Gemaakt

Lapjesdeken

Weer heb ik mij laten verleiden om iets nieuws te beginnen, terwijl ik me zo had voorgenomen om eerst een aantal lopende zaken af te ronden. Maar ja, zeg eerlijk, zouden jullie dit kunnen weerstaan?

Sandra – Cherryheart’s Giant Granny Patches

    

Is ie niet mooi?? En zo’n mooie kleurtjes. Ik kon hem alvast niet weerstaan en dook in mijn voorraad wol.

Al eventjes ben ik op zoek naar een project dat een deuk zou kunnen maken in mijn gi.gan.tische hoeveelheid Zeeman Supersoft wol. Twee grote zakken vol heb ik ervan. Ik heb nog niet echt durven tellen hoeveel bolletjes ik exact heb, maar als je weet dat ik minstens twee bolletjes van elk van de volgende kleuren heb, dan kan je zelf wel de optelsom maken.

Echter, voor het lappendeken dat ik wilde vond ik de zeemankleuren onvoldoende. Ik miste nog iets, zoals geel. Ik moest dus op zoek naar een wol dat gebruikt kon worden samen met de Zeeman Supersoft EN dat een goeie keuze aan kleuren had.
Hier en daar wat rondvragen leverde wel enkele suggesties op, maar ofwel had die wol dan niet de kleuren die ik wilde, ofwel kon ik het hier niet verkrijgen (of toch niet op korte termijn 😀 ). Jammer.

Dit weekend trok ik dus naar de Veritas (de enige winkel bij mij, naast de Zeeman & Wibra, die wol verkoopt) met de kleine hoop misschien iets bruikbaars te vinden. Wat ik vond was Schachenmayr SMC/Nomotta wol. In gans de winkel vond ik 2 kleurjes Universa en verschillende kleurtjes Bravo, want deze stond in reclame (€1 i.p.v. €1,25).

Wat te doen, wat te doen? De Bravo had ik al gebruikt en had ik zelfs al samen met de Zeeman Supersoft gebruikt in mijn golfjesdeken en granny sjaal:

    

In beide projecten bleek de samenwerking tussen Zeeman en Bravo héél goed te werken, maar in de winkel viel ik voor één van de twee kleurtjes Universa. Bovendien geleek de Universa qua dikte meer op de Supersoft.
Serieus dilemma. Ik heb waarschijnlijk een kwartier in de Veritas voor de kwart-muur met wol gestaan. Wolletje vastpakken, terug leggen, ander pakken, terug leggen,…

Uiteindelijk hakte ik de knoop door: Ik kocht het Universa kleurtje waar ik verliefd op was (zou er anders toch spijt van hebben), samen met nog 4 kleurtjes Bravo.

Thuis legde ik dan alle gekozen kleurtjes (Zeeman en ander) voor het lapjesdeken bij mekaar en zag dat het goed was.

De onderste rij is het Universa kleurtje en de 4 Bravo’s.

En dan aan de slag!
Eerst wilde ik weten hoe groot ik het lapjesdeken zou maken. Ik wil een tweede TV-deken, dus zou ik mijn eerste TV-deken als maatstaaf nemen.
Mijn huidige TV-deken is nog dik in orde hoor, maar een tweede kan nooit kwaad 😉 . Mijn huidige deken is er zo eentje met een zak onderaan waar je voeten in kunnen. SUPER handig vind ik, dus ik zal dit met het lapjesdeken proberen namaken. Dit maakt dat ik een deken van ongeveer 119cm breed en 128cm hoog dien te maken, plus nog eens 33cm voor de zak. In totaal ga ik een deken van ongeveer 119x161cm maken en dan op het eind een 33cm omslaan en dichtnaaien voor de voetzak.

Ten tweede: welke haaknaald gebruik ik en hoe groot wordt 1 vierkantje hiermee.
Voor de Zeeman Supersoft gebruik ik altijd een haaknaald van 3,5mm, dus deze keer zal ik daar ook niet van afwijken. En met een proefvierkantje leerde ik dat een granny square van 4 rondes ongeveer 7cm² is.

Met bovenstaande gegevens kon ik dan achterhalen hoe de gewenste afmetingen vertaald konden worden naar aantal vierkantjes. Voor de breedte werd dit dan 17 vierkantjes, voor de lengte 23, wat het totaal op 391 vierkantjes brengt!
Phewie, dat is een serieuze berg vierkantjes. Moet leuk worden 😉

Maar dan kwam vandaag De Grote Twijfel weer op bezoek.
Alles ging fantastisch met de eerste drie vierkantjes uit Universa en Zeeman, maar dan kwam vierkantje 4 in Bravo. Lag het aan mij of leek het Bravo-vierkantje te groot? Hmm, laat ik er nog eentje in Zeeman naast zetten.

Jep, het Bravo-vierkantje is veel groter dan de rest.
Shit! Wat nu??? Gans mijn plan naar de vaantjes 🙁

Oké, kalm, opnieuw proberen. Wat als ik de Bravo blijf haken met een haaknaald 3,5mm, maar al de rest met een 4mm? Zou dat beter zijn???

Oké, oké, ziet er al beter uit. Of toch niet? De Universa lijkt nu wat klein, niet? Argh, ik weet het niet meer!!

Wat doe ik? Doe ik verder zoals ik nu bezig ben? Of schrap ik gans het project en heb ik mijn wolvoorraad gewoon nog wat aangevuld 😆 ?
Wat denk je?

Groetjes,
De Grote Twijfelaar.

19 Comments

 • Tineke

  Zoals ik het zie zijn ze op de onderste rij allemaal even groot, ik zou doorgaan.

 • Claire

  Charlotte dat is inderdaad een dilema, maar ik vind het ook altijd moeilijk over verschillende soorten wol samen te voegen want je krijgt geheid last. Op een gegeven moment pas het allemaal niet mooi meer als de vierkantjes aan elkaar moet zetten, dan ga je trekken en duwen en werkt niet mooi. In jou geval zou ik voor zo’n groot project uit gaan van allemaal dezelfde wolsoort. Succes.

 • Geesje

  Hoi Charlotte,,,,, wat een prachtige deken, ohh die kleurtjes…..
  de blauw wit is ook zo mooiiiiiiiiii

  en j het problleem met verschillende merken gren…hahhaah heb ik ook altid last mee……
  ook heb ik dat met haak naalden vn verschillende merken………
  maar het is PRACHTIG hoor …BRAVO

 • severien

  Ik denk dat het probleem van de verschillende groottes vierkanten zich zelf wel oplost als je gewoon verderhaakt. Dat trekt zichzelf wel recht, denk ik. Het verschil is niet zodanig groot.. Mooie kleurtjes heb je gekozen!

 • S. de Vries

  prachtig, misschien vanaf een afstandje bekijken en niet met de neus er boven op, krijg je een heel ander beeld, is mijn fout altijd hihi succes!

 • joke coops

  Heel vrolijk en gezellig al die kleurtjes. Ik ben jaloers op de hoeveelheid kleuren die je hebt van de zeeman Soft. Hier in Nederland zijn helaas niet zoveel kleuren te koop, waardoor je naar duurdere merken moet en zo een deken maken niet meer betaalbaar is.

  • Anna

   Ha Joke,
   Ik heb ook bijna alle kleurtjes, en gewoon in NL. Je moet er bovenop springen als ze leveren (leverancier van Zeeman levert helaas heel onregelmatig). Meestal hebben ze in de herfst de grootste voorraad. Ik ben wel eens 5 Zeemanwinkels afgereden voor een bepaalde kleur, haha. En familie elders ingeschakeld. Lukt uiteindelijk altijd ;-0.
   Groetjes, Anna

 • anita

  Tja, het leven van een haakster gaat niet altijd over rozen. Maar je bent ook zo nauwkeurig, ik haak altijd gewoon door.
  Het ziet er wel al leuk uit.

 • ingrid

  Wauw, wat een super gaaf project! supermooie kleurtjes heb je uitgezocht.
  Ik zou denk ik ook gewoon doorgaan. Op de eerste foto lijkt het eerste vierkant net zo groot als de rest, op de andere foto lijkt het net iets kleiner, maar ik geloof ook dat dat verschil niet op zal vallen!
  Succes!!!!! En ik ben nu al benieuwd naar het eindresultaat en of je het uiteindelijk gaat doen!

 • Susan

  Die onderste rij is prima 🙂
  Gewoon doorgaan hoor! Perfectionisme kan soms knap lastig zijn 😉

 • Nanita

  Hey Charlotte, de onderste versie lijkt me de beste! Ik denk inderdaad ook dat het verschil in grootte zichzelf rechttrekt naarmate je dekentje groter wordt. Het zijn in ieder geval supermooie kleurtjes! Ben benieuwd wat je uiteindelijke beslissing wordt! 😀

 • Cynthia

  Wat een prachtig neergezet verhaal…
  zucht..ik wil ook een Veritas winkel in Amsterdam en zou dan veeel langer voor de wolwand staan hoor! Als je de Zeeman het liefste met haaknaald 3,5 haakt, zou ik dit nu ook doen voor het mooiste eindresultaat en de BRAVO eruit laten. Die bolletjes kunnen in de voorraad 😉 en voor die kleur dan zou ik op zoek gaan naar zelfde dikte als de Zeeman maar dan van ander merk.
  Leuke kleuren hoor , zo bij elkaar.
  Andere optie is een ANDERE deken van de Zeeman bolvoorraad (zoals die mooie van een paar blogs geleden uit dat Japanse boek…) die Bravo kan dan steeds in bijvoorbeeld de eerste toer dan valt dikteverschil ook niet op)In ieder geval heel veel succes,
  groetjes, Cynthia.

 • Cynthia

  O ja, die “voetenzak” aan de onderkant van je deken…die ga ik onthouden..GENIAAL!

  bedankt!

 • Anna

  Hey Charlotte,
  Superleuk joh! Gewoon je deken maken, natuurlijk! Maar ik zou die Universa er niet bij gebruiken. De Bravo gewoon met een kleinere naald, dan komt het vast goed en wordt het een Bravo Zeeman deken.
  Ben benieuwd naar je vorderingen!
  Groetjes, Anna

 • Marjolein

  Wat een pracht van een lappendeken gaat dat worden , maar mag ik misschien vragen hoeveel je ongeveer aan bolletjes van bravo nodig zo hebben?
  De zigzagdeken vind ik ook erg mooi .
  Ik hoop dat je me enig info kan geven ;o)
  hartelijke groet Marjolein

  • Charlotte

   Dag Marjolein.

   Goh, je stelt een moeilijke vraag 😀 . Geen idee eigenlijk. Ik werk nu met 17 kleuren, waarvan 4 Bravo. Ik ga per kleur ongeveer 19 vierkantjes haken, waarbij ik hoop dat ik die 19 uit 1 bolletje ga krijgen… Ik vrees dat ik maar met zekerheid ga kunnen zeggen hoeveel wol ik precies nodig had, wanneer het dekentje af is :S . Sorry voor het onduidelijke antwoord…

 • Danny

  Je hebt prachtige kleuren van de soft ik zou die hele deken van de soft haken keus en hoeveelheid genoeg en geen maat verschil ….;-)