Uitgelegd

Hoe ik leerde haken.

Mijn schoonzusje had me al gevraagd haar te leren haken en nu heeft ook een nicht me gevraagd hoe/waar ik leerde haken. Daarom dacht ik even een postje te schrijven over hoe ik nu leerde haken.

Geloof het of niet, maar ik leerde alles via het internet.
Twee jaar geleden, in de zomer van 2009, ontdekte ik de amigurumi. Ik was al een tijdje geobsedeerd van alles wat met Japan te maken had en zo kwam ik in contact met deze schattige (kawaii) gehaakte beestjes.
Ik had altijd al een vage interesse voor het haken gehad, maar dit ging nooit verder dan een interesse. Het enige wat ik kon haken was een ketting. Met mijn vingers. 8) Een haaknaald had ik nog nooit van dichtbij gezien, laat staan vastgehouden.

Maar nu wilde ik natuurlijk zelf amigurumi maken en daarom moest ik echt leren haken.
Mijn meter is een hele goeie haakster en heeft een paar mooie dingetjes gemaakt (o.a. mijn doopkleedje :D), dus besloot ik haar om hulp te vragen. Zij toonde meteen interesse en diepte een grote tinnen doos op vol met haaknaalden. Daar mocht ik verschillende maten uit kiezen. De naalden had ik nu, nu moest ik die leren vasthouden samen met de wol op zo’n manier dat haken gemakkelijk werd. Mijn eerste pogingen gaven mijn meter de slappe lach en mij pijnlijke handen. Niet eenvoudig. En mijn meter mocht lachen al wat ze wilde, het lukte haar niet om het mij uit te leggen. Dus ja, ik besloot dan maar dat zij waarschijnlijk niet de geschikte persoon was om het me te leren.

Dus ik besloot dan maar om mij te richten tot het WereldWijde Web.
Tegenwoordig kun je alles op het internet vinden, dus waarom niet hoe je moest leren haken? YouTube bleek een gigantische schat aan video-tutorials te bavatten en via enkele van deze video’s zette ik mijn eerste echte stappen in de haakwereld :).

Hier onder maak ik een lijstje van de voor mij meest waardevolle video’s die mij geholpen hebben te leren haken. Deze video’s zijn wel in het Engels…


How to crochet – Bethintx1

Via de lessen van Bethintx1 leerde ik hoe ik een haaknaald moest vasthouden samen met de wol. De eerste vier lessen geven een gedetaileerd overzicht over hoe je een granny square (vierkantje) haakt, waarbij je meteen een hele resem steken leert.

Zelf heb ik slechts de eerste les van het begin tot het einde gevolgd, (1) omdat ik de stem van de vrouw verschrikkelijk irritant vond; en (2) omdat ik het feit dat je de video continue op pauze moest zetten om iets te proberen, niet echt handig vond. Ik heb gewoon even snel door de lessen gebladerd voor snelle tips en trucjes.


Crochet 101 – tjw1963

Deze reeks lessen vond ik veel interessanter, omdat elke les de focus legt op 1 enkele steek.

Ter Info: Amigurumi worden meestal gehaakt met alleen maar lossen, vasten en stokjes.


Amigurumi tutorial – Hook and Needles

Deze reeks tutorials is DE perfecte startplaats als je amigurumi wilt leren haken. De reeks omvat 3 lessen.

 • Les 1
  • Wol vasthouden
  • Losse
  • Vaste
  • meerderen & minderen
  • in het rond haken, de magische ring
 • Les 2
  • patronen lezen, afkortingen
  • Doe het zelf: een kleine bal haken
 • Les 3
  • andere steken: halve vaste, half stokje, stokje, dubbel stokje
  • de voorste en achterste lus
  • veranderen van kleur
  • gezichtjes borduren

En dat is het. Met de bovenstaande lessen leerde ik de basis van het haken en hoe ik amigurumi moest maken. Natuulijk kwam er ook veel oefenen, vloeken, opnieuw proberen, … enz. bij te kijken; maar ja, als je iets nieuws wil leren moet je er de tijd en het geduld voor hebben ;). Al doende leert men!

Succes!

3 Comments

 • Isabel D

  Charlotte, heel erg bedankt voor dit berichtje, het zal me enorm op weg helpen. Nu moet ik nog zo’n naalden in huis halen, want ik heb nog helemaal niets. Heb je tips daarvoor?
  Het is ongelofelijk wat ik hier allemaal op je blog lees, je hebt er absoluut talent voor. Je krijgt het ook zo helder verwoord allemaal, ongelofelijk!

  Nog een vraagje, zou je er misschien eentje op bestelling maken voor mij? Ik zou heel graag zo’n mooie pippi langkous pop aan mijn dochtertje geven voor haar verjaardag. Kan ik er eentje bij jou kopen? Als je dit niet doet, geen enkel probleem hoor. Misschien maak je niet graag 2keer hetzelfde ofzo. Hopelijk krijg ik tegen dan zelf al iets gehaakt, maar ik zou het heel bijzonder vinden als het een familiestukje was… Laat je wat horen?

  Véél plezier nog met het bloggen en zo te zien ben je een echt begrip in blogland!

  Isabel

 • Nelleke

  Dag Charlotte, wat heb je het leuk verteld hoe je begonnen bent met haken. Zelf heb ik(62j.) vroeger wel haken geleerd. Maar er was veel weggezakt. Youtube heeft mij ook verder geholpen. Ik vind het vertalen uit het Engels lastig en krijg dit nog niet goed gedaan. Ik heb wel wat woorden opgepikt bij het kijken naar Youtube, maar verder…. Nu werd ik attent gemaakt van jouw vertaalde patroon van de kleine babietjes. Mijn schoondochter is zwanger en ik vind die babietjes zo leuk om in de kraammand te doen, dat ik enthousiast aan de slag ging. Alleen de beschrijving begrijp ik toch niet echt. Vooral het meerderen. Ik heb van andere patronen opgepikt, dat je verdeeld over de toer, meerdert met 2 steken in 1 steek en dan 1x, de volgende 2x, en zo verder. Maar hier staat: R 2: [ V + MEER ] x2 [6]
  R 3: [ Vx2 + MEER ] x2 [8]
  R 4: [ Vx3 + MEER ] x2 [10]
  R 5: [ Vx4 + MEER ] x2 [12] enz.
  Ik weet echt niet wat er hier bedoeld wordt. Mij is duidelijk, dat ik er steeds 2 moet meerderen. Maar hoe en wanneer. Ik kom er niet uit. Zit maar te puzzelen…en het schiet niet op! Zou je me alsjeblieft uit de nood kunnen halen? Het duidelijk maken voor me? Ik wil je er natuurlijk best voor betalen. Alvast hartelijk bedankt!!
  Nelleke Slikker