Gelezen

Fairyloot Adult #4: Her Majesty’s Royal Coven

Eind vorig jaar kondigde Fairyloot aan dat ze in maart 2022 een nieuw product gingen lanceren, namelijk het Adult Fantasy Book-Only abonnement.
Terwijl hun standaard abonnement focust op Young-Adult fantasy met extra goodies, zou dit abonnement dus alleen fantasy boeken bevatten bedoeld voor een volwassen publiek. Die doos zou dan alleen een boek bevatten, zonder extraatjes.

Als abonnee op hun normale YA-abonnement kreeg ik voorrang om me in te schrijven voor deze nieuwe dienst en als boeken en fantasy liefhebber kon ik daar natuurlijk niet aan weerstaan.

Juni bracht al de vierde doos van dit abonnement. Het thema was deze keer Hex Appeal.
Het thema kaartje week heel erg af van deze van de voorgaande maanden, met zijn extra felle kleuren. En deze bleken wel heel goed gekozen te zijn voor het boek van de maand.

Het boek was namelijk Her Majesty’s Royal Coven of “HMRC” zoals het online wordt afgekort, door nieuw-voor-mij auteur Juno Dawson.

Deze keer koos Fairyloot wel weer voor een omkering van kleuren voor hun editie en ik vind het wel geslaagd. De kleuren zijn wel heel erg in your face, maar wel leuk.

Voor de hardcover werd ook voor een gewaagde kleur gegaan, maar wel volledig passend in het thema. En leuk vind ik ook dat deze keer de illustratie op de voorkant van de kaft door wordt gezet naar de achterkant!
De randen zijn wel weer in zwart gespoten, maar wel met een leuk tekst detail van voor.
Voor de schutbladen deze keer geen illustraties, maar eerder een ingetogen patroon aangevuld met de handtekening van de auteur.

Eens iets helemaal anders, maar wel leuk. Maar hoe zit het met het boek zelf?
Ik probeer echt mijn best te doen om deze nieuwe aanwinsten in mijn boekenkast tijdig te lezen en deze las ik dus uit in oktober, iets meer dan drie maanden na ontvangst.

Dawson, Juno – Her Majesty’s Royal Coven (Her Majesty’s Royal Coven #1) ★★★

Genre: Fantasy

A Discovery of Witches meets The Craft in this the first installment of this epic fantasy trilogy about a group of childhood friends who are also witches.

If you look hard enough at old photographs, we’re there in the background: healers in the trenches; Suffragettes; Bletchley Park oracles; land girls and resistance fighters. Why is it we help in times of crisis? We have a gift. We are stronger than Mundanes, plain and simple.

At the dawn of their adolescence, on the eve of the summer solstice, four young girls–Helena, Leonie, Niamh and Elle–took the oath to join Her Majesty’s Royal Coven, established by Queen Elizabeth I as a covert government department. Now, decades later, the witch community is still reeling from a civil war and Helena is now the reigning High Priestess of the organization. Yet Helena is the only one of her friend group still enmeshed in the stale bureaucracy of HMRC. Elle is trying to pretend she’s a normal housewife, and Niamh has become a country vet, using her powers to heal sick animals. In what Helena perceives as the deepest betrayal, Leonie has defected to start her own more inclusive and intersectional coven, Diaspora. And now Helena has a bigger problem. A young warlock of extraordinary capabilities has been captured by authorities and seems to threaten the very existence of HMRC. With conflicting beliefs over the best course of action, the four friends must decide where their loyalties lie: with preserving tradition, or doing what is right.

Juno Dawson explores gender and the corrupting nature of power in a delightful and provocative story of magic and matriarchy, friendship and feminism. Dealing with all the aspects of contemporary womanhood, as well as being phenomenally powerful witches, Niamh, Helena, Leonie and Elle may have grown apart but they will always be bound by the sisterhood of the coven.

In eerst instantie had ik eigenlijk helemaal geen zin om dit boek te lezen, omdat ik had gehoord dat het een erg politieke agenda had en bol stond van sociaal commentaar.
Hoewel ik zeker niet zal ontkennen dat deze discussies belangrijk zijn, het is echt niet wat ik wil als ik ’s avonds in mijn leeszetel kruip met een boek om te ontspannen. Dus ja, ik was dus niet meteen geneigd om dit boek op te pakken en als ik het niet via dit abonnement had gekregen, dan vrees ik dat ik het waarschijnlijk oneindig lang voor me uit zou hebben geschoven, wat toch wel wat onrechtvaardig zou zijn geweest, gezien ik het uiteindelijk wel graag heb gelezen. Ja, het is inderdaad waar dat het een bepaalde agenda naar voren schuift en soms een beetje te zwaar op de hand wordt, maar het stoorde me niet zoveel als ik had gevreesd en nam niet te veel weg van het verhaal.

En dat verhaal was vooral gewoon leuk.
Delen ervan waren behoorlijk voorspelbaar, maar het merendeel vond ik hoogst origineel en meeslepend.
Ik was verwonderd door de reikwijdte van dit verhaal, terwijl veel belangrijke gebeurtenissen uit het verleden niet echt werden onderzocht. We hebben te maken met de nasleep van een enorm conflict en onderzoeken de manier waarop mensen reageren wanneer ze worden geconfronteerd met de mogelijkheid dat een ander conflict aan de horizon opdoemt. Ik vond het heel interessant om een verhaal van die kant van de tijdlijn te lezen, terwijl ik tegelijkertijd soms een beetje context of emotionele connectie miste om de acties van de personages volledig te kunnen bevatten. Dit was zeker in het begin voelbaar en het kostte me wat tijd om ondergedompeld te worden.

De schrijfstijl hielp me ook niet echt om verbinding te maken met het verhaal. Het is zo duidelijk Brits en gebruikt een behoorlijke hoeveelheid straattaal, wat niet echt inclusief is voor niet-moedertaalsprekers om hun weg te vinden. Ik denk dat ik uiteindelijk alles goed genoeg heb begrepen, maar een deel van mij heeft wel het gevoel dat ik waarschijnlijk wat nuances heb gemist door de keuze voor een bepaalde woordenschat.

Maar zoals ik al zei, dit verhaal was vooral gewoon leuk om te lezen, onder voorbehoud dat je naast de overduidelijke politieke agenda kunt kijken.
Ik was ook behoorlijk verrast door de richting die het verhaal naar het einde toe nam en het einde heeft me echt gechoqueerd. Wees je ervan bewust zijn dat dit boek eindigt met een cliffhanger, een duidelijke voorbode naar het volgende boek. Persoonlijk stoorde mij dit niet al te erg, gezien ik de resolutie van dit verhaal al bij al wel bevredigend vond. Het maakt me vooral nieuwsgierig naar het vervolg.