Gemaakt

We gaan nog eens voor golfjes

Toen ik voor nichtje E het Rood-met-witte-stippen deken af had, vond ik het hoog tijd om nog eens een deken voor mijn metekindje te maken. Dus toen ze eens op bezoek was vroeg ik haar wat voor dekentje ze graag zou willen: streepjes, vierkantjes, golfjes, rondjes,…?
Héél gedecideerd koos ze voor golfjes.

Bij het kiezen van de kleurtjes was ze al even gedecideerd.
Bij mijn dozen Stylecraft Special DK maakte ze grote armbewegingen en declareerde, “Ik wil alle, ALLE, AAAAALLLLLEE kleurtjes!”
Nu, dat vond ik een beetje te veel van het goede, dus probeerde ik om haar een beperkt aantal te laten kiezen, maar ook dat lukte niet echt. Ze begon gewoon één voor één de wolletjes uit de dozen te halen, zonder echt te kijken. Daarom besloot ik eerst zelf een paar kleurenpaletjes samen te stellen en haar dan daar uit te laten kiezen.

Na wat wikken en wegen besloot ik voor een totaal van 12 kleuren te gaan en met een beetje spelen op de computer kwam ik tot een aantal verschillende kleurenpaletten, die ik dan aan mijn metekindje voorlegde.

Het derde palette werd de winnaar, stiekem ook het palette dat ik zelf het mooist vond 🙂

Stylecraft Special DK in kleuren Citron – Sunshine – Spice – Pomegrenate - Raspberry – Pale Rose – Lipstick – Plum - Magenta – Grape – Sherbert – Cloud Blue
Stylecraft Special DK in kleuren Citron – Sunshine – Spice – Pomegrenate – Raspberry – Pale Rose – Lipstick – Plum – Magenta – Grape – Sherbert – Cloud Blue

Terwijl ik wachtte op het verdict voor de kleuren was ik alvast beginnen nadenken over het patroon.
De logische keuze was uiteraard het bekende Neat Ripple-patroon van Attic24. Toch wou ik eens iets anders proberen. Bovendien wou ik dat het deken rechte randen kreeg, van aan het begin. Dus experimenteerde ik een beetje met verschillende patronen en ideeën.

Ik vond elke optie wel iets hebben, maar uiteindelijk, na al die moeite, besloot ik toch voor de logische keuze te gaan, het Neat Ripple-patroon. Maar dan met 2 kleine wijzigingen:

 1. Ik zou de golfjes iets korter en dus scherper maken door een steek minder te haken tussen de toppen en dalen
 2. Ik zou het patroon starten met een rechte rand en ook eindigen met een rechte rand

En dan zou je denken dat ik volledig klaar was om aan de slag te gaan. Ik had de wol, het patroon, de kleuren, dus waar wachtte ik nog op? Mjah, jullie kennen me al langer dan vandaag en Charlotte zou Charlotte niet zijn als ze niet ergens over twijfelde, niet?
Deze keer twijfelde ik over de volgorde van de kleurtjes. Graag had ik eens een willekeurige kleurenwissel geprobeerd, maar dit strookt zo tegen mijn analytische geest dat ik volledig blokkeerde. En toch, toch wou ik iets dat weg had van willekeurig gekozen kleuren! En wat doet Charlotte dan? Jawel, willekeurigheid plannen 😉 !
Op basis van een voor mij logische formule schreef ik een willekeurig kleurenpatroon uit en tekende die dan uit in Photoshop, gebruik makend van een filter die er dan golfjes van maakte.

Ach, dat ziet er toch ik-weet-nie-hoe goed uit! Och och, ik word er alvast blij van! Nu kriebelt het echt om er aan te beginnen!

Groetjes,
Charlotte

11 Comments

 • nancy

  heel mooi patroon met hele mooie kleuren. Veel plezier bij het maken

 • Nanita

  Wacht, een logische formule die een willekeurig patroon geeft… Mijn volkomen onmathematische geest heeft het al laten afweten maar het resultaat is SCHITTEREND! 😀

 • Patricia

  Hoe je het doet mag Joost weten, maar het ziet er prachtig uit. Ben benieuwd naar het eindresultaat 🙂

 • Verheyen José

  Logisch ,willekeurig ,maakt niet uit hé,het resultaat is prachtig.
  groetekes en veel plezier met het haken.

 • Elly Geenjaar

  Prachtig Charlotte echte vrolijke kleurtjes voor een meisje. Ik wens je veel succes en ik zie uit naar een foto als ie klaar is.

 • Katrijn

  Mooie kleurtjes! Ik wil ook al zo lang eens een golfjes deken maar mijn kinders waarvoor ik in opdracht dekens aan het haken ben, willen resoluut rechte strepen.

  Waar koop jij de stylecraft wol?

 • Arga

  Mooie combinaties, vooral die 2 gele vind ik mooi uitkomen. Het wordt vast een mooi resultaat van een prettig haakwerk!

 • Isabelle

  ha het doet me ook soms een beetje pijn maar ik vind willekeurig zo vééél mooier, ik gebruik dan ook het programma Biscuit & Jam om de resultaten uit te testen, je geeft je kleurtjes aan, het aantal rijen per streep (kan dus ook willekeurig) en ongeveer de totale hoeveelheid rijen die je project gaat hebben, dan krijg je een voorbeeld dat je telkens door het refreshen van je pagina kan veranderen, tot je er eentje hebt die je mooi vind 😉

 • Jenny

  Dat ziet er heeeel vrolijk uit, echt een zomerdeken. Gaaf.
  Veel plezier met haken en maken en geven.

  creatieve groetjes
  Jenny