Mee bezig

Schop onder m’n gat.

Kheb mezelf een schop onder m’n gat gegeven, omdat ik altijd veel te lang twijfel eer ik iets probeer.
Neem nu mijn vraag van vorige week over gehaakte kledij. Ik weet héél goed dat dit iets is dat ik beter zal begrijpen eenmaal ik het echt doe, in plaats van er blijven over te lezen en piekeren.

Dus ja, kheb de knoop doorgehakt en besloten gewoon aan iets te beginnen en zien hoe het uitdraait. Al doende leert men en zo.
Na wat heen en weer geblader tussen verschillende modellen, is mijn oog op deze 10-motieven bolero blijven steken.

motif bolero

10 vierkantjes haken en je hebt een bolero! Lijkt me simpel genoeg om mee te beginnen, niet?

Qua draad had ik niks toepasselijk in mijn voorraad zitten. Wat deze bolero vraagt is erg fijne haakdraad, voor haaknaald 2 à 2,5. Dus er zat niks anders op dan nieuwe wol kopen, hoe jammer zeg 😉
Bij mij in de buurt is er slechts één handwerkwinkeltje die dergelijke fijne draad verkoopt. Jammer genoeg gaat ze binnenkort op pensioen, zonder overnemer. Positief hieraan is echter wel dat ze uitverkoop houdt en dat alles aan aanzienlijke kortingen gekocht kan worden.
Het enige wat ze nog in voorraad had van fijne , kleurrijke haakkatoen was DMC PETRA 5 en elke bol was aan de helft van de prijs! Na wat aarzeling kocht ik twee bollen… elk, van drie verschillende kleuren :whistle: Mjah, ik kan het niet laten, zeker niet als ik denk een koopje te doen!

10MB - 001

De bolero wil ik maken uit de turkooizen kleur. Lekker fel en zomers 😀

Op de website van Jessica Tromp las ik wat meer over hoe je eraan moet beginnen.
Deze specifieke bolero wordt opgebouwd uit 10 vierkanten volgens onderstaand schema.

Bolero 10 motieven

De borstomtrek wordt gevormd door 6 vierkantjes (waarvan ééntje in het midden wordt weggelaten), dus om een passende bolero te maken moest ik mijn borstomtrek delen door 6 en dan vierkantjes haken met zijden zo breed als dat cijfer. Heel recht toe, recht aan, eigenlijk.

Het meten zelf vond ik eigenlijk al een ganse opdracht. De lintmeter mag niet te strak, maar ook niet te los zitten, dus ik heb een paar keer moeten proberen (of laten proberen), telkens met een ander getal als resultaat. Uiteindelijk koos ik een getal (wat ik hier zo geheimzinnig mogelijk over zal doen :p ) en besloot daar van uit te gaan.

Mijn eerste poging, met een haaknaald van 3 mm gaf een vierkant dat net iets te groot was. De volgende poging, met 2.5 mm, was nog iets te groot, maar enkel bij uitrekken. In rust zit het aardig dicht bij mijn streefdoel, dus heb ik besloten het er gewoon op te wagen en door te doen met de 2.5 mm. Iets bredere vierkanten zullen gewoon de opening vooraan wat kleiner maken en de bolero iets langer maken. Niks te dramatisch, denk ik.

10MB - 002b

Het patroon is niet zo moeilijk als je een ervaren haakster bent, maar je moet er wel je kop bij houden.
Voor mijn gemak heb ik het patroon geprint en elke ronde ingekleurd met kleurpotlood. Zo is het gemakkelijker van in één oogopslag te zien waar ik zit. Ook heb ik bij ieder ketting van losse aangegeven hoeveel lossen er gehaakt moeten worden, zo moet ik niet steeds tellen 🙂

10MB - 003

Voor het aan mekaar zetten ga ik de join-as-you-go proberen toepassen. Je hoort wel hoe het loopt!

Groetjes,
Charlotte

15 Comments

 • s de vries

  hartstikke leuk en wat een goed idee met die kleurtjes op het patroon gr.

 • Annick

  Ik ken dat gevoel.. ook ik spaar al heel lang mooie gehaakte modellen van kleding, maar ik durf er ook niet aan te beginnen.. dekens, sjaaltjes, omslagdoeken.. al wat je wil.. maar iets dat precies “op maat” moet zijn durf ik ook niet aan..

 • anita

  Mooie inkopen gedaan; is altijd vervelend als je net niet hebt wat je nodig hebt (hahahah). En als het dan nog niet duur is, sla je slag.
  Bolero ziet er mooi uit, ben benieuwd naar het eindresultaat.

 • Crejann

  Prachtig patroon, mooie kleurtjes en perfect op papier gezet, compliment Charlotte

  Liefs Jann

 • Jenny

  Wat gaaf! En ik weet zeker dat je het maken kan. Ik blijf het volgen, op afstand, dat wel. succes!
  En niet geprobeerd is altijd mis, let maar op 🙂

 • Marga

  Wat een goede keuze van bolero en kleur katoen!
  Netjes gehaakt hoor en wat handig, al die kleuren op het patroon.
  Het gaat jou zeker lukken,

  Groetjes, Marga

 • Arga

  Je bent goed voorbereid aan het werk gegaan, wat een slim idee van die kleurtjes+cijfertjes, heel overzichtelijk!!
  Het resultaat wordt vast goed, of het dan ook ‘lekker’ zit, is altijd afwachten.
  Succes!

 • Geesje

  hahaha ik ben ook zo wat kleding betreft, zal ik wel…of……..maar eugenlijk heb ik het met veel dingen hoor, ben niet voor niets een weegschaal………
  Ik vind het in ieder geval het fantastisch dat je eraan begonnen bent, ik vind het een leuk patroontje…dankjewel voor het delen, groetjes…..

 • Elly Geenjaar

  Prachtig Charlotte ik ben benieuwd naar het eindresultaat!!

 • Brigitte Goemaere

  Beste Charlotte,

  Hoe heb je de overgang van toer 4 naar toer 5 gemaakt? Dat begrijp ik niet. Je hebt je laatste bundel gehaakt, dan nog 5 lossen en met halve vaste aan je eerste bundel je toer eindigen? En dan met halve vasten terug achteruit naar de middelste losse om aan je volgende toer te beginnen?? Of hoe die je dat?

  • Brigitte Goemaere

   Ik denk dat ik het weet: niet eindigen met 5 lossen maar met 2 lossen en een stokje?? Klopt dat?

%d bloggers vinden dit leuk: