Gemaakt,  Vertaald

Cardiff Cowl

Een tijdje terug vond ik in mijn wolvoorraad 3 bolletjes Phildar Inverness 128 in een beige kleur.
Deze wol wordt niet meer gemaakt en stamt nog uit de tijd dat mijn moeder nog breide, wat toch al een aantal jaren geleden is. De wol is een mix van wol, mohair en acryl.

Nu ik wou daarmee iets warms maken voor de winter (voorspellen ze niet iets van -25°C 😉 ). Na een tijdje zoeken (want 3 bolletjes zouden niet genoeg zijn voor een heuse sjaal), stootte ik op dit elegant ogend patroon van Lion Brand:

Een kolsjaal of cirkelsjaal of hoe we dat in het Nederlands ook noemen. Van Lion Brand kreeg deze de naam Cardiff Cowl.
Leek mij wel leuk om te maken.

Uiteindelijk bleek het patroon super gemakkelijk te zijn en ook nog eens supersnel te haken! Ik haakte mijn Cardiff Cowl in nog geen twee volle avonden, waarbij ik zelfs het patroon wat groter maakte. Aan de ene kant herhaalde ik het patroon 3 maal, in plaats van de gevraagde 2 maal. Voor de andere kant had ik echter niet meer voldoende wol voor de 3 herhalingen. Hier deed ik dan 2 herhalingen en nog 1 rij. Dan was de wol op :D.

Met de hand gewassen en mooi gestrekt op een handdoek laten drogen, en ta-daaaaa:

Ik vind hem heel mooi geworden. Ik heb hem intussen ook al een aantal keren gedragen en ben er heel blij mee. Ik heb geen foto waarop ik hem draag, omdat ik nu eenmaal niet graag op foto sta, dus je zult me maar moeten geloven op mijn woord ;).

Het patroon kan je gratis downloaden van de Lion Brand website (mits inloggen) hier: Cardiff Cowl. Voor degene die een Nederlandse versie prefereren, ik heb de instructies hieronder vertaald.

Groetjes,
Charlotte


Cardiff Cowl © Lion Brand Yarn

Afmeting

1 maat. Ongeveer 25.5 x 53.5 cm.

Afkortingen

HV = Halve Vaste
L = Losse
STK = Stokje

Proeflapje

15 STK = ongeveer 10 cm.

Kolsjaal

Haak 84 L. Wees voorzichtig dat je de ketting niet draait, en verbind met de eerste L m.b.v. een HV.

Opmerking vertaler: Ik raad ten zeerste aan om je beginketting met een grotere haaknaald te haken dan de rest van de sjaal. Zo vermijd je dat je sjaal op het einde in het midden minder breed is. Ik heb mijn ketting met een haaknaald van 6mm gehaakt en derest met 5mm.

Ronde 1: 3L (telt als 1ste STK), STK in volgende L, sla 2 L over, (3 STK, L, 3STK) in volgende L, sla 2 L over, * STK in volgende 2 L, sla 2 L over, (3 STK, L, 3 STK) in volgende L, sla 2 L over; herhaal vanaf * rondom, verbind met een HV in de top van de beginnende 3 L.

Ronde 2: 3L, STK in volgende STK, sla 2 STK over, STK in volgende STK, L, (STK, L, STK) in ruimte van lossen, L, STK in volgende STK, sla 2 STK over, * STK in volgende 2 STK, sla 2 STK over, STK in volgend STK, L, (STK, L, STK) in ruimte van lossen, L, STK in volgend STK, sla 2 STK over; herhaal vanaf * rondom, verbind met een HV in de top van de beginnende 3 L.

Ronde 3: 3 L, STK in volgend STK, sla volgende kettingruimte over, (2 STK, 3 L, 2 STK) in volgende kettingruimte, sla volgende kettingruimte en STK over, * STK in volgende 2 STK, sla volgende kettingruimte over, (2 STK, 3 L, 2 STK) in volgende kettingruimte, sla volgende kettingruimte en STK over; herhaal vanaf * rondom, verbind met een HV in de top van de beginnende 3 L.

Ronde 4: 3 L, STK in volgend STK (3 STK, L, 3 STK) in kettingruimte, sla 2 STK over, * STK in volgende 2 STK, (3 STK, L, 3 STK) in kettingruimte, sla 2 STK over; herhaal vanaf * rondom, verbind met HV in de top van de beginnende 3 L.

Rij 5-10: Herhaal rondes 2-4 twee maal. Bind af.

Werk nu verder aan de andere kant van de basis ketting. Verbind de wol met een HV onder het rechtse STK van gelijk welke groep van 2 STK.
Herhaal rondes 1-10, door de eerste rij in spiegelbeeld te werken aan de eerste rij van de andere kant. Bind af.

Afwerking

Weef de eindjes in.

8 Comments

 • Jolanda Fredriksz

  Ziet er heel mooi uit, zie je maar weer wat je met een paar “oude” bollrtjes wol kan doen, grzz Jolanda

 • Elly Geenjaar

  Hè wat valt dat nou tegen, toen ik bovenstaande foto zag, dacht ik gelijk: wat een leuk meisje is Charlotte. Maar ik ga die col maken, erg leuk.

  • Charlotte

   Lol, 😆 sorry voor de teleurstelling. Gewoon omdat op die foto zo’n mooi meisje staat, had ik echt geen zin om er naast te gaan staan 😉 . Mijn zelfbeeld is daar niet goed genoeg voor 😀

 • Bernadette

  Heel leuke sjaal, die ga ik ook eens maken, ik heb ook nog wat restjes wol, die daar heel geschikt voor zijn. Laat ons wel hopen dat we geen – 25°c gaan krijgen, want dan zal ik toch wel meer als 1 colsjaal nodig hebben om me warm te houden.

 • januarieengel

  Hartelijk dank voor het nederlandstalige patroontje. Ik had hem dus ook gezien en op mijn lijstje van ’to do’ gezet, maar ik had dus blijkbaar problemen om het patroon vertaald te krijgen. Dank zij jouw, kan ik hem nu ook haken. Heel hartelijk dank.