Vertaald

Neat Ripple boord van Attic24

Eén van de populaire patronen van Lucy van Attic24 is de Neat Ripple. Het patroon voor dit deken vertaalde ik lang geleden al en kan hier gedownload worden.

Neat Ripple © Attic24
Neat Ripple © Attic24

Het originele patroon bevat echter geen instructies voor een rand. Aan het eind van de laatste golf wordt gewoon afgebonden, alle eindjes worden weggewerkt en finito. Deken af.

Nu maakte Lucy een 3-tal jaren later een nieuw golfjesdeken, die ze de Interlocking Ripple doopte. De basis voor dit deken is exact dezelfde als voor de Neat Ripple, maar door met de kleuren te spelen kreeg het een gans ander uitzicht. En voor deze deken maakte Lucy wel een rand.
Een paar mensen mailden me al met de vraag hoe ze nu de rand moesten haken voor dit deken. Je moet echter weten dat Lucy geen uitgebreide tutorial maakte voor de rand. Ze schreef gewoon een paar lijnen met basisinstructies. Hieronder vertaalde ik voor jullie dit deel van Lucy’s blogpost waarin ze spreekt over de rand. Dit is een letterlijke vertaling van de door haar geschreven tekst, inclusief alle foto’s. Hopelijk kun je er aan uit!

Groetjes,
Charlotte


Neat Ripple Rand © Attic24

Opgepast: Dit is een letterlijke vertaling van Lucy’s instructies uit haar blogpost. Dit zijn haar woorden, enkel vertaald naar het Nederlands. Wanneer over ik gesproken wordt, dan wordt hiermee dus Lucy bedoeld, niet Charami.
Let ook dat dit de enige beschikbare instructies zijn om de rand te haken. Meer gedetailleerde uitleg is er niet!

© Attic24
© Attic24

Voor je het vraagt….moet ik je laten weten dat ik NIET van plan ben een tutorial te maken voor de rand. Ik zal mijn best doen om het je uit te leggen, en ik hoop dat dit genoeg zal zijn.

 1. Ik zorg er voor dat de eerste en laatste rijen van mijn deken in dezelfde kleur zijn (in dit geval rood). De eerste fase van de rand is dan het haken van een rij stokjes (in rood) langs elke zijde van het deken. Ik haak graag in de eigenlijke steken/lossen van elke eindsteek, in tegenstelling van rond “de basis” van elke steek als dit logisch klinkt. Het is moeilijker om het zo te doen, maar ik vind persoonlijk dat het een nettere afwerking geeft. Ik haak 2 stokjes in elke laatste steek van de zijden.
 2. De volgende ronde is die rij die de golven gaat opvullen en de gegolfde rand recht zal maken (in dit geval turkoois). Ik begin aan de rechter benedenhoek van het deken en haak omhoog langs de rechterzijde (ik gebruikte halve stokjes voor deze rij). Wanneer ik aankom aan de rechter bovenhoek, haak ik 2 halve stokjes, 2 lossen en nogmaals 2 halve stokjes om de hoek te maken.

  Nu haak ik langs de bovenzijde van het deken (in de bovenstaande foto, van rechts naar links) de volgende reeks steken ::

  2 vasten *2 halve stokjes, 4 stokjes, 2 halve stokjes, 6 vasten*; herhaal wat tussen ** staat.

  Op het einde van de zijde maak je je hoek zoals je de eerste maakte door 2 halve stokjes, 2 lossen en 2 halve stokjes te haken. Ga dan verder aan de linkerzijde met halve stokjes. Het opvullen van de onderste rand is iets moeilijker omdat die in de basisketting wordt gehaakt. Maar het principe is hetzelfde als voor de bovenzijde :: in feite haak je 6 vasten om over de heuvels te haken, dan 2 halve stokjes om af te dalen naar de vallei, 4 stokjes om de vallei op te vullen, 2 halve stokjes om terug de heuvel op te gaan, dan terug 6 vasten om over de heuvel te haken.

  Dus na al dat moet je nu een deken hebben met een rechte rand en 2 rijen van de boord.

© Attic24
© Attic24

Voor het laatste stuk van mijn boord, wilde ik iets nieuws proberen. Eeuwen geleden werkte ik aan dit ontwerpidee en ik hield heel veel van het visuele effect, dus het was gewoon een kwestie van beslissen over welke twee kleuren ik ging gebruiken. Ik koos uiteindelijk voor de combinatie roze/blauw….

© Attic24
© Attic24

….het is een heel gemakkelijk maar krachtig patroon. Begin met het haken van 2 lossen (telt mee als 1 vaste + 1 stokje).

Sla 1 steek over en haak dan 1 vaste in de volgende steek. *1 losse, sla 1 steek over, vaste in de volgende steek*; herhaal wat tussen ** staat.

Maak de hoeken door 2 vasten, 2 lossen, 2 vasten in de kettingruimte in de hoeken van de vorige rij te haken.

© Attic24
© Attic24

Het tweede deel omvat exact hetzelfde patroon, behalve wanneer je je vaste haakt, haak je die nu in de overgeslagen steek van de onderliggende (turkooiskleurige) rij. Zie je waar mijn haaknaald zit? Je maakt een “lange vaste” vanuit de onderliggende rij. Dus dit is et patroon :: 1 losse, haak een lange vaste in de overgeslagen steek van de vorige rij, 1 losse, etc….snap je hoe het werkt?

© Attic24
© Attic24

Zie je hoe fantastisch het er uit ziet?! Is het niet knap?

© Attic24
© Attic24

Dit is het einde van Attic24’s instructies voor de boord van haar Neat Ripple deken

3 Comments

 • Talitha

  Wat fijn dat je deze vertaald heb! Ben met de ripple bezig en zag gisteren voor het eerst deze rand bij Lucie. Dus ik was blij verrast met jouw vertaling. Dank hiervoor. Groetjes Talitha

 • Geesje

  Ik maak niet zo”n groot project, want dat duurt mij te lang, en komt het nooit af..hahahahhahahah, maar de rand is is ook voor kleinere projecten te gebruiken !!!!!!!!daarom bedankt daarvoor, groetjes