Symbolen voor steken

Patronen om te haken kunnen op twee manieren worden opgesteld: Of ze worden beschreven in woorden; of ze worden schematisch voorgesteld. Vooral de Japanse patronen worden aan de hand van schema’s uit de doeken gedaan. Persoonlijk begin ik ook veel meer van de schematische voorstelling dan van de beschreven patronen te houden. De schema’s zijn meestal ondubbelzinnig en zeggen precies wat je moet doen zonder dat je pagina’s tekst hoeft te lezen.
In dit omzetschema bundel ik alle symbolen die je in patronen kunt terug vinden op één plaats samen met hun betekenis.


Symbool Term

Basis

Symbolen voor de basissteken van het haken.

Losse
Halve Vaste
Vaste
Symbool voor steek in voorste lus
Symbool voor steek in achterste lus
vaste in voorste lus
vaste in achterste lus
krabsteek of omgekeerde vaste of achterwaartse vaste
half stokje
stokje
stokje in voorste lus
stokje in achterste lus
dubbel stokje
driedubbel stokje

Meerderen

Bij het meerderen worden meer dan één steek in dezelfde ruimte of steek gehaakt.

haak twee vasten in dezelfde steek
haak drie vasten in dezelfde steek
haak twee halve stokjes in dezelfde steek
haak drie halve stokjes in dezelfde steek
haak twee stokjes in dezelfde steek
haak drie stokjes in dezelfde steek
haak twee dubbele stokjes in dezelfde steek
haak drie dubbele stokjes in dezelfde steek

Waaiers of schelpen

Waaiers en schelpen kunnen ook gewoon ingedeeld worden onder meerderen. Je haakt bij deze steek ook gewoon meerdere steken in één ruimte/steek. Bij de waaier/schelp haak je echter zoveel steken, dat je een mooie vorm krijg gelijk een schelp of waaier. Let wel dat een schelp/waaier steeds uit een oneven aantal steken bestaat!

Haak 5 stokjes in dezelfde steek
Haak 7 stokjes in dezelfde steek

Minderen

Bij het minderen worden in verschillende steken onvolledige steken gehaakt, die dan als één steek worden afgemaakt.
Bvb.: Haak twee vasten samen doe je door je haaknaald in de eerstvolgende steek te steken en een lus op te halen. Maak de vaste NIET af, maar ga met de haaknaald in de volgende steek en haal een lus op. Je hebt nu 3 lussen op de haaknaald. Maak de vaste af door de haaknaald door alle drie de lussen te halen.

Vasten minderen; haak twee vasten samen
Haak drie vasten samen
Haak vier vasten samen
haak twee halve stokjes samen
haak twee stokjes samen
haak drie stokjes samen
haak twee dubbele stokjes samen
haak drie dubbele stokjes samen
haak vier dubbele stokjes samen
haak vijf dubbele stokjes samen

Clusters of Bobbles

In het Engels wordt voor deze steek zowel de term cluster als bobble stitch gebruikt. Ik ken de correcte Nederlandse term niet, maar ik gebruik vaak cluster of bubbel/bobbel steek.
Bij het haken van deze steek haak je meerdere onvolledige steken in 1 ruimte/steek. (is vergelijkbaar met minderen, maar in plaats van meerdere steken te minderen, maak je de steek in 1 ruimte/steek).
Bvb.: Een cluster van 2 stokjes haak je door de wol over de haak te halen en de haaknaald in de volgende ruimte te steken. Haal over en trek door. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF!
Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde ruimte, haal over en trek door. Je hebt nu 4 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. En haal dan door alle drie de overgebleven lussen.

cluster van 2 stokjes
cluster van 3 stokjes
cluster van 4 stokjes
cluster van 5 stokjes
cluster van 2 dubbele stokjes
cluster van 3 dubbele stokjes
cluster van 4 dubbele stokjes

Puff stitches

Puff stitches zijn identiek aan clusters of bobbels, maar ze worden gehaakt met halve stokjes. Bij deze steek ga je meermaals na mekaar de wol over de haaknaald halen en een steek ophalen in dezelfde ruimte/steek, zonder tijdens de steek lussen van je haaknaald te halen. Slechts op het einde haal je dan je haaknaald door alle lussen, zodat je uiteindelijk maar één steek hebt gehaakt.

Bvb.: Puff steek met 3 halve stokjes: Haak wol over haaknaald. Steek haaknaald in ruimte/steek en haal door (3 lussen op haaknaald). Trek gerust een grote lus op, want je zal de bewegingsruimte nodig hebben. Herhaal dit nog twee keer, totdat je 7 lussen op de haaknaald heb. Maak de steek af door de draad door alle 7 de lussen te halen.

puff stitch van 3 halve stokjes
puff stitch van 4 halve stokjes
puff stitch van 6 halve stokjes

Popcorn

Bij een popcorn haak je een gevraagd aantal volledige stokjes in dezelfde steek. Bij het laatste stokje haal je je haak uit de werklus en staak je die in het eerste gehaakte stokje. Trek nu de werklus door dit stokje.
Deze steek wordt o.a. gebruikt in het Something Pretty vierkant [link].

popcorn van 5 stokjes
popcorn van 7 stokjes

Picot

Picots worden vaak gebruikt als rand, versiering. Ze bestaan uit een aantal lossen, waarna een halve vaste wordt gehaakt in de eerste gehaakte losse.

Picot van 3 lossen
Picot van 4 lossen

34 Comments

    • Gerd@

      Ik ga proberen het japans patroon uit te schrijven op mijn blog … misschien hebben wij het over hetzelfde patroon .. ik maar een sjaal .. mvrgr. Gerd@

  • Charlot

    aargh…ik als beginner…het lukte me aardig…tot ik strand bij cluster…..! hoe werkt het? zijn het stokjes die je dan samen voegt?

    groetjes charlot

    • Charlotte

      Een cluster zijn inderdaad stokjes die samen gehaakt worden, zonder de eerste stokjes helemaal af te werken.

      Bijvoorbeeld:

      Hier moet je een cluster van 2 stokjes haken, en dit doe je zo:
      Haal wol over de haak, steek haak in de steek, haal over en trek door .Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF!
      Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde steek, haal over en trek door. Je hebt nu 4 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. En haal dan door alle drie de overgebleven lussen.
      En je hebt je cluster met 2 stokjes.

      Voor de cluster met 3 benen doe je hetzelfde, maar dan met 3 stokjes:
      Haal wol over de haak, steek haak in de steek, haal over en trek door .Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF!
      Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde steek, haal over en trek door. Je hebt nu 4 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF!
      Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde steek, haal over en trek door. Je hebt nu 5 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. En haal dan door alle vier de overgebleven lussen.
      En je hebt je cluster met 3 stokjes.

      En dit kun je verder uitbreiden naar meerdere stokjes ook, natuurlijk 🙂

      Hopelijk is het wat duidelijk?

      Groetjes,
      Charlotte

  • Marieke Schellekens

    O ik ben helemaal blij met die verklaring van de steeksymbolen, ik heb boekjes met deze patronen en ik kom er niet uit, maar nu moet het gaan lukken, enorm bedankt!

  • Krijnen Jacqueline

    Hartelijk Dank voor de zeer duidelijke
    beschrijving van de tekens.
    Ik twijfel nog steeds over het verschil van een Cluster en popcorn
    Hartelijk dank
    Jacqueline

  • Annette Ploeg

    Hartelijk dank voor het mooie overzicht.
    Ik kom alleen nog een symbool tegen wat niet in het overzicht voor komt.
    Ik kan het niet tekenen maar wl omschrijven.
    Het is het symbool van een stokje met aan de onderzijde een v. Deze steek wordt gehaakt op een onderliggende losse. Het is bij een harte in de bovenste inham. Ik hoop dat ik het duidelijk heb kunnen omschrijven.
    Is hier een antwoord op te geven.

  • Els

    Hartstikke handig! Fijn dat je het in 1 schema hebt gezet. Ik vind haken vanaf symbolen ook steeds fijner dan vanaf tekst worden, er zitten regelmatig fouten in teksten. Kan natuurlijk ook met symbolen gebeuren maar de kans is kleiner.

  • marjolein

    Wat is het symbool voor een reliefstokje dan Truus? Want die wordt toch voor- of achterlangs het gehele onderliggende stokje gehaakt? Die haak ik toch niet in een lus? Heb nl een patroontje waar ik niet wijs uit wordt pfff.. enorm bedankt alvast voor dit superuitgebreide omzetschema 🙂 gr marjolein

  • Jannie Brinkhuis

    graag zou ik via de mail een overzichtje willen ontvangen met de steken overzicht . alds ik het nu wil krijg ik al het commentaar erbij .
    is dit mogelijk ?

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: