik daarvoor de courage vind 😉

Wil je Grote Smurf ook maken? Hieronder leg ik uit hoe ik zijn baard en snor maakte. Voor de rest van de onderdelen verwijs ik naar mijn gewone smurfenpatroon!


Grote Smurf © Charami

Basispatroon

Mijn Grote Smurf werd gehaakt volgens mijn basispatroon voor een smurf. Deze kan je gratis downloaden door op onderstaande link rechts te klikken.


Charami original – NL patroon: SMURF

Afkortingen

Cluster-4 = Cluster van 4 stokjes
Cluster-5 = Cluster van 5 stokjes
h.STK = half stokje
HV = Halve Vaste
L = Losse
STK = Stokje
V = Vaste

Clusters

De baard van Grote Smurf wordt gehaakt aan de hand van clusters van 5 stokjes.

Cluster-5
Haal wol over de haak, steek haak in de steek, haal over en trek door .Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF!
Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde steek, haal over en trek door. Je hebt nu 4 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF!
Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde steek, haal over en trek door. Je hebt nu 5 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF!
Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde steek, haal over en trek door. Je hebt nu 6 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF!
Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde steek, haal over en trek door. Je hebt nu 7 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. En haal dan door alle zes de overgebleven lussen.

Je hebt een cluster van 5 stokjes gehaakt.

Bij het begin van een rij moet je echter een cluster van 4 stokjes haken, omdat de 3 lossen die je haakt in het begin al mee tellen als het eerste stokje van de cluster.

Cluster-4
Haal wol over de haak, steek haak in de steek, haal over en trek door .Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF!
Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde steek, haal over en trek door. Je hebt nu 4 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF!
Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde steek, haal over en trek door. Je hebt nu 5 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF!
Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde steek, haal over en trek door. Je hebt nu 6 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. En haal dan door alle vijf de overgebleven lussen.

Je hebt een cluster van 4 stokjes gehaakt.

Moest de uitleg niet duidelijk zijn, kijk dan naar onderstaande video:

Oké, en nu naar het patroontje voor de baard zelf!

Baard

Start: Haak een ketting van 18+3 lossen [21]

Rij 1: In de 4de losse van de haak: Cluster-4; 2L

(Sla 1 L over, Cluster-5 in volgende L, 2L) x7

Cluster-5 in laatste losse

4L, Keer

Rij 2: Cluster-4 in eerste ruimte tussen clusters; 2L

(Cluster-5 in volgende ruimte + 2L) x7

Keer

Rij 3: V in eerste ruimte, V in cluster, V in ruimte, V in cluster

( Cluster-5 + 2L) in volgende 3 ruimtes

V in alle clusters en ruimtes tot einde

Bind af.

Snor

Haak 11L, keer.
Start in tweede L van haak: V, h.STK, STK, h.STK, V, HV, V, h.STK, STK, h.STK, V
HV in begin steek om de snorpunt spits te maken.
Bind af.

8 Comments

 • Coby Kammeraat

  Ach ze zijn zo vreselijk leuk!!! Dank je wel dat je de patronen ook erbij geeft. En ook bedankt voor je tutorials natuurlijk, ik sla het allemaal op!
  Groetjes Coby

 • Jeanny Coolen

  wouww wat een mooi patroontje.
  Hier ben ik heel erg blij mee dat je het met ons wil delen.
  Heeel erg bedankt ervoor. en zooo duidelijk.
  Groetjes van Jeanny

 • Iris

  Wat een ongelooflijk leuk patroon en zo duidelijk beschreven! Ik ben een kleine smurf aan het maken voor aan een sleutelhanger en weet zeker dat ik er iemand ontzettend blij mee ga maken. Dus heel erg bedankt voor het mooie patroon!

  • Tamara Vrijenhoek

   Mijn moeder is gisteren met de kleinkinderen naar de Smurfen 2 geweest en vroeg meteen aan mij om een haakpatroon op te zoeken op internet. En hier gevonden! Bedankt namens mijn moeder.

 • esther vogelaar

  heel erg bedankt voor het mooie patroontje!! ik wil ook erg graag smurfin haken. benieuwd of iemand dat al gedaan heeft?? groetjes esther