Gemaakt

Kronieken van een gebreide jurk – 5. Katje kleur

Daarna werden het streepjes in roze, groen en blauw.
Eerst leek haar dit doodsimpel, maar naarmate ze vorderde raakte ze in de knoop met de wissels…

Voor de strepen in de drie kleuren, had de onervaren breister besloten om steeds bredere strepen te maken. Eerst breide ze slechts 1 rij per kleur. Dan 3, gevolgd door 5. En zo verder.

LS - 013

Voor ze aan de strepen begon had ze al wat op YouTube rondgesnuffeld, vooral omdat ze vermoede dat met breien hetzelfde probleem zou voor doen als bij haken.
Wanneer je in het rond haakt, dan haak je eigenlijk in spiralen, waardoor je dan een oneffenheid in je kleuren krijgt bij strepen. Haar vermoeden bleek correct, bij breien ging het ook om spiralen en ook zou je een dergelijke kleurverspringing krijgen als er niks werd gedaan. Bij breien echter, leerde ze op YouTube, bleek de oplossing vrij simpel te zijn.

Ofwel sla je de eerste steek bij de tweede ronde kleur over;

ofwel haal je een steek van de oude kleur op bij de tweede ronde nieuwe kleur.

De onervaren breister koos voor de tweede methode, zonder een speciale reden eigenlijk.

Bij het wisselen van kleuren deed ze eerst niks met de kleurtjes die ze op dat moment niet gebruikte. Ze liet de draad gewoon aan de achterkant hangen. Pas als ze een kleurtje opnieuw nodig had, bracht ze het naar omhoog.
In het begin vormde dit helemaal geen probleem, maar naarmate de banden met kleur breder werden, hoe langer ook de zwevende draad aan de achterkant werd en hoe gemakkelijker het zou worden daaraan te blijven haperen.

LS - 014

Daarom besloot de onervaren breister om wat te experimenteren door de ongebruikte draden rond de werkdraad te draaien, zodat die vast zaten en mee naar boven werden gebracht.
Dit bleek minder simpel dan verwacht. Allerhande rare constructies werden aan de binnenkant verkregen. Dat deerde de onervaren breister niet zo sterk. Wat haar wel deerde was dat de ongebruikte kleuren soms zichtbaar werden aan de voorkant.

LS - 015

Pas dan ging ze nog eens te rade bij YouTube, maar veel vond ze niet en zo bleef ze eigenlijk maar verder sukkelen. Kwam daar nog bij dat het jurkje eigenlijk bijna ten einde liep en niet zo veel kleurwissels meer nodig waren.
Uiteindelijk vond ze wel nog volgende video.

Daarbij leerde ze dat haar methode niet verkeerd was, maar dat het wel verkeerd was om dit elke rij te doen. Mjah, achteraf gezien leek dit haar eigenlijk ook logisch, maar zonder de video was ze er eigenlijk nooit opgekomen. Voor het kleedje was het nu te laat, want de onervaren breister was niet van plan het allemaal weer uit te halen, maar het is wel een les geleerd voor de toekomst.

Ondertussen was ze zich ook weer beginnen zorgen maken over de steeds kleiner wordende bolletjes wol…

wordt-vervolgd-3