Gemaakt

Af!!

Al héél lang beloof ik aan een nicht van mij om voor haar dochter een Pippi Langkous te haken.
Al héél lang ben ik bezig met deze Pippi.
Al héél lang ligt Pippi te wachten op wat haar nu net Pippi maakt, namelijk haar haar.

Steeds weer stelde ik het starten van de pruik uit. Steeds weer zag ik er tegenop om eraan te beginnen. Maar vandaag niet. Vandaag had ik me voorgenomen dat Pippi niet langer kaal kon blijven. Pippi moest en zou vandaag haar vlechtjes krijgen.

Weet je, het maken van de pruik zelf is niet hetgeen waar ik tegen op zag. Neen, waar ik tegen op zag was het splitsen van stengetjes wol in fijnere draadjes. Yep, daar heb ik echt weinig geduld voor 😉 . Daarom besloot ik om in stapjes te werken. Eerst een paar strengetjes scheiden, deze in de pruik weven, nog een paar stengetjes scheiden, etc.

Nadat ik de kap had gehaakt en vastgenaaid, begon ik met de eerste lading strengetjes scheiden. Deze werden dan één voor één vastgemaakt langs de haarlijn.

   

In dat stadium lijkt Pippi verdacht veel op cousin Itt uit de Addams Family 😉

Daarna werd het tijd om het haar in het midden te doen. Hiervoor heb ik eens een nieuwe techniek (voor mij) gebruikt. Ik haakte namelijk eerst een ketting van lossen, lang genoeg om van het voorhoofd naar het achterhoofd te lopen. Daarna maakte ik aan beide zijden van de ketting de strengen haar vast.

   

Daarna naaide ik de pruik vast op het hoofd, waarbij de ketting lossen dienst doet als de scheidingslijn.

En dan vlechten maar!
Het moeilijke hierbij is om twee gelijke vlechten te krijgen op dezelfde hoogte. Anders krijg je een asymmetrische look, wat niet echt de bedoeling is.
De eerste vlecht lukte vrij vlot. Af en toe moest ik deze terug uithalen om nog wat stukjes haar in te weven om kale plekken te bedekken.
De tweede vlecht was iets moeilijker, vanwege de noodzaak aan symmetrie.
Maar uiteindelijk is het toch aardig gelukt.

En toen moest Pippi helemaal af natuurlijk.
Eindjes inweven, schortje haken, mondje borduren en…. TA-DAAAAAAA:

PL2 - 08

Leuk, hè?
Hopelijk vindt mijn nichtje haar ook mooi 🙂

En achteraf gezien was er echt geen reden om op te kijken tegen het maken van de pruik. Uiteindelijk lukte het vrij vlot en vond ik het zelfs leuk om haar te zien evolueren met elke streng haar die ze erbij kreeg. Vandaar dus de foto’s en deze blog 😉

Vele groetjes,
Charlotte

EDIT: Ik was vergeten te vermelden dat het patroon voor deze Pippi Langkous gemaakt werd door K and J dolls en op haar Etsy te koop is: http://www.etsy.com/shop/kandjdolls

EDIT 2: K and J Dolls verkoopt dit patroon niet langer. Dit is de boodschap op haar Ravelry pagina:

This pattern is no longer sold online. Because Pippi Longstocking is a copyrighted character I no longer sell this pattern.

20 Comments

 • nancy

  waaaw, heel mooi hoor. Hoe heb je het haar vastgemaakt aan de ketting lossen? Ik ben benieuwd.
  Ik vind het heel mooi. Plaats je het patroontje ook op je website/blog?
  Mijn felicitaties!
  grts, Nancy

  • Charlotte

   Dankjewel hoor!

   Het haar wordt op dezelfde manier vastgemaakt aan de haarrand als aan de ketting.
   De strengen haar zijn allemaal dubbel van lengte. Ze worden dan samen geplooid en een lus wordt door een steek gehaald en dan worden te uiteinden door de lus gehaald om een knoop te vormen.
   Begrijp je zo een beetje wat ik wil zeggen?

   Woeps, ik was volledig vergeten te vermelden van waar ik dit patroontje heb. Heb het blogbericht nu aangepast 😀

 • Coby kammeraat

  Natuurlijk vindt je nichtje die mooi, zij is hartstikke goed geslaagd en ziet er heel leuk uit! Ik ” geniet” van je opmerking dat je haar lang niet hebt afgemaakt omdat je tegen ” iets” aanhikt! Geweldig, dat herken ik zo goed! Groetjes Coby

 • Elly Geenjaar

  Ik ben totaal geen fan van Pippy Langkous ik vond haar vreselijk, maar dit…..
  ik heb er geen woorden voor wat een werk en wat is ze mooi, mooier dan in het echt.Geen wonder dat je geen tijd hebt voor mijn blaadjes hahaha.

 • Isabel

  Amaai Charlotte, wat ben ik blij dat ik het gelukkige nichtje ben! Dit wordt het mooiste verjaardagscadeautje ooit dat ik aan een van de kindjes gegeven zal hebben… ik vind ze nog veel mooier dan ik ze voorgesteld had, ik ben een beetje overdonderd van jouw harde werk en het prachtige resultaat!

  Dit is een pop die je werkelijk nergens kan kopen, de ziel en het werk dat erin zit, maakt ze onbetaalbaar. We gaan ze volop koesteren! En dat allemaal weken voor haar verjaardag 🙂 Ik kan niet wachten om eens af te spreken om de pop in het echt te zien!

  Superhard bedankt van ons allemaal en in het bijzonder van het gelukkige poppenprinsesje in spe…!!!

 • nolly

  Wat een superleuke pipi!

  ik snap nu alleen nog steeds niet hoe je dat haar hebt gedaan hoor. Maar dat ligt denk ik aan mij 😉

 • Geesje

  OOOHHHHHHHHH je hebt Pipi PRACHTIG gemaakt, en ja achteraf is het altijd waarom je er tegenop zag……….mijn COMPLIMENTEN hoor !!!!!!!!!!
  groetjes Geesje

 • Bernadette

  Als je nichtje die niet te waarderen, dan weet ik het ook niet meer hoor. Hij is echt heel mooi geworden. Een echte pipi langkous waardig. Hoodje af.

 • Marijke.

  Amaai Charlotte, je bent een Kunstenares? Ja, met een grote K.
  Proficiat !!!!!!! Er zit veel talent in de familie.

 • veerle

  hey, wat een prachtig resultaat is dat. Ik weet dat ze het niet meer op etsy verkopen, maar weet je mischien waar ik dat nog ergens anders kan kopen op het internet ik ben er al heel lang naar op zoek maar vind dit nergens …ben jaloers op je prachtige werk !