Gemaakt

Naailes module “Jas & mantel” #1

Sinds 2016 volg ik elke woensdagavond naailes. Dat zijn 3,5 uurtjes per week dat ik sowieso bezig ben met naaien en alles dat daar bij komt te kijken, want laten we eerlijk zijn, tegen dat we effectief aan het stikken toekomen, zijn we toch wel al eventjes bezig.
Niettemin, wekelijks 3,5 uurtjes is niet mis, en toch vraag ik mij elk jaar opnieuw af waaraan ik al die tijd heb besteed, want ik heb echt het gevoel dat ik er weinig voor te tonen heb. Toegegeven, ik ben een trage verstaander als het bij het naaien aankomt. Ik ben, op zijn zachts gezegd, niet zo goed in 3D inzicht, dus ik moet instructies toch wel eventjes laten malen eer ik door heb waarom ik het moet doen en wat het resultaat zal zijn.

Om dit schooljaar toch een beter inzicht te verkrijgen in wat ik elke naailes doe, probeer ik dit tijdens of na de les kort neer te schrijven in een schriftje als naslag. Nu dacht ik dat dit ook wel eens leuk zou zijn om dit hier wat meer uitgebreid te plaatsen, met eventueel wat foto’s als ik er aan dacht er te nemen. Hieronder een eerste overzicht van alle naailessen van de maand september!

LES 1 (01/09/2021)

Vandaag was de eerste naailes van schooljaar ’20-’21 in de module Jas & Mantel en ik heb die helaas moeten missen.
Ik ging voor het eerst sinds een tijdje naar het werk in Brussel, gezien ik een nieuwe functie startte en bleef langer daar dan verwacht. Zo was ik pas om 20u thuis en was ik bekaf. Dus geen naailes vandaag, ook al was het de eerste les van het schooljaar.

LES 2 (08/09/2021)

Gezien ik niet wist wat er vorige week in de naailes was beslist, nam ik wat oude, onafgewerkte projecten mee.
Zoals gezegd volg ik dit jaar de module Jas & mantel, maar in de praktijk kan iedereen toch blijven maken wat ze willen. Uiteindelijk volgen wij als klas een lesgever. Zo wou ik dit schooljaar bij dezelfde klasgenoten blijven bij dezelfde lesgeefster en naailes volgen op woensdagavond. Volgens de planning van de leerkracht wou dit dan zeggen dat dit deze module werd.

Elk schooljaar beslissen we dan klassikaal of we al dan niet een gezamenlijk project willen maken op basis van de module. Nooit zijn er verplichtingen en nooit moet je iets maken waar je helemaal geen zin in hebt, ook al zit je in een module dat theoretisch gezien zich toespitst op een bepaald type kledingstuk.
Maar goed, door het missen van de eerste les wist ik dus niet of er al een beslissing was genomen en nam ik een tweetal zaken die ik nog had liggen mee.

Een aantal jaar geleden bracht ik een geliefd zomertopje mee naar de les, met de vraag of het mogelijk zou zijn dit na te maken. Natuurlijk kon de naaijuf daarbij helpen, en samen met haar slaagde ik erin een bijhorend patroon uit te tekenen. Het was niet echt gemakkelijk en alleen zou ik het nooit gekund hebben.
Als ik mij goed herinner dan was het tekenen en knippen van dit patroon het laatste wat ik dat schooljaar deed. Daarna verdween het patroon in de map om later eens te maken. Ik kocht er die zomer zelfs nog stof voor, maar durfde er nooit alleen aan beginnen, omdat het mij toch niet meer helemaal duidelijk was hoe het patroon in elkaar zat. Dus ging het in wachtstand tot ik dit in de naailes kon doen. Maar ja, het kwam er dan het daaropvolgende jaar niet van.
Afgelopen zomer beklaagde ik mij echter weer dat ik niet nog zo’n topje had en duikelde het patroon terug op om opnieuw mee te nemen naar de naailes.

Deze naailes deed ik er uiteindelijk toch weer weinig mee. Wel vroeg ik de naaijuf om advies over de stof en de benodigde voering, maakte wat extra aantekeningen in het patroon en schakelde daarna over naar het andere project dat ik mee had.

Afgelopen zomer ontdekte ik de gratis patronen van Smosspotten en Snoesjes. Zo maakte ik al de Charlie top en jurk en maakte ik ook plannen om de Bella short te maken in combinatie met een Charlie top uit hydrofiele stof voor de nichtjes, maar maar helaas liep de tijd van mij weg en was ik er niet meer toe gekomen.
Deze naailes knipte ik de benodigde patroondelen uit voor een short, maar deed niet meer verder, omdat mijn aandacht dan werd gevraagd voor een uitleg van de juf.

Om één of andere reden is het volgen van 3,5 uur naailes per les niet genoeg volgens het onderwijssysteem. Elke andere klassikale les in avondschool telt normaal 3 uur, maar de naailessen duren steevast 3,5 uur. De school moet dan altijd nog een extra module verzinnen om dat halfuur extra les te verantwoorden. Dit jaar is die extra module “Bloemen” en de juf toonde een voorbeeld van hoe je bloemetjes kunt maken met oude ritsen.
Daarna maakte ik de twee bovenstaande bloemetjes. Aardig gelukt, vind ik.

Derest van de tijd werd gevuld met het beslissen of we al dan niet een gezamenlijk project wilden tekenen en, zo ja, wat.
Uiteindelijk beslisten we met de meerderheid dat we wel een jas wilden leren tekenen. Een eenvoudig model werd uitgekozen en tegen de volgende les zou de juf dan een patroon klaar hebben om gezamenlijk aan te werken.

LES 3 (15/09/2021)

Vorige naailes hadden we in groep besloten dat we met een meerderheid samen een jas wilden tekenen vanuit ons basispatroon. De naaijuf had deze les het patroon klaar om te geven, maar eerst werd voor iedereen opnieuw de persoonlijke maten opgenomen en gecontroleerd met ons bestaand basispatroon (ooit getekend in een vorige schooljaar) om te zien of onze maten niet veranderd waren en het basispatroon dus eerst moest worden aangepast of zelfs moest worden hertekend. Bij mij was dit gelukkig niet het geval. Oef, toch niet zo veel verdikt als ik zelf dacht 😉

Daarna werd de rest van de naailes besteed met het maken van het patroon voor dit simpel model. Ik probeerde ook telkens te noteren wat we moesten doen, maar moest er op een bepaald moment toch de brui aan geven. Niet eenvoudig om op te schrijven, lol.

Het model dat we tekenden is een vrij eenvoudig en standaard model. De juf verzekerde ons dat we dit als een soort basispatroon voor een mantel konden beschouwen, waaruit we zowat elke jas kunnen maken.
Zelf had ik mij eerst gewoon voorgenomen geen jas te maken, maar alleen – uit interesse – het patroon mee te tekenen en daarna terug te keren naar de projecten waar ik nog mee bezig was (zie boven). Maar uiteindelijk begon het toch te kriebelen om ook een jas te maken, ik dacht zelfs dat ik nog een mantelstof in mijn stofvoorraad had zitten. Ik nam me dus voor om dat tegen de volgende naailes uit te zoeken en ook op zoek te gaan naar een model dat mij wel meer aansprak.

LES 4 (22/09/2021)

Mijn geheugen had mij niet bedrogen! Ik had inderdaad nog een stof voor een jas in voorraad zitten, een vrij lichte tweed stof met visgraat motief onderbroken door borduursel. Deze wou ik nu absoluut gaan gebruiken om een jas/mantel mee te maken.

Thuis had ik ook via Pinterest op jassen/mantels gezocht en had zo drie kandidaten geselecteerd. Na wat discussiëren met de naaijuf en medecursisten besloot ik te gaan voor het laatste, asymmetrische model. De naaijuf had ook meteen voor ogen hoe ik het basispatroon daarvoor kon gaan aanpassen.

De rest van de les tekende we klassikaal verder aan het basispatroon, waarna de naaijuf mij hielp om dat patroon dan weer aan te passen aan mijn gekozen asymmetrische model. De kraag lieten we nog even wachten, want de naaijuf wilde hierover eerst nog even denken. Dit zou één van de volgende naailessen wel komen.

Ook vroeg ik verder advies over de benodigdheden. Zo had ik nog een voering nodig en wou ik dat die toch wel wat warmte gaf. Ik kreeg van een medecursist, bevestigd door de naaijuf, een tip om bij een lokale winkel een dunne wolvoering te kopen. Deze zou niet te veel extra bulk geven, maar geeft blijkbaar wel enorm veel warmte. Deze zou wel zelf nog vastgestikt moeten worden aan een andere buitenvoering. Hierbij werd het idee in mijn hoofd gestoken om voor een voering met print te gaan. Ik besloot om dit thuis verder te bekijken.

Daarnaast had ik ook graag zakken in mijn jas gehad, maar vreesde dat deze met mijn bredere heupen en het model van de jas constant open zouden staan. De juf stelde voor om met een blinde rits te werken, dus ook deze zou ik nog moeten aanschaffen.

LES 5 (29/09/2021)

Tegen deze les had ik al mijn benodigdheden voor de asymmetrische jas verworven:

Deze naailes werd zo goed als volledig ingenomen door het knippen van de patroondelen uit de buitenstof.
Voor de voering werd nog even gewacht, want de jas zou eerst tijdelijk met de hand in elkaar genaaid worden om al eens te kunnen passen. Als er aanpassingen nodig zouden zijn, dan kon de voering meteen volgens de aanpassingen geknipt worden.
Na het uitknippen van de jasdelen met een naadwaarde van 2 cm, wat breder is dan normaal om eventuele benodigde uitlatingen toe te laten, begon ik met het markeren van de eigenlijke patroondelen via litsen met een driegdraad.


Ziezo, dit waren mijn activiteiten, min of meer, van de eerste 5 lessen van dit schooljaar. Ik zeg min of meer, omdat er natuurlijk ook wel wat werd gekletst hé. En dan was er denk ik nog minstens 1 bijkomende demonstratie van de naaijuf voor de bijkomende module bloemen, maar helaas heb ik er niet aan gedacht om hier foto’s van te nemen of zelfs iets over te noteren :(.

Wordt vervolgd…

Groetjes,
Charlotte

One Comment

  • Margaret

    Wow, je laat goed zien hoeveel werk het is om een goed patroon te maken en de stof klaar te maken om te naaien. Je hebt een mooi model uitgekozen. Ik ben benieuwd hoe de jas eruit ziet als hij klaar is.

    Fijne dag, Margaret