Geïnspireerd

Patronencollectie: 2D kerstmis appliqué

Met deze patronencollectie probeer ik te voldoen aan een verzoekje. Coby vroeg me het volgende:

[…] Ik ben van plan om zelf wat kerstkaarten te maken, dus moet ik op zoek naar leuke ” platte” kerstvoorstellingen ( gehaakt) die op een kaart kan plakken.Misschien zijn er meer mensen met die plannen en is dat een idee voor de volgende keer?

Ik heb even moeten zoeken om leuke figuren te vinden, maar eenmaal ik de juiste zoektermen had gevonden (applique of ornament) vond ik voldoende patroontjes om twee collecties te maken. Kerstmis is dus wat vroeger hier 😉

Collectie 1

patronencollectie 3

 1. Dit is een Engel-boekenlegger van Suzetta Williams. Je kan gemakkelijk kiezen om het lint niet mee te haken, en gewoon de engel te gebruiken voor je kaarten!

 2. Nog een boekenlegger van dezelfde Suzetta Williams. Deze keer stelt het twee hulst-blaadjes voor. Lijkt me ook héél toepasselijk voor kerstkaarten!

 3. De verplichte kerstboom! Deze platte versie is een gratis patroon van Crochet me.

 4. Nog een kerstboom. Deze keer de granny versie van de fantastische blog The Royal Sisters. Ik raad je zeker aan ook derest van deze blog eens te bekijken.

 5. Patronen voor sneeuwvlokken zijn echt héél gemakkelijk te vinden. Honderden, misschien zelfs duizenden versies bestaan er, maar deze is één van mijn favorieten. Een sneeuwvlok van Attic 24.

 6. Ik kon het niet laten nog een patroontje van The Royal Sisters te linken. Een sterretje in granny vorm.

 7. Snoepstokken in rood en wit lijken ook bij kerstmis te horen. Deze grote, platte stok is een gratis patroon van Better Homes and Gardens

 8. Kerstballen, maar dan plat. Versier er je kaarten mee met het gratis patroon van Linda Permann

 9. De Gemberkoekenman. Doet me om één of andere reden ook aan kerstmis denken, maar ik kan niet meteen bedenken waarom :D. Maak hem zelf met dit gratis patroon van Jane McGrath. Ik zou denken dat je dit mannetje ook gemakkelijk kunt aanpassen tot bijvoorbeeld een sneeuwman of zelfs de kerstman! Speel gewoon met de kleuren en met de versiersels 😀

Collectie 2

patronencollectie 4

 1. Met dit patroontje kan je volledige kerstmis granny squares haken, maar je kan je natuurlijk ook gewoon beperken tot de kerstboom en sneeuwman voor je kerstkaarten. Het patroontje is van Julie A. Boldus en vind je hier.

 2. Het hoofd van de kerstman zou ook niet mis staan op kerstkaarten. Dit 2D patroontje van DandyLions kan je hier gratis vinden.

 3. Een koppeltje kerstengelen zijn hier al mooi op een kaart voorgesteld. Maak ze zelf met dit patroon van Bella Crochet

 4. Hier is Suzette Williams weer ;). Ze maakte deze lieve schaatsen (met paperclips!) om haar kerstboom te versieren. Je kan dit patroon volgens mij heel gemakkelijk aanpassen om kerstkousen (zoals de Amerikanen aan hun haard hangen, zoals wij een schoentje zetten voor Sinterklaas) van te maken. Laat gewoon de paperclip vallen (begin in plaats met een ketting lossen), maar het bovenstuk langer en speel met de kleuren!

 5. Rudolf in 2D! Prachtig patroontje van Sandi Marchall.

 6. Een sneeuwman is misschien niet typisch iets voor kerstmis, maar het is wel de tijd van het jaar. Staat dus helemaal niet verkeerd op kerstkaarten. Maak zelf je sneeuwman met dit gratis patroon.

 7. Kerstrozen! Dat patroon is door (denk ik) een Spaanstalige vrouw geschreven, maar er staat een schematische voorstelling bij. Gratis en voor niks op Agulles de Cap

 8. Een snoepje. Niet typisch kerst, maar lijkt me ook wel leuk voor kerstkaarten.

 9. Maretak is meer iets uit de Angelsaksische wereld, maar dankzij films en series toch heel gekend bij ons. Dit patroon kan je gratis downloaden bij Ravelry (inloggen is nodig!)

Voilà, ik hoop dat Coby zo genoeg ideeën heeft voor haar kerstkaarten :). En natuurlijk hoop ik ook dat ik niet alleen Coby blij heb gemaakt ;).

Veel plezier!

Groetjes,
Charlotte

9 Comments

 • Thea

  Dank je voor dit leuke idee en prachtige collectie. Daar kan ik wel mee uit de voeten.

 • Coby kammeraat

  O, Maar deze zijn geweldig! Dank je wel! Ik had er al een paar gevonden,maar hier zitten wel hele leuke bij.Daar kan ik zeker wat mee en nogmaals bedankt!
  Groetjes Coby

 • Miriam Klaassen

  Ga zo door, ga zo door! Met veel plezier kijk ik naar jouw patronencollecties en af en toe maak ik ook wat. Een heel leuk initiatief. Groeten, Miriam

 • Angelina

  Hai Charlotte, heb je toevallig de platte engel al gemaakt? Ik kom er niet uit.
  Hoofdje nek is duidelijk, maar dan doe je de vleugels los? je moet keren en dan vastmaken aan lijfje? Jurk is wel weer duidelijk maar ik ben ff de draad kwijt.

  gr angelina

  • Charlotte

   Dag Angelina!
   Ik zal zo snel mogelijk eens kijken naar die Engel. Als ik eruit ben dan post ik wel een vertaling met uitleg!
   Toch eventjes geduld 😉

   Groetjes,
   Charlotte

 • franca

  leuk! Brengt me op ideen ! 😀 lijkt me ook wel leuk om bij speciale mensen even iets leuks bij de kaart te doen,