Vertaald

Eureka bloemenvierkant van Rose Hip

Een hele tijd geleden werd mij gevraagd om het Eureka bloemenvierkant van Rose Hip te vertalen.

Eureka Flower Square &copy Rose Hop
Eureka Flower Square © Rose Hop

Tijdens het vertalen werd mij duidelijk dat alleen letterlijk vertalen de aanvrager van de vertaling mogelijks nog niet verder zou helpen, omdat het toch wel een visueel begrip van de haaksteken vereist. Daarnaast merkte ik ook op dat er in het patroon toch wel wat fouten stonden in het aantal keer iets moest worden herhaald. Daarom besloot ik om er naast de vertaling, ook een kleine foto-tutorial van te maken, hopende daarmee nog resterende onduidelijkheden te verhelpen. Hopelijk kan je er zo mee aan de slag!

Groetjes,
Charlotte


Eureka © Rose Hip

Afkortingen

 • HV = Halve Vaste
 • L = Losse
 • STK = Stokje
 • V = Vaste

Patroon Vierkant

Met de gewenste wolkleur voor het centrum van de bloem, haak 4L en vorm een ring met behulp van een HV in de eerste losse.

EBV - 001

Haak verder in het rond als volgt:

Ronde 1:

4L (telt als 1STK en 1L), *1STK in de ring, 1L**; herhaal 7 keer van * tot **. Verbind met een HV in de 3de losse van de eerste 4 lossen van het begin van deze ronde. (Er zouden in deze ronde 8 ruimtes van 1 losse moeten zijn). Bind eerste kleur af.

Einde ronde 1
Einde ronde 1

Ronde 2:

Maak de kleur die je wilt gebruiken voor de bloemblaadjes vast in gelijk welke ruimte van 1 losse; haak 1L en *1V, 3STK, 1V** in dezelfde ruimte van 1 losse; herhaal van * tot ** in de volgende 7 ruimtes van 1 losse. Verbind met HV in de eerste vaste van deze ronde. (Er zouden 8 bloemblaadjes rond het centrum moeten zijn.)

Einde ronde 2
Einde ronde 2

Om de volgende ronde te kunnen haken, moet je begrijpen wat bedoeld wordt met de achterste steel van een vaste. De steel is dat deel van de vaste die rond de steek van de vorige ronde zit. Ik ben geen tekentalent, maar in onderstaande tekening probeer ik visueel voor te stellen wat wordt bedoeld.

EBV - 004

In zwart is de steek waarin de vaste wordt gehaakt. Al het blauwe is de vaste, rond de steek gehaakt. De cirkel aan de bovenkant is de bovenkant van de vaste, waarin je normaal je steken haakt. De beentjes zitten rond de steek en worden hier nu de steel genoemd. In rondes 3 en 5 ga je nu rond het achterste beentje (aan de achterkant van je bloem) haken. Dit doe je om je gemaakte steken onzichtbaar voor de voorkant te houden. Let wel, het kan wel even graven en duwen en trekken worden eer je je haaknaald rond dat beentje krijgt. Dat is normaal.
Als je nog niet begrijpt wat wordt bedoeld, dan hoop ik dat de bijgevoegde foto’s alles verduidelijken.

Ronde 3:

1L, HV in achterste steel van de laatste vaste gehaakt in ronde 2.

EBV - 005

4L,

EBV - 006

V in de achterste stelen van de volgende 2 aangrenzende vasten (tussen twee bloemblaadjes, neem de achterste stelen van de twee vasten samen);

(op foto is slechts 1 steel opgenomen, je moet ze van de 2 vasten samen nemen)
(op foto is slechts 1 steel opgenomen, je moet ze van de 2 vasten samen nemen)

1 vaste over de 2 stelen gehaakt
1 vaste over de 2 stelen gehaakt

Eerste lus achter bloemblaadje gevormd
Eerste lus achter bloemblaadje gevormd

dan *3L, V in de achterste stelen van de volgende 2 aangrenzende vasten; herhaal van * tot ** 6 keer; 3L, HV in de eerste losse van de 4 lossen gehaakt in het begin van deze ronde. Je zou nu een ketting van 3 lossen moeten hebben achter elk bloemblaadje van ronde 2.

achterkant
Einde ronde 3, achterkant

zijkant
Einde ronde 3, zijkant

voorkant
Einde ronde 3, voorkant

Ronde 4:

1L; *1V, 5STK, 1V** in de eerste ruimte van 3 lossen. Herhaal van * tot ** in elke ruimte van 3 lossen; HV in de eerste vaste van deze ronde. Je zou nu 8 bloemblaadjes achter de eerste 8 bloemblaadjes moeten hebben. Bind dit kleur af.

einde ronde 4
Einde ronde 4

Ronde 5:

Werk nog steeds aan de achterkant van de bloemblaadjes. Verbind de wol die je als achtergrondkleur wilt gebruiken vast met een achterste steel van gelijk welke aangrenzende vasten van ronde 4. Haak 3L (telt als 1STK),

EBV - 014

2STK in dezelfde stelen, 1L

EBV - 015

In de achterste stelen van de volgende 2 aangrenzende vasten (het is gemakkelijker om eerst met je haaknaald naar de twee stelen te graven, zodat je voor het haken van je steken gemakkelijker je haaknaald erin krijgt)

EBV - 016

*3STK, 1L, 3STK om een hoek te maken, 1L, 3STK in de achterste stelen van de volgende 2 aangrenzende vasten, 1L**;

achterkant
achterkant

voorkant
voorkant

Herhaal van * tot ** nog 2 keer

EBV - 019

3STK, 1L, 3STK in de achterste stelen van de volgende 2 aangrenzende vasten, 1L; HV in de 3de losse van de eerste 3 lossen van deze ronde

achterkant
Einde ronde 5, achterkant

voorkant
Einde ronde 5, voorkant

Ronde 6:

1L, 1V in dezelfde als de laatste halve vaste van ronde 2, 1V in elk van de volgende 2 stokjes, 1V in de ruimte van 1 losse,

EBV - 022

*1V in elk van de volgende 3 stokjes, 3V in de ruimte van 1 losse in de hoek, 1V in elk van de volgende 3 stokjes, 1V in volgende ruimte van 1 losse, 1V in elk van de volgende 3 stokjes, 1V in volgende ruimte van 1 losse**;

EBV - 023

Herhaal van * tot ** nog 2 keer

EBV - 024

*1V in elk van de volgende 3 stokjes, 3V in de ruimte van 1 losse in de hoek, 1V in elk van de volgende 3 stokjes, , 1V in volgende ruimte van 1 losse, HV in eerste vaste van deze ronde.
Bind af.

Einde ronde 6
Einde ronde 6

Werk de eindjes die je eventueel nog ziet weg en je driedimensionaal bloemenvierkant is af!

4 Comments

 • Geertje

  Heel erg mooi en duidelijk .
  Hartelijkdank voor het patron
  Groet ,Geertje

 • Jet

  Wat fijn dat je de moeite genomen hebt dit patroon te vertalen. Duidelijk en ziet er vrolijk uit.
  Groet van Jet

 • Grietje

  Is inderdaad een héél mooi bloemenpatroon.
  Bedankt voor de vertaling
  Groetjes Grietje

 • Elly Geenjaar

  wat prachtig Charlotte, en wat een moeite om het voor ons zo duidelijk mogelijk te maken. Bedankt hoor!!