Uitgelegd,  Vertaald

Patroon: Hartjesdeken

Dank je allemaal voor de leuke reacties op het hartjesdekentje 😀 ! Zoals beloofd heb ik een uitgebreide tutorial gemaakt om zelf je eigen hartjesdeken (of …) te maken.

Het originele patroon is trouwens van Mary Ann Frits en kan hier gevonden worden.

EDIT: I have received several comments from English readers concerning this pattern. I did not create this pattern myself. It is an existing English pattern designed by Mary Ann Frits and you can find the original instructions here. I found the original hard to understand and it did not contain instructions to make a different size blanket. That’s why I created the chart you can find below. On the chart I wrote instructions in both Dutch and English, so it should be readable for everyone (if you know how to read crochet charts).

Thank you for your interest and have fun making your own heart-blankets!

Het begin is een ketting van lossen. Voor dit project zou je ketting een meervoud van 7 lossen moeten tellen plus nog maal 8 lossen voor het begin en het keren.

FORMULE: 7x+8

Als je bijvoorbeeld, zoals bij mijn dekentjes, 20 volledige hartjes wilt, dan moet je beginnen met een ketting van 7 x 20 = 140 lossen PLUS 8 = 148 lossen.
Voor deze tutorial ga ik een proeflapje van 2 volle hartjes haken, dus (2x7) + 8 = 22 lossen.
Het begin haak je in de hoofdkleur. In mijn geval is dit wit.

In bovenstaande foto heb ik dus 22 lossen gehaakt.
Een kleine tip: Ik haak mijn start-ketting steeds met een grotere haaknaald dan de rest van mijn project. Zo verzeker je dat de ketting niet te strak komt te zitten. Zo haakte ik voor mijn deken de ketting met een naald 5mm, terwijl het patroon zelf met een naald 4mm werd gehaakt.

Oké, laten we nu beginnen met de eerste rij, nog steeds in de hoofdkleur.

RIJ 1:

Haak een STOKJE in de vierde losse van haak, en in elke losse tot het einde. Bij het laatste stokje wissel je naar je eerste hartjeskleur.
De kleurenwissel doe je zoals in deze tutorial, bij de laatste twee lussen van je stokje.

Voor het proeflapje hebben we nu dus 19 stokjes gehaakt (want de eerste 3 lossen werden overgeslagen!)

RIJ 2:

In een hartjeskleur, haak 3 lossen en keer je werkje om (3 lossen tellen als 1 stokje).
STK in het eerste stokje, 2 lossen. Sla volgende 5 stokjes over;
* haak in het volgende stokje [2 STK, 1L, 2STK], haak 2 lossen, sla volgende 6 stokjes over;
herhaal vanaf * totdat je nog 6 stokjes over hebt. In het volgende stokje haak je [2STK, 1L, 2STK], haak 2 lossen, sla volgende 5 stokjes over, haak 2 STK in de 3de losse van de eerste overgeslagen lossen van de vorige rij, waarbij je veranderd naar je hoofdkleur bij je laatste STK.

RIJ 3:

Haak 1 losse en keer je werkje om.
Vaste in eerste stokje, 1L, sla volgende stokje over.
Haak nu in de ruimte van 2 lossen, IN de overgeslagen stokjes van de VORIGE rij: sla eerste stokje over, STK in de volgende 2 overgeslagen stokjes van de vorige rij;
* haak 2L, sla volgende 2 stokjes in de HUIDIGE rij over, V in de ruimte van 1 losse, haak 2L, sla volgende 2 stokjes over. In de ruimte van 2 lossen, sla in de VORIGE rij 2 overgeslagen stokjes over, haak STK in volgende twee overgeslagen stokjes van de vorige rij;
herhaal vanaf * tot laatste ruimte van 2 lossen. Haak daarna nog 1L en een V in de top van de beginnende ketting van 3 lossen.

RIJ 4:

Haak 3 lossen en keer om.
STK in de volgende ruimte van 1 losse en in de volgende 2 stokjes;
* 2 STK in de volgende ruimte van 2 losse; STK in de volgende vaste, 2 STK in de volgende ruimte van 2 losse, STK in de volgende 2 stokjes;
herhaal vanaf * tot en met de laatste 2 stokjes. Haak STK in de ruimte van 1 losse en in de volgende vaste, waarbij je bij het laatste stokje veranderd naar een hartjeskleur.

RIJ 5:

Haak 3 lossen en keer om.
STK in het eerste stokje, haak 2 lossen, sla de volgende 5 stokjes over;
* haak in het volgende stokje [2STK, 1L, 2STK]; haak 2 lossen, sla volgende 6 stokjes over;
herhaal vanaf * tot 6 steken over blijven. Haak in volgende steek [2STK, 1L, 2STK], haak 2 lossen, sla volgende 5 steken over, 2STK in de derde losse van de beginketting, verander naar hoofdkleur bij het laatste stokje.

RIJ 6 tot einde

Herhaal rijen 3 tot 5, totdat je werkje de gewenste afmeting heeft. Eindig met een rij 4.
Bindt af en weef alle eindjes naar binnen (Jawel, er zullen héél véél eindjes zijn, jammer genoeg).

Ter verduidelijking, omdat ik zelf schema’s veel handiger vind, kun je hier onder de schematische voorstelling vinden (klik om te vergroten):

EDIT: Meer uitleg over de rand kan je hier vinden!

Voilà, ik hoop dat het zo duidelijk genoeg is!

Groetjes,
Charlotte

80 Comments

 • Karima

  In een oogopslag verliefd op je deken op pinterest. Complimenten voor je schema en patroon: echt heel duidelijk. Heel veel dank!

 • Mara

  Super leuke deken, ik ben er ook aan begonnen en heb de link naar je patroon op mijn blog gezet….

 • annie

  Ik vind het een super mooie deken
  Ben er ook aan begonnen voor me kleindochter
  Maar ik denk dat ik iets fout doe, want het trekt behoorlijk naar binnen , ben nu met de 3e toer bezig, of trekt dat straks nog bij als je verder bent
  ik heb de opzetrand met een maat kleiner gedaan als waar ik het patroon mee haak
  groetjes Annie

  • Ellen Kuppens

   Hallo Annie,
   ik denk dat je het andersom moet doen. De opzetrand met een grotere haaknaald, en dan het patroon met de haaknaald waar de wol voor bedoeld is.
   Succes!
   Groetjes Ellen

 • Ellen Kuppens

  Wat een leuk patroon zeg….. die ga ik nog een keer maken…geweldig!
  groetjes Ellen

 • lia boerkamp

  hij is zo mooi ben hem nu aan het haken voor mijn achterkleinkind

 • marijke

  is de hartjes deken van katoen gemaakt en zo ja welke en welke haaknaald . hij is erg mooi ik wil hem ook haken en wat is de afmeting?? en hoeveel kleuren zitten erin .

 • judith

  Superpatroon! Maar ik heb een vraagje.klopt t dat als je de hartjes haakt.dat je ze de ene keer aan de voorkant ziet en dan in de volgende rij van de andere kant gehaakt. Dus door het heen en weer haken van toeren je soms de goede kant vd hartjes aan de achterkant zit. Ik ben benieuwd.want heb nu twee rijen hartjes..en er is verschil te zien nu…

  • Monique

   Hoi…wat een leuk patroon…maar ik heb een vraag…ik zie dat de vraag hier al eerder is gesteld maar niet beantwoord is…ga ik het toch nog een keer proberen…klopt het dat de hartjes niet allemaal aan de goede kant zitten…ik heb na twee rijen de goede kant van de hartjes aan de achterkant zitten…na twee rijen hartjes verspringt het weer en zitten de hartjes aan de giede kant

   • Charlotte

    Dag Monique,
    De aard van het patroon is inderdaad zo dat de hartjes de ene keer op een even rij en de andere keer op een oneven rij worden gehaakt. Ik vind persoonlijk niet dat dit stoort of erg opvalt. Bovendien zorgt het ook dat het deken volledig tweezijdig is, en er dus geen goeie of slechte kant is.
    Als dit je zou storen kan je er natuurlijk altijd voor opteren om een extra achtergrond rij te haken, zodat de hartjes altijd op een even rij worden gehaakt.

    Hopelijk kun je hiermee verder!

    Groetjes,
    Charlotte

 • Eline

  Hoe breed is de deken ongeveer geworden met 20 volledige hartjes? en wauwww wat is ie mooi!!

 • Chris goor

  Ik vind nergens terug hoeveel bollen wol ik nodig heb en welke soort wol of katoen

  • Charlotte

   Beste Chris,
   Dat is omdat het volledig vrij te kiezen is welke wol je gebruikt. Je kan het deken met elk type haken, zolang je de bijpassende haaknaald gebruikt. Hou er rekening mee dat met zuiver katoen het deken wel zwaar kan worden.
   Ook de hoeveelheid is moeilijk te zeggen. Het hangt er volledig van af welke afmetingen je je deken wil maken.
   Groetjes, Charlotte

 • Netty. Vos schipperen

  Hallo met Netty schipperen
  Zijn er ook filmjes van een Hartjes deken haken ik wil Er graag voor mijn klein dochter een haken
  Want ik kan niet zo goed patroon lezen vind ik moeilijk zou heel fijn zijn laat het mij weten Groetjes groetjes Netty Schipperen

 • Marij

  Ik wil deze leuke deken ook gaan maken. Welk garen heb je gebruikt en hoeveel heb je gebruikt.

  • Charlotte

   Dag Marije.
   Ik gebruikte vooral restjes Zeeman Royal en Wibra Saskia in 17 verschillende kleuren. De exacte hoeveelheden weet ik niet meer.

%d bloggers vinden dit leuk: