Gelezen

The Archived

The Archived - Victoria Schwab The Archived van Victoria Schwab stond al een aantal jaar in mijn te lezen lijst, waarschijnlijk vanaf de publicatiedatum in 2013. De synopsis is zo origineel en intrigerend. In juli tastte ik eindelijk in de portefeuille om het te kopen en in augustus las ik het in een luttele 2 dagen uit.

Het verhaal volgt Mackenzie Bischop in haar job als Bewaarder in het Archief.
Het Archief is een bibliotheek van de doden. In plaats van boeken bevat elke plank in het Archief een fysieke afdruk van de essentie van een overledene, namelijk zijn of haar herinneringen. Zo’n afdruk wordt ook een Geschiedenis genoemd en lijkt heel hard op de overleden persoon, maar dat is het niet. De Geschiedenissen in het Archief slapen, maar soms wordt er eentje wakker en probeert te ontsnappen naar de buitenwereld. Het is Mackenzie’s taak om deze wakkere Geschiedenissen terug te brengen naar het Archief.
Het boek begint wanneer Mac en haar ouders verhuizen naar een oud hotel-omgebouwd-tot-appartement als een wanhopige poging om verder te gaan met hun gezinsleven na de tragische dood van Mac’s jongere broer een jaar eerder. Alleen blijkt hun nieuwe woonplaats heel veel duistere geheimen te herbergen die op één of andere manier verband houden met het Archief. Terwijl Mac zich probeert aan te passen aan haar nieuwe thuis, merkt ze een verontrustende stijging in het aantal ontsnapte Geschiedenissen die ze terug moet brengen naar het Archief. Het is aan Mac om uit te vinden wat er gaande is vooraleer het ganse instituut van het Archief in elkaar stort.

The Archived kwam vrij traag op gang, wat heel anders is dan bij de meeste Young Adults waarbij je meestal meteen in het verhaal wordt meegesleurd. De schrijfster nam hier echter haar tijd om het verhaal in te leiden en op te bouwen, wat zeker ten goede komt voor het creëren van de angstaanjagende atmosfeer. Door de rustige toon voel je bijna hoe de beschreven wereld rond je ontstaat tot je bijna zelf gelooft dat je in een oude, gigantische en muisstille bibliotheek aan het lezen bent. Echt schitterend gedaan.
De personages zijn ook zeer aimabel, geloofwaardig en menselijk. Mackenzie is echt een personage van vlees en bloed. In het begin was ik wel even in de war, omdat ik dacht dat het het personage dat “Da” genoemd werd Mac’s vader was en niet haar grootvader.
Het verhaal is zeer intrigerend en meeslepend. De plot is goed doordacht, prachtig verwoord en op het eind passen alle puzzelstukjes wondermooi ineen. Misschien is de slechterik er een beetje te gemakkelijk uit te pikken, maar pas wanneer je al goed in het verhaal zit.

The Archived is het eerste boek in een serie van 3, maar dit eerste boek kan eigenlijk wel als een alleenstaand boek gelezen worden. Maar ik heb zo hard genoten van de spookachtige sfeer, schitterende wereld en meesterlijke schrijfstijl, dat boek 2 al besteld is!
Echt een boek om de wereld rondom je te vergeten.

2 Comments

  • Monique

    Deze staat ook op mijn to read lijstje, en na jouw review had ik hem meteen erbij gepakt als mijn volgende boek! Dacht ik… Het bleek dat ik een totaal ander boek aan het lezen was, wat ietwat verwarrend was… Ink & Bone (the great library). Ook een aanrader overigens, maar ik ga nu toch maar op zoek naar de échte Archived haha!