Gelezen

Gelezen in juli 2021

Juli was ook een beetje een kwakkelmaand wat het lezen betreft. Pas naar het einde van de maand toe begon mijn leesgoesting toe te nemen en las ik bijna dagelijks. Vooral audioboeken gingen er door als zoete broodjes, terwijl ik opruimde, kuiste of toch nog wat creatief kon zijn achter de naaimachine.

In totaal las ik 9 boeken, goed voor 2653 blz. Gemiddeld is dit dus 295 blz/boek, wat een relatief kort boek is.

Van de 9 uitgelezen boeken waren er 4 audioboeken. Enerzijds dankzij deze audioboeken, en anderzijds dankzij een buddyread met Céline van celinezoalszeis.be, gecombineerd met haar readathon via Instagram (@mybookishreadathon) waar ik passief aan mee deed, lukte het me uiteindelijk dan ook om nog eens in de zetel tot rust te komen met een boek.

Qua doelgroep was er deze maand toch wat variatie. De grootste groep blijft het volwassen boek met 6 boeken, maar ik las ook 2 YA- en 1 jeugdboek.
De gelezen taal was vooral weer Engels met 8 boeken, maar ik las toch ook 1 vertaald boek in het Nederlands.

De gelezen boeken omvatten in totaal 6 genres, namelijk fantasy (3), thriller (2), mysterie (1), horror (1), romantiek (1) en ander (1).

De gelezen boeken waren over het algemeen wel ok tot goeie boeken. Slechts 1 boek gaf ik minder dan 3 sterretjes en alhoewel ik 4 boeken 4 sterren gaf, geen enkel boek verleide mij zo dat ik het 5 sterretjes kon geven. Zo strandt het gemiddelde boek gelezen in juli op 3,3 sterretjes.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in juli las en mijn beoordeling in sterretjes. Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kan bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

  1. Sager, Riley – Voor het donker thuis 🎧 ★★★★
  2. Thalassa, Laura – Dark Harmony (The Bargainer #3) ★★★★
  3. Jewell, Lisa – The Girls in the Garden 🎧 ★★
  4. Paris, B. A. – The Therapist 🎧 ★★★
  5. Ngan, Natasha – Girls of Paper and Fire (Girls of Paper and Fire #1) ★★★
  6. Mackesy, Charlie – The Boy, the Mole, the Fox and the Horse ★★★★
  7. Matthews, Mimi – The Lost Letter ★★★★
  8. Miranda, Megan – Such a Quiet Place 🎧 ★★★
  9. McGuire, Seanan – Every Heart a Doorway (Wayward Children #1) ★★★

🎧 Sager, Riley – Voor het donker thuis ★★★★

Genre: Horror

Hoe was het om in dat huis te wonen? Maggie Holt is die vraag wel gewend. Vijfentwintig jaar geleden verhuisde ze met haar ouders, Ewan en Jess, naar Baneberry Hall, een negentiende-eeuws landhuis in Vermont. Drie weken later waren ze er halsoverkop uit vertrokken; een traumatische gebeurtenis waarover Ewan later een bestseller zou schrijven.

Tegenwoordig knapt Maggie oude woningen op en ze kan zich de gebeurtenissen van toen nauwelijks herinneren. Ze gelooft ook eigenlijk geen woord van wat er in haar vaders boek staat. Wanneer ze na zijn dood Baneberry Hall erft, gaat ze terug naar de plek waar het allemaal begon. Ze is van plan om het pand een facelift te geven en te verkopen.

Haar terugkeer wordt met argusogen bekeken door de inwoners, want het kleine stadje is er niet goed vanaf gekomen in haar vaders boek. Zodra Maggie over de drempel van Baneberry Hall stapt begint ze zich af te vragen of er toch geen waarheid in het boek schuilt.

Dit boek stond al een jaar op mijn te lezen lijst, maar ik wou het persé via audioboek lezen, net zoals de vorige boeken van deze auteur. Sinds ik audioboeken ontdekt heb lees ik quasi bijna alle thrillers die ik wil lezen via audioboek, omdat het in dit formaat meestal nog beter tot zijn recht komt.
Helaas kwam dit boek maar niet op Storytel en was ik het bijna vergeten, totdat ik toch eens snuisterde bij de Nederlandse audioboeken en de vertaling wel vond. Ik besloot dan maar om nog eens een audioboek in het Nederlands uit te testen. En ik moet zeggen, ik heb toch wel verschillende keren op mijn tanden moeten bijten bij de tongval en bepaalde uitspraken (er passeerde weer een therapuit of twee), wat me regelmatig uit het verhaal haalde. Maar uiteindelijk was het verhaal boeiend genoeg, dat ik mijn aversie uit kon schakelen en gewoon kon luisteren naar het verhaal.

En dat was toch wel met momenten behoorlijk griezelig en deed me twijfelen of er nu echt iets paranormaals gaande was of niet.
Ik was ook een grote fan van de manier waarop het verhaal verteld werd, aan de hand van een boek in een boek. Het gaf zo de extra dimensie en een onheilspellend gevoel terwijl je samen met het hoofdpersonage feit en fictie probeert te achterhalen.
De ontknoping, ondanks dat die spectaculair is, is er helaas weer eentje dat geen steek blijft houden als je er iets te lang bij stil staat. Maar ik ben bereid dit over het hoofd te zien, vanwege het leesplezier doorheen dit verhaal.

Thalassa, Laura – Dark Harmony (The Bargainer #3) ★★★★

Genre: Fantasy

There are worse things than death. Things that lurk in the shadows and slip into your dreams. Things that have no business existing. Things that once slept … but have now awoken.

For Callypso Lillis, the fae magic that now runs through her veins is equal parts curse and good fortune. For the very thing that bonds her to Desmond Flynn, the King of the Night, also makes her vulnerable to the Thief of Souls, a man who wants to break the world … and Callie along with it.

But it’s not just the Thief whose shadow looms over the Otherworld. Des’s father is back from the dead, and he wants revenge on the son who sent him to the grave in the first place.

Des and Callie must figure out how to stop both men, and time is running out. Because there are forces at play working to tear the lovers apart once and for all … and unfortunately for them, death is no longer the worst thing to fear.

Deze finale van The Bargainer-serie heb ik echt heel graag gelezen. Het was een goed uitgewerkte, bevredigende afsluiting van de serie.

De overkoepelende fantasy plot had echt heel interessante, unieke elementen. De onthulling en conclusie waren afdoend, doch een beetje te gemakkelijk opgelost.
Net als in de vorige boeken waren er soms momenten dat het verloop van het verhaal wat onsamenhangend was, doordat bepaalde ontdekkingen en openbaringen meermaals werden gemaakt of omdat de personages niet altijd 100% consistent waren.
Echt storend vond ik één nevenpersonage dat zo overduidelijk cliché was (ik durf bijna zeggen een racistisch stereotype), maar gelukkig kwam zij niet vaak aan bod.

Naast het fantasy-plot bevatte het boek weerom heel wat romantische scènes, maar deze wist de auteur goed te balanceren met de rest van het verhaal. Enkel wanneer het plot begon te ontrafelen, vond ik het wat te veel en ongepast worden, vooral wanneer de dreiging heel reëel en dichtbij kwam.
Zelf merk ik ook wel dat ik in romantiek de aanloop naar een relatie veel leuker lezen vind, dan de eigenlijke gevestigde relatie, en in dit opzicht deed de auteur echt goed werk om mijn aandacht blijvend vast te houden, zonder dat het te zeemzoeterig werd naar mijn goesting.

De serie als een geheel zou ik ook afklokken op 3,5 à 4 sterren. Het was ontspannend, las heel vlot ondanks enkele inconsistenties en over het algemeen gewoon eigenlijk leuk.

🎧 Jewell, Lisa – The Girls in the Garden ★★

Genre: Mysterie

You live on a picturesque communal garden square, an oasis in urban London where your children run free, in and out of other people’s houses.

You’ve known your neighbours for years and you trust them. Implicitly.

You think your children are safe.

But are they really?

Midsummer night: a thirteen-year-old girl is found unconscious in a dark corner of the garden square. What really happened to her? And who is responsible?

Het beste personage in gans dit boek was een twaalfjarig meisje, het enige personage waar ik iets voor voelde. Het tweede beste personage was de locatie.
Alle andere personages waren gewoon onvoldoende uitgewerkt, compleet ongeloofwaardig of overdreven onsympathiek.

De plot was heel veel opbouw, voor een leeg en ontgoochelend einde.
Als lezer worden we overduidelijk een bepaalde richting in geduwd, zodat je zeker weet dat dit het niet zal zijn. De uiteindelijke ontknoping is nog wel ok, ware het niet dat er niks van weerslag is en er krampachtig naar een gelukkig einde wordt gewerkt. Ik voorzie traumatische terugslagen en onaangepaste volwassenen in die hun toekomst…

🎧 Paris, B. A. – The Therapist ★★★

Genre: Thriller

When Alice and Leo move into a newly renovated house in The Circle, a gated community of exclusive houses, it is everything they’ve dreamed of. But appearances can be deceptive…

As Alice is getting to know her neighbours, she discovers a devastating, grisly secret about her new home, and begins to feel a strong connection with Nina, the therapist who lived there before.

Alice becomes obsessed with trying to piece together what happened two years before. But no one wants to talk about it. Her neighbours are keeping secrets and things are not as perfect as they seem…

Spannend en meeslepend, ondanks het feit dat het volledige plot gedreven wordt door de oerdomme beslissingen van het hoofdpersonage.
Ik had al vrij snel mijn verdachte klaar, zonder een duidelijk aanwijsbare reden, behalve dan het feit dat dit zo goed als het enige personage was dat niet door ons hoofdpersonage werd verdacht. Ik zat er ook nog eens boenk op.

Perfecte zomerthriller om met een half ingeschakeld brein te lezen. Of in mijn geval, te luisteren terwijl ik de ramen lap.

Ngan, Natasha – Girls of Paper and Fire (Girls of Paper and Fire #1) ★★★

Genre: Fantasy

Each year, eight beautiful girls are chosen as Paper Girls to serve the king. It’s the highest honor they could hope for…and the most demeaning. This year, there’s a ninth. And instead of paper, she’s made of fire.

In this richly developed fantasy, Lei is a member of the Paper caste, the lowest and most persecuted class of people in Ikhara. She lives in a remote village with her father, where the decade-old trauma of watching her mother snatched by royal guards for an unknown fate still haunts her. Now, the guards are back and this time it’s Lei they’re after — the girl with the golden eyes whose rumored beauty has piqued the king’s interest.

Over weeks of training in the opulent but oppressive palace, Lei and eight other girls learns the skills and charm that befit a king’s consort. There, she does the unthinkable — she falls in love. Her forbidden romance becomes enmeshed with an explosive plot that threatens her world’s entire way of life. Lei, still the wide-eyed country girl at heart, must decide how far she’s willing to go for justice and revenge.

Buddy read met Céline van celinezoalszeis.be (@mybookishempire).

Ondanks dat de premisse en de opzet mij wel aansprak, kon het boek mij geen enkele keer echt naar binnen zuigen en helemaal overtuigen.

Het hoofdpersonage was mij iets te veel een typisch YA-tiener, dat irrationele, domme en egoïstische beslissingen maakt, waardoor ik mij eerder aan haar ergerde dan met haar sympathiseerde. Andere personages, zoals Wren, leken mij pakken interessanter.
Het magische aspect met het kastensysteem klinkt interessant, maar ik kon me geen enkele keer een duidelijk beeld van de demonen vormen, behalve Kung-Fu Panda-achtige personages (Kai iemand?), waardoor ik het nog moeilijk serieus kon nemen.

De plot begon veelbelovend, maar nam dan een nogal cliché, voorspelbaar en compleet belachelijke wending, met een einde waarvan ik echt luidop moest vloeken.

Over het algemeen apprecieer ik de feministische en kritische boodschap dat dit boek bracht, maar het verhaal op zich kon me onvoldoende engageren en ik voel me niet meteen verleid om het vervolg te lezen.

Mackesy, Charlie – The Boy, the Mole, the Fox and the Horse ★★★★

Genre: Ander

Enter the world of Charlie’s four unlikely friends, discover their story and their most important life lessons. The boy, the mole, the fox and the horse have been shared millions of times online – perhaps you’ve seen them? They’ve also been recreated by children in schools and hung on hospital walls. They sometimes even appear on lamp posts and on cafe and bookshop windows. Perhaps you saw the boy and mole on the Comic Relief T-shirt, Love Wins?

Here, you will find them together in this book of Charlie’s most-loved drawings, adventuring into the Wild and exploring the thoughts and feelings that unite us all.

Met misleidend eenvoudige tekeningen en een pure, hoopvolle boodschap. Hoewel een beetje onsamenhangend en iets te simplistisch. Een allegaartje van feel-good boodschappen verkleed als een fabel, waarbij je gemakkelijk de ogen zou kunnen rollen door zijn zeemzoeterigheid, maar in zijn kern staat er niks in dat onjuist is en soms kan het herhalen van een simpele waarheid een balsem zijn voor de ziel.

Matthews, Mimi – The Lost Letter ★★★★

Genre: Romantiek

A PROUD BEAUTY

Society beauty Sylvia Stafford is far too pragmatic to pine. When the tragic death of her gamester father leaves her destitute and alone, she finds work as a governess in a merchant’s household in Cheapside. Isolated from the fashionable acquaintance of her youth, she resigns herself to lonely spinsterhood until a mysterious visitor convinces her to temporarily return to her former life–and her former love.

A SCARRED BEAST

Colonel Sebastian Conrad is no longer the dashing cavalry officer Sylvia once fell in love with. Badly scarred during the Sepoy Rebellion, he has withdrawn to his estate in rural Hertfordshire where he lives in near complete seclusion. Brooding and tormented, he cares nothing for the earldom he has inherited–and even less for the faithless beauty who rejected him three years before.

A SECOND CHANCE

A week together in the remote Victorian countryside is the last thing either of them ever wanted. But when fate intervenes to reunite them, will a beastly earl and an impoverished beauty finally find their happily-ever-after? Or are some fairy-tale endings simply not meant to be?

Charmant en meeslepend verhaal in een prachtige schrijfstijl die doet denken aan de romantische klassiekers à la Austen.

Ook al is de plot vrij eenvoudig en niet erg origineel, de historische details en de manier waarop de auteur met weinig woorden toch de kolkende onderstroom van emoties voelbaar kon maken hielden me zo in de ban, dat ik het boekje in één keer uit las.

🎧 Miranda, Megan – Such a Quiet Place ★★★

Genre: Thriller

We had no warning that she’d come back.

Hollow’s Edge used to be a quiet place. A private and idyllic neighborhood where neighbors dropped in on neighbors, celebrated graduation and holiday parties together, and looked out for one another. But then came the murder of Brandon and Fiona Truett. A year and a half later, Hollow’s Edge is simmering. The residents are trapped, unable to sell their homes, confronted daily by the empty Truett house, and suffocated by their trial testimonies that implicated one of their own. Ruby Fletcher. And now, Ruby’s back.

With her conviction overturned, Ruby waltzes right back to Hollow’s Edge, and into the home she once shared with Harper Nash. Harper, five years older, has always treated Ruby like a wayward younger sister. But now she’s terrified. What possible good could come of Ruby returning to the scene of the crime? And how can she possibly turn her away, when she knows Ruby has nowhere to go?

Within days, suspicion spreads like a virus across Hollow’s Edge. It’s increasingly clear that not everyone told the truth about the night of the Truett’s murders. And when Harper begins receiving threatening notes, she realizes she has to uncover the truth before someone else becomes the killer’s next victim.

Dit was opnieuw een langzaam opbouwende, vooral karakter gedreven mysterie van Megan Miranda. Naarmate het mysterie zich ontrafelt, wordt de spanning opgedreven. Vooral de omgeving van de kleine, toxische wijk, waar iedereen iedereen in de gaten houdt, zorgde voor een claustrofobisch gevoel.

Doordat het echter zo langzaam vooruit ging en omdat ik ook moeite had het hoofdpersonage en haar passiviteit te begrijpen, verloor ik af en toe wel mijn interesse. Doordat ik de ontknoping ook nog eens vrij tegenvallend vond, is dit over het algemeen een niet zo memorabel boek.
Lichte en leuke zomerthriller, maar niks speciaals.

McGuire, Seanan – Every Heart a Doorway (Wayward Children #1) ★★★

Genre: Fantasy

Eleanor West’s Home for Wayward Children
No Solicitations
No Visitors
No Quests

Children have always disappeared under the right conditions; slipping through the shadows under a bed or at the back of a wardrobe, tumbling down rabbit holes and into old wells, and emerging somewhere… else.

But magical lands have little need for used-up miracle children.

Nancy tumbled once, but now she’s back. The things she’s experienced… they change a person. The children under Miss West’s care understand all too well. And each of them is seeking a way back to their own fantasy world.

But Nancy’s arrival marks a change at the Home. There’s a darkness just around each corner, and when tragedy strikes, it’s up to Nancy and her new-found schoolmates to get to the heart of the matter.

No matter the cost.

Ik ben absoluut verliefd op het idee, de besproken thema’s en de diversiteit in dit boek, maar het kon me toch niet helemaal betoveren. Nochtans is het geweldig origineel en heeft het de perfecte combinatie van onzin en duisternis waar ik steeds naar zoek in sprookjes. Misschien komt het doordat het zo’n kort boekje was? In ieder geval ben ik toch nog reuzebenieuwd naar de andere verhalen en werelden in deze serie.

%d bloggers vinden dit leuk: