Gemaakt

Het wachtrij-experiment

Na mijn laatste uitspatting die resulteerde in 32 nieuwe bolletjes in mijn reeds substantiële wolvoorraad, ging ik aan de slag met de QUEUE of wachtrij op Ravelry. Ik doorliep mijn wolvoorraad en probeerde de bolletjes te linken aan een patroon dat ik ermee kan en wil maken, in de hoop om eindelijk eens een doel te vinden voor al die bakken wolletjes.

Bij het zoeken naar het ideale patroon voor deze bolletjes Catania, stootte ik op een juweeltje.

Catania Aqua

Ik weet niet meer hoe ik er bij kwam, maar ik weet wel dat het liefde op het eerste gezicht was voor deze super schattige, zwierige zomerjurk.

© craftyweewifey
Moana © craftyweewifey

De zwierige rok, de kleuren, de neklijn, alles vind ik prachtig aan dit jurkje. Meteen diepte ik in mijn portemonnee en kocht het patroontje, volledig van plan om het te maken met de bovenvermelde Catania.

Maar dan besefte ik dat ik iets over het hoofd had gezien. Het patroon vraagt namelijk om een garen dat met naald 4mm wordt gebreid. Catania vraagt naalden 2,5 tot 3,5. Oepsie…
Eventjes zat ik met de handen in het haar, maar dan bedacht ik dat ik toch gewoon een grotere maat kon breien dan wat ik had voorzien? Dan zou het met het fijnere garen en dunnere naald toch kleiner uitvallen? Goed idee!

Stap één was beslissen welke maat ik wilde maken.
Ik vroeg mijn schoonzus naar de borstomtrek van haar dochters, want ja, natuurlijk is dit patroontje weer voorzien voor één van mijn nichtjes. Ik zie ze zo al staan ronddraaien om de rok te laten zwieren! Ik had de borstomtrek nodig omdat het patroon aanraad de maat te kiezen op basis daarvan en niet op basis van de leeftijd.

Daarna ging ik aan de slag met Catania en breinaalden om proeflapjes te breien. Ik ontdekte dat treinreizen zich daar ideaal toe lenen! En we weten dat ik genoeg op de trein zit!

Proeflapje 1 werd met 3,5mm gemaakt en vind ik echt niet mooi.

Catania 3,5mm

Ik kan precies niet de juiste spanning aanhouden en maak fouten bij deze naald. Het eindresultaat is wel heel elastish en zou hierdoor misschien langer kunnen gedragen worden.

Proeflapje 2 maakte ik met een kleinere naald, namelijk 3mm, en die valt meteen veel meer in de smaak.

Catania 3mm

De steekjes zien er mooi egaal uit en de stof is iets denser, maar toch nog luchtig. Aan elasticiteit wordt wel wat ingeboet, maar er zit toch nog behoorlijk wat rek op.

En dan werd het tijd voor wat meten en weten!
Het patroon vraagt een stekenproef van 22 steken voor 10cm.Proeflapje 1, met naald 3,5mm, geeft een stekenproef van 24 steken voor 10cm; terwijl proeflapje 2, met naald 3mm, 28 steken voor 10cm geeft.

Omdat ik proeflapje 2 het mooiste vind, rekende ik verder met die stekenproef.
Als ik het jurkje voor mijn metekindje zou maken, dan zou ik de instructies voor het jurkje voor leeftijd 4 jaar moeten volgen, als ik natuurlijk dezelfde stekenproef zou hebben als in het patroon. Deze maat begint met een opzet van 50 steken.
50 steken aan een stekenproef van 22steken/10cm zou een opzet geven van 22,73cm (50 gedeeld door 22 maal 10). Verrekend naar mijn stekenproef van 28steken/10cm, dan zou ik met Catania afgerond 64 steken moeten opzetten (22,73 maal 28 gedeeld door 10).

En dan keek ik opnieuw naar het patroon om te zien of er een maat beschreven stond waarbij gestart werd met 64 steken. De grootst beschreven maat gaat echter maar tot een opzet van 60 steken, net 4 steken te weinig dus volgens mijn stekenproef met naald 3mm.

Nu zou ik uiteraard dezelfde oefening kunnen doen voor de stekenproef met naald 3,5mm. Dan zou ik voor de gewenste maat kunnen starten met een opzet van 55 steken. In het patroon begint maatje 7 jaar met 54 steken, dus dit zou wel eens goed kunnen uitkomen. Maar ik ben echt gekant tegen het breien met de naald 3,5mm, omdat ik de verkregen stof met die naald echt niet mooi vind.

Ik overweeg nu dus verschillende opties:

 1. Of ik brei gewoon de grootste maat met naald 3mm en zie wel hoe groot die uitvalt. Is die te klein voor mijn metekindje, die de oudste is van 3 meisjes, dan kan één van haar kleiner zusjes er ongetwijfeld later nog van genieten.
 2. Of ik brei toch met de 3,5mm, met de kans dat ik het eindresultaat echt niet mooi vind, maar met de zekerheid dat mijn metekindje erin zal kunnen.
 3. Of ik maak gewoon de jurk meteen voor zusje 2, voor wie ik op basis van haar borstomtrek en mijn stekenproef op naald 3mm het op één na grootste maatje kan breien.
 4. Of ik laat het idee om dit jurkje met de Catania uit voorrraad te breien varen en koop wol in de geschikte dikte. Hah!

Momenteel ben ik partieel voor optie 1.
Optie 4 lijkt wel leuk – Jeij, weer een excuus om wol te kopen! – maar zou betekenen dat mijn wachtrij experiment meteen al een mislukking is.
Optie 1 blijft dus, als ik rationeel ben, de beste optie in mijn ogen.

En jullie? Wat zouden jullie doen?

4 Comments

 • Marianne

  Hallo Charlotte,
  Hoeveel bollen katoen zul je nodig hebben voor de jurk? Dat aantal x 50 gram. Wordt een katoenen jurk niet te zwaar?

  Groetjes,

  Marianne

  • Charlotte

   Dag Marianne.
   Bij het gewicht van de jurk heb ik eigenlijk nog niet stil gestaan. Ik zou met die 6 bolletjes meer dan voldoende hebben, wat dus in het slechtste geval een jurk van 300g zou geven. Is dat veel?
   Groetjes, Charlotte

 • Myriam

  Succes met het maken van dit jurkje. Zelf heb ik mij nog niet aan een kledingstuk gewaagd, maar het lijkt mij wel leuk om een topje voor mezelf te haken. Met wel haakgaren kan je dit het best doen? Is Catania hiervoor ook geschikt?

  • Charlotte

   Hej Myriam.
   Goeie vraag! Ik veronderstelde dat Catania inderdaad geschikt zou zijn, maar door de reactie van Marianne hierboven begin ik nu eigenlijk wel te twijfelen… 🙁