Uitgelegd

Foto’s linken

Hallo allemaal,

Heel vaak krijg ik vragen van mensen die een foto willen tonen van hun zelfgemaakte amigurumi, maar niet weten hoe ze deze kunnen posten. In plaats van telkens opnieuw individueel alles uit te leggen, dacht ik dat jullie het wel interessant zouden vinden als ik hier een tutorial plaatste.

Er zijn eigenlijk verschillende manieren om je foto te linken, maar alles begint met hem online op te laden. Hiervoor bestaan héél veel verschillende websites, die je gratis toe laten je foto op te laden. Hier zijn enkele voorbeelden (klik op de link van het voorbeeld waar je meteen naartoe wil):


Flickr

De meest populaire fotosite is momenteel, denk ik, Flickr.com.
Op Flickr kan je foto’s opladen, foto’s met vrienden of de wereld delen en foto’s van vrienden bekijken. Hiervoor moet je wel een account hebben. Deze kun je aanmaken met behulp van Yahoo!, Gmail of Facebook.

Surf naar Flickr.com.

Sign Up

Klik op de knop “Sign up now. Een pop-up zal verschijnen. Hier kan je kiezen hoe je je account wilt aanmaken: via Yahoo!, Gmail of Facebook:

Maak je account

Doorloop het proces, tot je een eigen account hebt. Daarna kun je als volgt je foto’s opladen.

In de navigatie rij bovenaan, klik op “Upload“:

Upload

Klik in het volgende venster op “Choose photos and videos

Kies je op te laden foto's

Een popup venster zal verschijnen om je bestanden te kiezen. Klik op open om ze in de wachtrij voor opladen te zetten.

Kies je op te laden bestanden

Nu zal je je gekozen foto’s in het bovenste kader zien staan. Nu kan je nog kiezen of je de foto’s privé of publiek wilt maken en dan klik je op “Upload photos and videos“.

Kies het privacy niveau en laad op

Je zult nu zien dat je foto’s worden opgeladen via de roze band.

Vooruitgang

Als je de boodschap “Finished krijgt zijn je foto’s opgeladen. Daarna kan je nog een titel en beschrijving aan je foto toevoegen door op “Add a description” te klikken.

Voeg een beschrijving toe

Klik je dan op “Save“, dan ga je terug naar je home pagina met al je foto’s.
Kies nu de foto die je wilt linken en klik er op. Je gaat dan naar een nieuwe pagina. Bovenaan je foto zie je dan een knopje met “Share“.

Klik op share en kies “Grab the link” OF “Grab the HTML/BBC Code“.
Wat is nu het verschil tussen de twee? Kies je “Grab the link“, dan ga je gewoon een http:// link naar je foto kunnen kopiëren. Als je deze dan in een berichtje plaatst, zal de persoon die je foto wil zien deze link moeten kopiëren en in een nieuw browservenster moeten plakken.
Kies je “Grab the HTML/BBC Code” en plak je deze in een berichtje, dan zal je foto meteen verschijnen. Je kan bij Flickr zelf kiezen welke grootte je wilt posten, zodat je geen te grote foto’s op iemands pagina plakt!

En voilà je hebt een foto opgeladen via Flickr!


Photobucket

Photobucket.com is een online opslagplaats voor foto’s. Het is niet, zoals Flickr, een online community. Het is gewoon een emmer waar je al je foto’s in kunt smijten ;). Deze emmer kan je ook in verschillende hokjes opdelen. M.a.w. in Photobucket kun je verschillende mappen en sub-mappen aanmaken om je foto’s tot in de puntjes te organiseren.

Om Photobucket te kunnen gebruiken moet je ook een account maken. Surf hiervoor naar Photobucket.com en klik op “Sign Up“.

Photobucket.com

Vul het formulier in en volg de instructies van de site.

Vul het formulier in

Eenmaal je account geactiveerd is, kun je aan de slag om je foto’s op te laden. Kies daarvoor bovenaan voor de groene knop met “Upload” er op.

Opladen

Op de volgende pagina kan je aanduiden van waar je je foto’s wilt opladen (bovenaan links). Meestal zal dit van “My computer” zijn. Rechts kan je dan kiezen in welk album je je foto’s wilt opladen of kan je een nieuw album aanmaken.

Organiseer je foto's

Klik daarna op de grote knop “Select photos and videos” en selecteer de op te laden foto’s in het venster en klik op Openen.

Kies je foto's

Daarna zal photobucket je de vooruitgang van het laden tonen.

Vooruitgang

Wanneer het opladen voltooid is, klik dan op “View album“.

Ga naar je album

Kies dan de foto naar waar je wil linken en ga er op staan met je muis (klikken niet nodig). Er verschijnt dan een kader met verschillende mogelijkheden.

  • Email & IM: Kopiëer deze link als je je foto in een e-mail bericht wilt plakken.
  • Direct link: Een naakte http:// link, die iemand dan in zijn browser moet plakken wanneer hij/zij de foto wilt zien.
  • HTML code: Wanneer je deze code in een blogbericht plakt, dan zal de foto meteen zichtbaar zijn. Let wel dat hier de foto in zijn volledige grote zal getoond worden, wat vaak te groot is voor een pagina. Om de grote aan te passen moet je wat HTML in de code toevoegen:
    Tussen border="0" en alt="Photobucket", kan je het atribuut width="000px", waarbij je de 000 vervangt door een getal. Hierbij zou ik niet groter dan 500 aanraden.
  • IMG code: Deze code kan je gebruiken op een forum, zoals het Amigurumi en Haak Forum.

En dat is het!


Picasa

Picasaweb.google.com is de foto-upload site van Google en werkt voor mensen die een eigen google e-mail adres, of gmail, hebben.
Een dergelijke account kun je vrij eenvoudig aanmaken via de Google homepagina.

Surf dus naar Google via google.com, google.be, google.nl of ander. Bovenaan zie je dan een zwarte boord met rechts “Aanmelden“.

Aanmelden

Vul je accountgegevens in om je aan te melden, of klik op “Registreren voor een nieuwe Google-account

Moet je je account nog creëren, vul dan de vereiste gegevens in en volg de instructies van de site.

Registreer

Eenmaal je ingelogd bent in je account, kan je via dezelfde zwarte boord klikken op “Meer” en in het menu kiezen voor “Foto’s

Kies Foto's

Je bent nu in je foto-album en kan foto’s opladen via één van de twee knoppen “Uploaden.

In het volgende venster kun je je foto’s naar het venster slepen of via de knop “Foto’s selecteren vanaf je computer” selecteren.

   

Daarna kan je de vooruitgang van het uploaden volgen. Wanneer het oploaden voltooid is, klik dan op OK.

   

Je komt dan in je album terecht met al je foto’s. Klik op de foto waarnaar je wilt linken.

Om de link van je foto te kennen, dien je rechts te klikken op de foto en dan te klikken op “Afbeeldingslocatie kopiëren

Je kan dan kiezen om gewoon deze link in een berichtje te plakken. Dan moeten de mensen die de foto willen zien deze link kopiëren en in hun browser plakken. Je kan echter ook wat HTML gebruiken om meteen je foto te tonen:
<img src="URL" width="000px" alt="Titel van je foto" />

Plak je link dan op de plaats waar in bovenstaande code “URL” staat. De 000 bij “width“, vervang je door een getal, waarbij ik aanraad om niet groter dan 500 te nemen. Dit is om te voorkomen dat je een te grote foto op iemands pagina plaatst. De tekst “Titel van je foto” mag je natuurlijk ook aanpassen. Bij het aanpassen, let dan goed op dat je geen "" verwijderd!


En dat is het voor deze tutorial.
Er zijn ongetwijfeld nog héél véél andere sites waar je je foto’s kunt opladen, maar dit zijn de sites waar ik ervaring mee heb. Hopelijk heeft het wat geholpen!

Nog een prettige zondag!

Groetjes,
Charlotte

3 Comments

  • Ellen

    Charlotte

    Dankjewel voor je duidelijke uitleg.
    Hier heb ik veel van opgestoken.

    Groetjes Ellen

  • Ellen

    charlotte,
    de reactie was bedoeld als dankje onder de
    tutorial.haha
    ik ben je hele site aan het doorspitten en aldoende leer ik veel.
    Ellen

    • Charlotte

      Oké 😀 . Ik ben blij dat je de tutorial nuttig vond! Het heeft wel niks met haken te maken, maar het komt toch wel van pas hé!

      Groetjes,
      Charlotte