Gelezen in 2024: de cijfertjes
Zoals elk jaar vroeg dit bericht weer wat werk om te schrijven, maar dankzij mijn steeds beter georganiseerde Excel lijsten en het feit dat de ruggengraat van dit bericht al bestaat dankzij voorgaande jaren, ging het deze keer naar mijn gevoel wel een beetje vlotter. Ik ben er in ieder geval iets vroeger bij dan vorig jaar 😉
Ik las in 2024 weer behoorlijk wat boeken, dus het is weer tijd om in de cijfertjes en grafiekjes te duiken en te bepalen wat voor doelen ik mij in 2025 voor ogen ga houden bij het lezen!
De leesdoelen van 2024
Het online bijhouden van mijn leesdoelen lukte niet zo goed dit jaar. Ik deelde weinig over mijn leeslog – omdat ik naast de jaarspreads er weinig mee deed – en ik liet ook na een check-in te doen halverwege het jaar. Ik had wel mijn leesdoelen voor 2024 gedeeld via mijn cijfertjes bericht van 2023, maar voor de rest van het jaar volgde ik die doelen eigenlijk weinig op, behalve dat ik wel netjes steeds mijn gelezen boeken in mijn excel lijst bijhield. De bevindingen en of ik mijn doelen behaalde zal ik voor de meeste nu samen met jullie ontdekken tijdens het schrijven van dit bericht!
Doel 1: Lees 100 boeken
Dit is het enige doel waarbij ik niet was vergeten welk cijfertje ik mezelf had opgelegd, omdat dit al jarenlang hetzelfde is: 100 boeken.
Dit behaalde ik eigenlijk op de valreep in december, dankzij een aantal korte verhalen en snel lezende, verslindbare boeken. Volgens Goodreads las ik 108 boeken, maar volgens mijn persoonlijke telling houdt ik het op 102 uitgelezen boeken, want de overige 6 waren DNFs.
Hiermee blijf ik dus nog steeds de dalende trend sinds 2020 voortzetten, met 11 minder uitgelezen boeken ten opzicht van 2023 en maar liefst 18 minder dan top leesjaar 2020.
Ook het totaal aantal gelezen bladzijden is een heel stuk gedaald ten opzichte van vorig jaar en al zeker ten opzicht van 2020. Als ik enkel de bladzijden van de volledig uitgelezen boeken optel, kom ik op 34696 blz, wat zo’n 16% minder is dan vorig jaar. Neem ik ook de bladzijden van de niet uitgelezen boeken in rekening, dan mag ik er nog zo’n 1000 bladzijden bij tellen, wat uiteindelijk nog steeds aan de lage kant is in vergelijking met voorgaande jaren.
Nu, ik heb wat moeite gehad met lezen in 2024, dus het verbaast me eigenlijk niet echt deze daling te zien. Ik heb voor het eerst sinds lang, dagenlange periodes gekend waar ik zelfs niet dacht om een boek te lezen. Ik ga mij daar ook niet druk over maken of zo. Zelfs toen ik in december zag dat ik nog meer dan 10 boeken te gaan had om dit doel te behalen, haalde ik intern eigenlijk gewoon mijn schouders op. Ik ben eigenlijk verrast dat het uiteindelijk toch nog is gelukt.
Doel 2: Lees 30% boekenkastboeken gekocht voor 2024
Dit tweede doel vind ik eigenlijk belangrijker: niet hoeveel ik lees, maar dat ik ook effectief lees wat ik koop en mij niet steeds alleen maar laat verleiden door nieuwe boeken.
In 2024 wou ik dat 30% van de gelezen boeken er waren die ik voor dat jaar fysiek had gekocht. Dit doel behaalde ik voor het eerst, met glans zelfs: 39% oudere boekenkastboeken.
Dit jaar ben ik mij vooral bewust geweest van het willen lezen van reeds gekochte boeken, wanneer ik TBRs opstelde voor leesuitdagingen. Vooral wou ik toch wat beter mijn best doen om de boeken die ik mijn verschillende abonnementsdozen wat sneller te lezen. Dat slechts 38% van deze oude boekenkastboeken dus uit abonnementsboeken bestaat, verbaast mij een beetje. Ik had gedacht dat dit cijfer hoger ging liggen.
Ook bij de nieuw gekochte en gelezen boeken is het cijfer abonnementsboeken vrij laag (25%). Alle overige boeken waren e-boeken of audioboeken.
Het totale percentage gelezen fysiek gekochte boeken komt zo op 58, ofwel 54% van de gelezen boeken van 2024. Dit cijfer zou eigenlijk wat omhoog mogen, vooral gezien mijn koopwoede en onvermogen om af te stappen van één of meerdere van mijn abonnementsdozen.
Als ik kijk naar wat 2025 gaat brengen, als ik niks verander aan de huidige situatie en ik laat elk boek waar ik op geabonneerd ben afkomen, dan heb ik al meteen 48 gekochte boeken op de teller! Voor 2024 lag dit op 46 gekochte abonnenementsboeken, gespreid over 5 abonnementen. Als ik dan zie dat ik in 2024 slechts 20 abonnementsboeken heb gelezen, waarvan 2 nog eens herlezingen waren, dan kan je wel zien dat dit een beetje een hamsterprobleem begint te worden.
Cumulatief gezien zit alles dus in stijgende lijn. Uiteraard super logisch, maar het verschil tussen de abonnementsboeken die ik koop en degene die ik lees wordt ook almaar groter en daar wil ik toch wat aandachtiger voor zijn. Dit door enerzijds uiteraard sneller de boeken uit die abonnementsdozen te gaan lezen, maar ook door toch wat meer te gaan stilstaan of ik alle boeken effectief ga laten afkomen. Elk abonnement heeft wel één of andere optie om eens een maand over te slaan en daar wil ik dus wat meer gebruik van gaan maken. Let’s beat the FOMO 😉
Doel 3: Lees 5 boeken van meer dan 600 blz
Een doel met aandacht voor de dikte van een boek stelde ik mezelf in 2024 voor de vierde keer en elk jaar drijf ik het een beetje op. Ik lees graag epic fantasy, maar tegelijkertijd zijn dit ook super intimiderende boeken en vragen ze wat werk om in te komen in het begin. Dus ik durf die nogal wat voor me uit schuiven voor gemakkelijker leesvoer. Jammer, want net die boeken komen vaak op mijn favorietenlijstjes, dus wat extra aansporing om er in te beginnen kan geen kwaad.
Waar ik in 2023 nog een doel had met boeken van meer dan 550 bladzijden, dreef ik het in 2024 met 50 bladzijden op. Zoals je ziet behaalde ik het doel net, met precies vijf uitgelezen boeken van meer dan 600 bladzijden.
Ook al las ik dit jaar ook 2 boeken van meer dan 650 bladzijden, ga ik mijn doel in het aantal bladzijden denk ik niet opdrijven. In plaats daarvan ga ik gewoon proberen 2024 met minstens één boek te verslaan.
Doel 4: Voltooi, schrap of been bij met 10 reeds begonnen series
Begin 2024 bepaalde ik dat ik in totaal in 48 series aan het lezen was, de zogenoemde backlist series. Daarvan was ik met 20 series bijgebeend; ik had dus alle reeds gepubliceerde boeken in die serie gelezen, maar meer boeken zouden in de toekomst gepubliceerd worden. Hierbij ook 7 series waar eigenlijk geen enkel vooruitzicht was van wanneer de auteur verder zou gaan met de serie (series genre Game of Thrones dus). Dit betekende dus dat er nog 28 series waren waar ik nog in geïnteresseerd was en dus nog boeken in verder kon gaan lezen.
Uiteindelijk las ik in 2025 verder in 15 backlist series, waarvoor 11 meegerekend kunnen worden voor dit doel. Dus net met eentje op overschot gehaald dus.
Hiervan las ik 4 series helemaal uit en beende bij met de publicaties van nog eens 4. Voor de overige 3 las ik ook één of twee boeken, maar besloot ik daarna dat ik eigenlijk niet meer geïnteresseerd was in het vervolg.
Uiteindelijk reduceerde ik de 48 backlist series tot 40, want ik besloot ook nog 2 series waar ik niet in verder had gelezen te schrappen, omdat ik er nooit echt goesting in had.
Uiteraard begon ik ook nieuwe series te lezen in 2024, een beetje de aard van fantasy lezen, want zelden worden verhalen in één boek afgerond. Hierbij dragen al die abonnementsboeken uiteraard ook nog eens aan bij (van de 46 ontvangen abonnementsboeken in 2024, maken 31 deel uit van een serie).
In totaal begon ik nog eens in 22 nieuwe series, waarvan ik er 6 uitlas. Van 8 van deze series las ik slechts één boek (of net niet) om te besluiten dat ik er niet verder mee wil. Dit resulteert uiteindelijk in nog 8 nieuwe series waar ik in verder wil gaan lezen.
En ja, zo begin ik 2025 opnieuw met 48 backlist series, lol.
Leeslog trackers
Hoewel ik weinig bijhield in mijn leeslog in 2024, deze trackers blijf ik traditiegetrouw mijn “leeslog trackers” noemen en ik vulde die nu snel ook aan in één van de weinige jaarspreads die ik maakte.
Sterretjes
Zoals steeds volgt de grafiek met de sterbeoordelingen een normale curve.
Daar waar het me in 2023 opviel dat ik veel boeken 4 sterren had gegeven, terwijl deze achteraf misschien eerder maar 3 sterren waard waren, heb ik dit in 2024 precies wel wat beter ingeschat. Ik blijf nog steeds CAWPILE/BALSPEL als basis voor het bepalen van de score te gebruiken, waar ik steeds beter in wordt. Waar ik bij een boek het gevoel had dat die 3-sterren waard was, dan reflecteerde mijn CAWPILE/BALSPEL score dit ook!
Toen ik zag dat ik aan 11 boeken 5 sterren had gegeven, dan moest ik toch eerst even nadenken. Het overzicht zien op Goodreads maakte alles dan weer duidelijk: Ik heb Lore Olympus weer helemaal opnieuw gelezen en gezien ik er zo veel liefde voor voel, besloot ik de ganse reeks op te waarderen naar 5 sterren, meteen goed voor 5 van de 11 boeken.
Type
In 2023 daalde het aandeel audioboeken voor het eerst van 40% naar 30%, en deze trend werd in 2024 aangehouden.
Ik ben enerzijds veel selectiever geworden in wat ik via audioboek lees, anderzijds heb ik ook gewoon vaker momenten dat ik stilte verkies of gewoon muziek opzet (EPIC: The Musical!!!). Ook, sinds ik naar de fitness ga, ga ik nog bitter weinig gaan wandelen en dat waren vaak de momenten waarbij ik een audioboek las.
Doelgroep
Bij de doelgroepen geen verrassingen. Het aantal YA-boeken lijkt met de jaren steeds meer af te nemen, wat helemaal in lijn is met mijn leesgoesting. De YA die ik nog lees zijn vaak achterstallige boeken uit abonnementen, waar ik mezelf vaak toe dwing om aan te beginnen.
Genres
Ook bij de genres geen verrassingen. Traditioneel zijn mijn top drie genres Fantasy, Mysterie/Thriller en Romantiek, die haasje-over met elkaar doen. Dit jaar niet anders. Net als de vorige twee jaren, staat Fantasy voor 2024 op kop met 44% van de gelezen boeken.
De tweede en derde plaats hebben gewisseld ten opzichte van 2023. Alle andere gelezen genres liggen in dezelfde lijn als voorgaande jaren.
Oplettende/trouwe lezers zullen misschien opmerken dat er een genre uit het lijstje is verdwenen, namelijk strip. Deze stoorde me eigenlijk al eventjes, want op zich is dit geen genre. Bijvoorbeeld Lore Olympus kan in grote lijnen onder “strip” worden onderverdeeld, maar het genre is duidelijk Fantasy. Daarom paste ik het één en ander aan in mijn Excel werkblad. De cijfertjes van voorgaande jaren corrigeerde ik dan ook om deze wijziging in rekening te brengen.
Overige Cijfertjes
Naast de bovengenoemde leeslog trackers, heb ik nog tal van andere trackers in mijn Excel, dus ik kan nog even door gaan met cijfertjes en grafiekjes!
Nog meer over de gelezen boeken
Eén van de vergelijkingen waar ik graag naar kijk is het verschil tussen het aantal boeken gelezen per maand versus het aantal bladzijden gelezen per maand. In mijn leeslog kleurde ik de balkjes in voor het aantal boeken, maar voor de bladzijden was ik te lui om de streepjes op de juiste hoogte te tekenen. Op naar de Excel dus!
Over het algemeen loopt het aantal gelezen boeken gelijk op met het aantal gelezen bladzijden. Alleen voor mei en juni is dit niet het geval: in mei las ik minder boeken, maar meer bladzijden dan in juni. Waar het gemiddelde boek in mei 392 bladzijden telde, was dat van juni slechts 198!
Zoals elk jaar hield ik ook bij op welke dagen ik allemaal één of meerdere bladzijden in een boek had gelezen, maar deze keer alleen in Excel. Waar ik vorig jaar 288 dagen heb gelezen, tel ik dit jaar 44 dagen minder, ondanks de extra dag!
Mijn leesdip van juni is duidelijk zichtbaar, wat mij de rest van 2024 nog parten heeft gespeeld.
In 2024 las ik net genoeg grote boeken om mijn leesdoel te vervullen. Als ik het criterium eerder op >500 blz leg, dan kom ik zelfs op 10 boeken. In 2025 misschien ook eens een boek tussen de 700 en 799 bladzijden, dan heb ik elk interval eens gehad 😉
Opvallend, bijna 30% van wat ik las telde minder dan 300 bladzijden, wat een stijging van 5% is ten opzichte van vorig jaar.
Hierbij dan de wijziging ten op zichte van andere jaren: Ik verwijderde “strip” als genre en voegde in extra kolom toe om het soort boek toe te lichten: Roman, Novelle, Kortverhaal, Verhalenbundel, Graphic Novel, Manga of Strip.
Achteraf gezien, was de onderverdeling van die drie laatste misschien niet nodig, gezien ik er niet zo veel lees, maar goed, het is nu zo.
Voor het toewijzen “novelle” of “kortverhaal” ga ik meestal uit van hoe Goodreads het classificeerd. Grosso modo is iets een kortverhaal als het minder dan 100 bladzijden telt, een novelle als het tussen de 100 en 200 ligt. Maar dit is niet echt duidelijk afgelijnd en soms wordt iets een novelle genoemd, wanneer het korter is. Soit, het geeft wel iets van indicatie.
Ik onthoud vooral dat 72% van de gelezen boeken als volwaardige romans worden beschouwd.
En als laatste cijfer over de gelezen boeken zelf, wat meer over het jaar waarin ze werden gepubliceerd.
Geen grote verrassing dat het merendeel van wat ik lees recent tot heel recent gepubliceerd werd.
Ik ging één keer 100 jaar terug in de tijd, voor een klassiek kortverhaal en de kleine piek bij de jaren negentig kan voornamelijk worden verklaard door de #fitzalong, die ik na de eerste trilogie een beetje in de koelkast heb gestoken.
Over de auteurs
Uiteraard niet alleen cijfertjes over de kenmerken van de boeken, maar ook over hun schrijvers. Hoewel het niet altijd evident is om bepaalde informatie terug te vinden. Ik beperk me doorgaans dus ook gewoon tot de informatie die op Goodreads of de website van de auteur zelf staat en ga niet niet verder graven dan dat.
Dus net als andere jaren moet deze grafiek over het geslacht van de auteurs met een beetje zout worden genomen. Ik ga doorgaans uit van de voornaam van de auteur, maar we weten allemaal dat het niet altijd zo simpel is. Onder dit voorbehoud kan ik net als vorige jaren concluderen dat ik voornamelijk vrouwelijke auteurs lees. Dit is nu eigenlijk niet iets waar ik bewust voor kies. Ik ga geen boek aan de kant leggen op basis van de auteur, dus ik heb blijkbaar wel een vrij vrouwelijke smaak, gezien ik wel meer aangetrokken ben door wat vrouwen schrijven. Ook, als ik het goed heb, dan zijn op één boek na, alle gelezen boeken uit boekenabonnementen van vrouwelijke auteurs!
De woonplaats of herkomst van een auteur is ook niet altijd gemakkelijk te vinden, maar daar waar de auteur zelf expliciet een verschil maakte tussen zijn/haar herkomst en het land waarin hij/zij nu woont maakte ik daar nota van.
Globaal gezien geen verrassing dat de meeste van mijn gelezen auteurs zich in de westerse wereld bevinden, Europa of Noord-Amerika.
Door ook echter rekening te houden met de herkomst van een auteur, slaagte ik er toch in een iets breder net de wijde wereld in te gooien. De overgrote merendeel blijven echter bij de UK en de US, gelijk hoe ik het ook bekijk.
Tot slot nog deze twee grafiekjes.
Enerzijds hou ik ook bij of een gelezen boek al dan niet een debuut was, wat voor 17 boeken inderdaad het geval was, wat net eentje meer is dan in 2023.
Anderzijds hou ik bij of ik een auteur al eerder las of niet. Een deel overlapt natuurlijk met het bovenstaande, van de 36 nieuwe auteurs las ik van 15 hun debuut.
In vergelijking met vorig jaar is de verdeling tussen nieuwe en gekende auteur grosso modo dezelfde: 34/66 in 2023 versus 33/67 in 2024.
Doorheen de jaren
Als laatste nog twee overzichtjes over mijn leesgedrag doorheen de jaren, althans sinds ik dit systematisch ben beginnen bijhouden.
Dit toont de evolutie van het aantal gelezen boeken en bladzijden van 2013 tot 2024. Het is duidelijk dat dit serieus is toegenomen doorheen de jaren, met een soort van piek in 2020, waar ik de daaropvolgende jaren een beetje mee loop te flirten. Maar waar ik vorig jaar dacht op een plateau te zitten, nam het dit jaar toch een dipje.
Doorgaans schrijf ik halverwege het jaar ook een update over mijn leesdoelen, maar afgelopen jaar dus niet. Wel kon ik deze grafiek over mijn leesgedrag in de eerste helft van het jaar versus de tweede helft aanvullen.
Vooral voor de laatste jaren lijkt de verhouding gelezen boeken ongeveer evenredig tussen de twee helften van het jaar.
Conclusie: Leesdoelen voor 2025
En voilà, we zijn er bijna door!
De cijfertjes en de grafiekjes hebben we allemaal gehad, maar wat met de globale balans?
Het merendeel van de bijgehouden cijfertjes liggen in lijn met mijn verwachtingen, die ik doorheen de jaren heb opgebouwd net door die grafiekjes te maken. Ik ben niet van de grote veranderingen, noch in het lezen, noch algemeen 😉
Het blijft duidelijk dat het definiëren van gerichte doelen werkt voor mij, als er zaken zijn waar ik echt aandachtig voor wil zijn. Voor het merendeel wil ik mijn doelen dus niet echt veranderen, omdat deze al net die aandachtspunten in rekening brengen. Maar ik besloot om nog een extra doel, in het kader van mijn boekenabonnementen, toe te voegen.
Leesdoelen voor 2024 | Leesdoelen voor 2025 |
---|---|
Lees 100 boeken | Ik blijf de traditie trouw, dus ook in 2025 behoud ik mijn leesdoel van 100 |
Lees 30% boekenkastboeken gekocht voor 2024 | Het doel zelf behoud ik, maar ik ga het cijfertje wat opdrijven. Gezien ik in 2024 39% behaalde, zet ik het doel voor 2025 op 40%! |
Lees 5 boeken van meer dan 600 blz | Zoals gezegd ga ik het aantal bladzijden niet gaan veranderen. Wel ga ik vorig jaar proberen overtreffen en zet ik mijn doel voor 2025 op 6 boeken van meer dan 600 bladzijden.“ | Voltooi of been bij met minstens 10 reeds begonnen series | Ik ga blijven aandacht besteden aan het verder lezen van series, maar ik ga het aantal voor 2025 op 14 zetten. Waarom dit getal? Aan de start van het jaar tel ik 27 series waarin ik nog ongelezen boeken hebben. Dus de grote helft daarvan zet ik dus als mijn doel |
NIEUW | In 2024 las ik 18 boeken uit één of andere abonnementsdoos (20 als ik de twee boeken die ik herlas mee reken), terwijl ik er 46 nieuwe binnen kreeg. Ook dit jaar verwacht ik, zonder maanden over te slaan, 48 nieuwe boeken. Dan mag het gelezen cijfer dus wel wat hoger komen te liggen. Daarom dit nieuwe doel: Lees 25 boeken gekocht in een abonnement (DNFs tellen mee). Ik neem 25, omdat ik dat een mooi getalletje vind: iets meer dan de helft van wat ik verwacht nieuw te kopen, 25% van mijn jaardoel en dit terwijl we 2025 zijn! |
En voilà, nu zijn we echt rond!
Hebben jullie leesdoelen voor 2025?
Groetjes,
Charlotte