Gemaakt

TA-DAAA: Hexagon vintage-feel schoudertas

EINDELIJK! Na bijna een jaar af en aan aan deze tas gewerkt te hebben, is het me nu dus eindelijk gelukt om het haakgedeelte van deze tas af te werken. Ik zeg wel haakgedeelte, want de tas moet nog gevoerd worden, maar omdat ik zelf geen enkel idee heb hoe ik dat moet doen, zal ik eerst een gewillig slachtoffer moeten zoeken ;). En dan moet ik ook nog een knoop kopen en naaien om de flap dicht te houden. Ik denk eraan om zo’n houtje-touwtje sluiting te bevestiging. Lijkt me wel cool 8).
Maar nu terug naar de tas.

Ziet het er niet geweldig uit? Ik ben zoooooo verliefd op mijn tas. Het was echt waar het jaar en het vloeken (jawel, er is gevloekt geweest) waard, want hij is echt SUPER, ook al zeg ik het zelf 😉

Uiteindelijk gebruikte ik slechts 27 zeshoeken, in plaats van de voorspelde 30. Voor de flap kon ik er maar 3 gebruiken, i.p.v. 6.
De onderkant van de tas bestaat uit 2 gehaakte rechthoeken, die ik dan samenhaakte vooraleer ik die in de tas bevestigde. Zo wordt de onderkant dikker en steviger.
Doordat ik de bodem dubbel maakte, leek het mij een heel goed idee om hetzelfde te doen voor het schouderlint. Het eerste lint maakte ik volledig in blauw. Voor het tweede lint vreesde ik onvoldoende blauw te hebben, dus koos ik ervoor om al de gebruikte kleuren in het tweede lint te verwerken. Ik kreeg het gevoel dat ik de Franse vlag aan het haken was 😉

Nadat ik het lint had bevestigd aan de tas, kwam ik tot de schokkende ontdekking dat ik nog steeds onvoldoende blauwe wol overhield om de afwerkingsrand te haken. CHUCK! Ik wist dat deze exacte tint blauw niet meer werd verkocht, dus ik raakte wat in paniek. Ik kon de rand toch niet in een andere kleur doen? Dat zou gewoon raar zijn, dacht ik…
Ik plaatste een berichtje op Ravelry en op het amigurumi forum, in de hoop dat er iemand deze wol in zijn voorraad zou liggen hebben, en mij zou willen opsturen, maar ik koesterde niet veel hoop. En terwijl ik antwoord afwachtte, zag ik het licht!

Ik droeg deze sjaal, die ik een tijdje geleden maakte, en het viel me op dat het donkerblauwe katoen gebruikt in de sjaal, bijna exact de zelfde tint had als het blauwe acryl gebruikt in de tas. Ik probeerde het dus uit, eerst in artificieel licht, en toen bleek het verschil nauwelijks te onderscheiden (zelfs met de 2 heel verschillende types wol!). Ik wachte daglicht af om mijn eindconclusie te trekken en – EUREKA! – het katoen bleek een perfecte vervanger!
OEF!


Links: het allerlaatste restje blauwe acryl. Bijlange na niet voldoende voor een rand.
Rechts: Wonder boven wonder bijpassende katoen.

Met het katoen maakte ik dan een rand van vasten, rond de top van de tas, het schouderlint en de flap. En dan nog een allerlaatste ronde van omgekeerde vasten. KLAAR!

Waauw, ik had nooit gedacht dat deze tas ooit af zou raken, na het veelvuldig beginnen en stoppen. Ik dacht eigenlijk dat dit één van die projecten zou zijn die je zou blijven achtervolgen, nooit afgewerkt.
Ik denk dat één van de redenen waarom ik zo weinig doorzettingsvermogen had bij het maken van deze tas was dat ik eigenlijk niet dacht dat het me zou lukken, en als het me toch zou lukken, de tas een ontgoocheling zou zijn. Maar voilà, had ik het eventjes mis. Heb mezelf echt verrast :D.
Dit is eigenlijk mijn eerste grote project dat ik maakte zonder blindelings een patroon te volgen. Is dat nu niet iets om trots op te zijn? 😛

Nu, ik vermoed dat met de knoop en de voering, de tas er nog beter zal uit zien.
Het voeren zal echt een uitdaging voor mij zijn, hoor. Ik wil dat de voering de tas wat steviger gevormd maakt. Ik wil ook een rits vanboven in de voering, zodat de tas goed dicht kan. En misschien kunnen er ook nog een zakje of 2 ingenaaid worden.
Ik weet 1 iemand die mij eventueel zou kunnen helpen met het voeren (duimen maar!), maar eerst heb ik dus stof nodig.
Heb al wat op Etsy rondgekeken, en mijn oog viel op dit leuke stofje. Past geweldig goed bij de tas :D. En het feit dat ik van Londen hou is ook niet mis 😉

Jammer genoeg vind ik de stof wat duur uitvallen met de verzendkosten erbij: €11.19 voor 147 cm x 49 cm, wat ik niet eens weet of dit genoeg zal zijn.
Is dit duur? Of is dat een heel normale prijs?
Hoe kan ik te weten komen hoeveel stof ik nodig zal hebben? Wat moet ik precies meten?
Als iemand mij met deze vragen kan helpen, laat het me dan a.u.b. weten!

Wel, dat is het voor nu. Als het me lukt deze tas te voeren, dan zullen jullie ongetwijfeld op de hoogte worden gehouden ;).

Groetjes,
Charlotte

5 Comments

 • Truus

  Wat een mooie tas is het geworden, daar mag je best trots op zijn,
  Mijn complimenten.
  Groetjes Truus

 • Geesje

  Hoi Charlotte, een hele mooie tas, en ach daar ik niet van afwerken houd duurt het bij mij ook heel lang voordat het echt af is.

  De voering maak ik als de tas nog niet helemaal dicht is, ik leg het op een lap stof en zo meet ik het.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt

  groetjes Geesje

 • Esther

  Oh, wat heb je een leuke blog! Ik vind dat je tas héél mooi geworden is 🙂
  Groetjes,
  Esther.

 • Nanske

  Hallookes,

  Je tas is geweldig…
  Je vraag over de kostprijs van de stofjes…
  Ben net terug van een gigantische stoffenspektakel…
  Kortijk (Belgie) en moet zeggen…je hebt er van alles zooooooooovéééééééééélllll!!!!
  Aan superprijzen.Best héél mooie en geschikte stoffen aan ampertjes 1.5 of 2 euro de meter.
  Ik denk …dit is de plaats voor jou!
  Mogen creatief zijn en het is betaalbaar!
  ja,hoor,heb mooie lappen mee voor ampertjes 2 x niets! 😉
  Er zijn nog 4 beurzen dit jaar in Nederland en dan weer een 16 tal volgend jaar.
  hopelijk eentje snel in je buurt! 😉
  Groetjes,Nanske

  • Charlotte

   Ah verdorie! Ik woon niet zo ver van Kortrijk en heb eigenlijk een mooi stofje nodig voor een andere tas die ik aan het maken ben. Ah, net gemist dan, jammer.
   Maar, ik zal het in het oog houden voor volgend jaar!