Uitgelegd

Kronieken van een gebreide jurk – 8. Epiloog

Bon, laat ik nu maar ophouden om in de derde persoon over mezelf te schrijven 😉 .
Je had toch wel al door dat ik de onervaren breister was, niet 😮 ? Hihi, tuurlijk wel! Graptje! :hihi:

Nee, serieus, dit was gewoon een klein experiment mijnentwege.
Vroeger kon ik namelijk vrij goed schrijven. Ik denk niet dat ge dit aan mijn blog sterk kunt merken :sweat: , maar ik schreef wel vaak een verhaaltje zo. Maar dat is een talent dat met ouder worden toch wel verdwenen is. Tegenwoordig moet ik veel te veel droge, feitelijke teksten schrijven, waardoor ik moeite heb met echte verhaallijnen, ook al ben ik een grote lezer en zie ik genoeg hoe anderen het doen.
Dus wou ik het nog eens proberen op mijn blogje. Vooral omdat de reacties op mijn eerste voorzichtige poging – Er waren eens… – wel vrij positief waren.

Ik heb er wel plezier aan beleefd om mijn ervaring met dit jurkje te proberen als een verhaaltje neer te pennen, ook al was het niet zo evident en op sommige momenten nogal stroef. Hopelijk heeft het jullie niet al te veel afgeschrikt om het ganse verhaal uit te lezen.
Soit, ik zie wel in de reacties wat jullie er nu van denken 😉

Naast bovenstaande uiteenzetting wil ik met deze epiloog nog wat anders. Ik vermoed namelijk dat ik een aantal vragen zal krijgen om een vertaling van het patroon te maken, maar dat zal jammer genoeg niet mogelijk zijn.
De ontwerpster van de Little sister’s dress, Tora Frøseth wil namelijk niet dat ik het patroon vertaal. Ze zei dat, omdat ze zelf geen Nederlands spreekt en dus niet kan controleren of wat ik schrijf juist is, ze daarom liever niet heeft dat ik het vertaal. Bovendien wil ze ook niet dat haar patronen elders verschijnen dan op haar persoonlijke website en Ravelry.
Bon ja, begrijpelijk en ik zal haar wens dan ook respecteren! Dus gelieve mij niet te vragen naar een vertaling. Bedankt!

Wat ik jullie wel nog eens mee kan geven is een lijstje van mijn notities, bedenkingen en andere zaken die mij geholpen hebben om dit jurkje tot een goed einde te breien.


Charami’s notities bij Tora Frøseths Little Sister’s dress

De details van Charami’s versie

Patroon: Little sister’s dress (Kjole til lillesøster) © Tora Frøseth
Wol: Onbekende wol in geel, blauw en groen, ooit eens gratis gekregen bij een actie in het station van Brussel Zuid en een restje roze Wibra Saskia
Breinaald: verwisselbare rondbreinaalden van 4,5mm en een kabel van 60cm, van het merk KnitPro, gekocht bij Wolhalla.nl
Maat: 12 maanden

LS - 020

Notities

 1. Opzetten volgens de Old Norwegian Cast-on leerde ik volgens deze video

 2. De meerdering gebruikt in het patroon, met afkorting M1, wordt gedemonstreerd in deze video

 3. De golfjes worden gemaakt door dalen in tricotsteek en valleien in ribbelsteek (eigenlijk omgekeerde tricotsteek).
  Wanneer in rijen wordt gewerkt (herhaling van de rijen 5 tot 10), dan vormen:
  • rijen 5, 6, 7 een dal
  • rijen 8, 9, 10 een vallei

 4. Wanneer ik van kleur zou willen wisselen bij deze in rijen gebreide golven, dan zou ik wisselen bij het begin van elke rij 6

 5. Mijn breiwerk verbinden om in het rond te beginnen breien deed ik volgens de methode in deze video

 6. Wanneer de golfjes worden gevormd in rondes (herhalingen van de rondes 1 tot 6), dan vormen:
  • rondes 1, 2, 3 een dal
  • rondes 4, 5, 6 een valei

 7. Wanneer ik van kleur wisselde bij deze in rondes gebreide golven, dan wisselde ik bij het begin van elke ronde 2.
  Zo wisselde ik voor de roze richel bij ronde 8, voor de groene richel bij ronde 14, de blauwe bij ronde 20 en terug naar geel bij ronde 26.

 8. Bij het afbinden van de mouwen is het tellen van je steken heel belangrijk. Je moet er namelijk voor zorgen dat je evenveel steken per mouw af zet en dat je bovendien zowel aan de voor- als aan de achterkant evenveel steken tussen de mouwen nog op je naald hebt staan.
  Om dit duidelijk te maken en om ook de opbouw van het patroon te illustreren, heb ik opnieuw papier, potlood en schaar bovengehaald. En passer. Maar papieren manneke wou geen jurkje aan…

LS - Constructie - 001

LS - Constructie - 002

LS - Constructie - 003

LS - Constructie - 004

LS - Constructie - 005

Een nog uitgebreider overzicht van hoe het jurkje nu is opgebouwd kan je nog bekijken in onderstaande gallerij.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 1. Hoe exact ik de steken terug op mijn naald zette nadat ik de extra rijen aan de voor- en achterkant had gebreid, kan je lezen in deze post.

 2. Om extra steken op te zetten gebruikte ik de methode van de knitted cast-on. Die zie je gedemonstreerd in deze video.

 3. Om op het einde opnieuw de golfjes in verschillende kleuren te kunnen breien, zijn de instructies: * brei drie rondes recht, brei drie rondes averecht; herhaal vanaf * zoveel keer als je golven wil.
  Hierbij moet je weten dat:
  • recht gebreide rondes dalen vormen
  • averecht gebreide rondes valleien vormen

  Om van kleur te wisselen, wisselde ik bij het begin van elke ronde 2, waarbij ik aannam dat de drie rondes recht ronde 1, 2 en 3 vormden en de rondes averecht de rondes 4, 5 en 6.
  Voor het eerste golfje in roze nam ik dus aan dat de laatste rij van de laatste blauwe streep de eerste rechte ronde was.

Dat is het voor mijn notities. Hopelijk zijn jullie er iets mee en kan je toch het jurkje breien, ook al kan ik je geen vertaling aanbieden.

En nu is het echt gedaan!

wordt-vervolgd-6

4 Comments

 • Arga

  Prachtig gedaan, die papieren versie!
  Ik heb mijn post iets te snel opgeruimd, er was deze week een vraag over een grotere maat.
  Gezien jouw ervaring met het groter uitvallen van je breiwerk, is het toch zeker mogelijk dit jurkje te maken voor een ouder kind, aangezien het beschikbaar is in meerdere maten. Sorry dat ik voor dit antwoord niet op de juiste plaats reageer.

 • San

  Ik heb genoten! Heerlijk om alle strubbelingen mee te krijgen en dan zo’n prachtig eindresultaat! ♥
  Superleuk van begin tot eind!!!

 • vercaemer monique

  Gelukwensen. Prachtig resultaat. Was dit jurkje nu niet op de verkeerde temperatuur.
  het zou jammer zijn van al je inspanningen.
  Ik zie al uit naar het volgende werkje met aangepaste commentaar.

 • Sabine

  De jurk is prachtig geworden.
  Leuk verhaal en nog echt gebeurd ook.
  Ik heb er van genoten.
  Nog meer van dat graag.