Gelezen

Gelezen in mei 2022

Na het buitensporig aantal uitgelezen boeken van april, zou mei er bijna magertjes uit zien met zijn 5 uitgelezen boeken en 2857 bladzijden. Toch schiet mei er bovenuit wanneer je kijkt naar het gemiddelde aantal bladzijden per boek, namelijk 571 blz/boek. Dit komt omdat ik eindelijk begonnen ben in The Stormlight Archive-serie, waarbij elk individueel boek minstens 1000 bladzijden telt!
Daarom ook dat ik slechts één boek fysiek las en de overige 4 boeken als audioboek las.

Wat de beoordelingen betreft werd mei ook een uitschieter met het hoogste aantal gemiddelde sterretjes met 3,6 sterretjes. Twee van de uitgelezen boeken kregen van mij namelijk 5 ★!

Voor de doelgroepen las ik 1 Young Adult boek en 4 volwassen boeken; en alle boeken werden in het Engels gelezen.

Qua genres zat er wel wat variatie in met 4 verschillende genres over 5 uitgelezen boeken, namelijk fantasy (2), horror (1), mysterie (1) en romantiek (1).

Hieronder de lijst van de boeken die ik in mei las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

  1. Sanderson, Brandon – The Way of Kings (The Stormlight Archive #1) ★★★★★
  2. Swanson, Peter – Nine Lives 🎧 ★★
  3. Bray, Libba – Lair of Dreams (The Diviners #2) 🎧 ★★★★★
  4. James, Simone ST. – The Sun Down Motel 🎧 ★★★
  5. Hoang, Helen – The Heart Principle (The Kiss Quotiënt #3) 🎧 ★★★

Sanderson, Brandon – The Way of Kings (The Stormlight Archive #1) ★★★★★

Genre: Fantasy

I long for the days before the Last Desolation. Before the Heralds abandoned us and the Knights Radiant turned against us. When there was still magic in Roshar and honor in the hearts of men.

In the end, not war but victory proved the greater test. Did our foes see that the harder they fought, the fiercer our resistance? Fire and hammer forge a sword; time and neglect rust it away. So we won the world, yet lost it.

Now there are four whom we watch: the surgeon, forced to forsake healing and fight in the most brutal war of our time; the assassin, who weeps as he kills; the liar, who wears her scholar’s mantle over a thief’s heart; and the prince, whose eyes open to the ancient past as his thirst for battle wanes.

One of them may redeem us. One of them will destroy us.

Ondanks zijn twaalfhonderd-en bladzijden las The Way of Kings als een trein! Erg indrukwekkend hoe gemakkelijk ik in de complexe wereld werd mee getrokken en hoe snel ik meeleefde met de personages. De magie is ook weer extreem intrigerend.
Een meesterlijk begin in een ongetwijfeld epische serie.

🎧 Swanson, Peter – Nine Lives ★★

Genre: Mysterie

Nine strangers receive a list with their names on it in the mail. Nothing else, just a list of names on a single sheet of paper. None of the nine people know or have ever met the others on the list. They dismiss it as junk mail, a fluke – until very, very bad things begin happening to people on the list. First, a well-liked old man is drowned on a beach in the small town of Kennewick, Maine. Then, a father is shot in the back while running through his quiet neighborhood in suburban Massachusetts. A frightening pattern is emerging, but what do these nine people have in common? Their professions range from oncology nurse to aspiring actor.

FBI agent Jessica Winslow, who is on the list herself, is determined to find out. Could there be some dark secret that binds them all together? Or is this the work of a murderous madman? As the mysterious sender stalks these nine strangers, they find themselves constantly looking over their shoulders, wondering who will be crossed off next….

Het uitgangspunt vond ik geweldig en deed me terug denken aan “Boek der doden” van Glenn Cooper, maar had er voor de rest niks mee te maken.
Het verhaal las super vlot, door de korte hoofdstukken en de zich snel op elkaar volgende gebeurtenissen, maar ik had moeite met de grote cast aan personages uit elkaar te houden, ondanks de lijst met beschrijvingen die in het begin werden gegeven. Het was ook extreem moeilijk om enige verbinding met hen te voelen, gezien ze vrij snel weer van het toneel verdwijnen.
Uiteindelijk hield de manier van vertellen me aan het lezen, maar ik heb toch regelmatig moeten fronsen, vooral als het over de politie ging. Ook de finale onthulling van het motief voelde nogal flauw en deed me weinig. En de epiloog had nooit mogen geschreven worden.

🎧 Bray, Libba – Lair of Dreams (The Diviners #2) ★★★★★

Genre: Fantasy

The longing of dreams draws the dead, and this city holds many dreams.

After a supernatural showdown with a serial killer, Evie O’Neill has outed herself as a Diviner. With her uncanny ability to read people’s secrets, she’s become a media darling, earning the title “America’s Sweetheart Seer.” Everyone’s in love with the city’s newest It Girl…everyone except the other Diviners.

Piano-playing Henry DuBois and Chinatown resident Ling Chan are two Diviners struggling to keep their powers a secret—for they can walk in dreams. And while Evie is living the high life, victims of a mysterious sleeping sickness are turning up across New York City.

As Henry searches for a lost love and Ling strives to succeed in a world that shuns her, a malevolent force infects their dreams. And at the edges of it all lurks a man in a stovepipe hat who has plans that extend farther than anyone can guess…As the sickness spreads, can the Diviners descend into the dreamworld to save the city?

Opnieuw 5 sterren voor het audioboek! Wat een fantastische verteller.

Het verhaal zelf vond ik ook weer een toppertje, heerlijk griezelig met een serieuze portie melancholie erdoorheen geweven. Enige minpunt is misschien dat het wat te lang werd uitgesponnen.
De grootste aantrekkingskracht blijft echter toch wel de atmosfeer en de diverse cast aan personages. Ik had al een grote hekel aan Evie in het eerste boek en mijn minachting voor haar werd in dit vervolg absoluut bevestigd. Man, is dat een nutteloze, egoïstische trien. Maar de andere personages, zoals bijvoorbeeld Henry, zijn dan weer kostbare engeltjes die je zo in jethart sluit.

De wereld van de Diviners is er absoluut eentje waarin ik graag vertoef en ik kijk reikhalzend uit naar boek 3!

🎧 James, Simone ST. – The Sun Down Motel ★★★

Genre: Horror

The secrets lurking in a rundown roadside motel ensnare a young woman, just as they did her aunt thirty-five years before, in this new atmospheric suspense novel from the national bestselling and award-winning author of The Broken Girls.

Upstate NY, 1982. Every small town like Fell, New York, has a place like the Sun Down Motel. Some customers are from out of town, passing through on their way to someplace better. Some are locals, trying to hide their secrets. Viv Delaney works as the night clerk to pay for her move to New York City. But something isn’t right at the Sun Down, and before long she’s determined to uncover all of the secrets hidden…

Dit was onverwacht en ik weet eigenlijk niet of dit nu goed was of niet.
Het genre van dit boek is heel moeilijk vast te pinnen. Het is deels mysterie, deels thriller, deels een paranormaal griezelboek, deels een familiedrama en deels een romance. Hierdoor vond ik de verhaallijn onsamenhangend.

Er waren wel veel goeie elementen, zoals bijvoorbeeld de atmosfeer, vooral in het begin. Maar de impact hiervan werd wat teniet gedaan door de overmatig vele rode haringen, die vooral achteraf bleven knagen, en de anticlimax van een ontknoping. Hoe het vergaat met het motel op het einde vond ik dan wel weer een heel mooie metafoor.

🎧 Hoang, Helen – The Heart Principle (The Kiss Quotiënt #3) ★★★

Genre: Romantiek

When violinist Anna Sun accidentally achieves career success with a viral YouTube video, she finds herself incapacitated and burned out from her attempts to replicate that moment. And when her longtime boyfriend announces he wants an open relationship before making a final commitment, a hurt and angry Anna decides that if he wants an open relationship, then she does, too. Translation: She’s going to embark on a string of one-night stands. The more unacceptable the men, the better.

That’s where tattooed, motorcycle-riding Quan Diep comes in. Their first attempt at a one-night stand fails, as does their second, and their third, because being with Quan is more than sex—he accepts Anna on an unconditional level that she herself has just started to understand. However, when tragedy strikes Anna’s family she takes on a role that she is ill-suited for, until the burden of expectations threatens to destroy her. Anna and Quan have to fight for their chance at love, but to do that, they also have to fight for themselves.

Oef, niet meteen een luchtig, romcom boek.
Dit boek tackelde echt een paar zware thema’s op een loffelijke wijze, maar hierdoor werd de romance helemaal naar de achtergrond gedreven. De weinige interacties die ze hadden waren lief en bewonderenswaardig in hun openheid, maar de andere levensgebeurtenissen namen vlug de bovenhand en ik vroeg mij eerlijk gezegd af waarom die twee persé samen wilden zijn.
Het tempo was ook erg vreemd en naar het einde toe voelde het extreem gehaast en geforceerd.