Gemaakt

Twijfelen en ontcijferen

Nu ik na een jaar verlangend naar de foto’s te hebben gekeken, het hommeltuniekje op mijn manier heb weten af te werken, weet ik niet zo heel goed wat mijn volgend project gaat worden. Ik ben een beetje aan het schipperen tussen patronen en ideeën.

Eén van de opties die ik aan het overwegen ben, is deze gehaakte top.

Romanina01        Romanina02
Patroon van RichMore design gehaakt door Romanina@Ravelry

Ik kwam hem toevallig tegen op Ravelry en vond het meteen één van de mooiste gehaakte bloezen die ik al had gezien, vooral in de uitvoering van Romanina in khakigroen.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik doorgaans niet zo’n fan ben van gehaakte kledij. Ik vind het er zo snel ouderwets en meme-achtig uit zien. Ik denk dat dit veel te maken heeft met de kleur waarin het werd gehaakt.
Deze khakigroene uitvoering is daar een goed voorbeeld van. Op de foto’s ziet het patroon er superhip en mooi uit, terwijl ik exact hetzelfde patroon in een andere uitvoering, zoals bijvoorbeeld de witte hieronder, dan weer op het randje ouderwets en zelfs bijna truttig vind.

hiro25neko 02        hiro25neko 01
Zelfde patroon van RichMore design, nu gehaakt door Hiro25neko@Ravelry

Nu ben ik, uiteraard, aan het twijfelen of ik hem ga maken of niet.

Een paar jaar geleden kocht ik een aantal bollen fijn haakgaren bij de totale uitverkoop van de lokale wolwinkel. Achteraf gezien begrijp ik niet meer waarom ik die kocht, want ik ben niet echt fan van de kleuren. Vandaar dat die dus al een aantal jaren stof liggen te vergaren in één van mijn bakken.
Maar nu zou één van die kleuren, waarschijnlijk de bordeaux, waarschijnlijk perfect dienst kunnen doen voor dit patroon. Ik heb het garen al en gebruik het toch voor niks anders, dus ik kan maar zien wat het geeft zeker?

Volgende hindernis is echter dat het patroon niet meer vrijelijk beschikbaar is.

DVN 01

Via de verschillende reacties op Ravelry vond ik wel waar het patroon (illegaal) geüpload is. Ik heb dit patroon nu afgeprint en ben het nu bezig aan het ontcijferen. Het is een goeie oefening om nog eens mijn Japans af te stoffen 😉
En ik heb me ook al kunnen uitleven met mijn kleurpotloden! Ik ben doorheen de jaren wel redelijk goed geworden in het lezen van schematische patronen, maar het wordt toch allemaal veel gemakkelijker om te volgen als elke nieuwe rij of ronde een ander kleurtje heeft. Mijn ogen kunnen het dan veel beter volgen! Ik begrijp niet waarom ze dit altijd alleen maar in zwart-wit maken!

Maar allé, nu eerst verder proberen begrijpen hoe het patroon in elkaar zit en, wat toch een belangrijke eerste stap is, of het garen dat ik overweeg gepast is voor dit patroon en of ik er überhaupt genoeg van heb!

Vele groetjes,
Charlotte

4 Comments

 • Cynthia

  Google eens op Rustic Lace Square en je bent verkocht!
  Ook op Pinterest heel veel foto’s.
  Ik denk dat jouw garen daar perfect voor is.
  groetjes
  Cynthia.

 • Le petit requin

  Mooie top, maar inderdaad, in het groen en veel fijner gehaakt (en dus doorzichtiger) is veel mooier en minder ouderwets. Al heeft die versie mogelijk wel het nadeel dat je er een bandeautop onder gaat moeten dragen, want een top met spaghettibandjes gaat misschien al te “zichtbaar” zijn (wat bij de dichter gehaakte witte versie minder het geval is). Is op zich natuurlijk geen probleem, zo’n bandeautop, maar als je – zoals mij – niet graag bh’s zonder bandjes enzo draagt, misschien wel een beetje 🙂

  • Charlotte

   Van die top had ik zelfs nog niet over gedacht. Ik had gewoon een topje met spaghettibandjes in gedachten, in een gelijkaardig kleur of contrasterend.
   BH’s zonder bandjes zijn ook niks voor mij. Dan loop ik een hele dag te trekken, omdat ik denk dat ik een te grote decollete toon, met als enig gevolg dat ik extra de aandacht op mijn decollete vestig 😉