Gemaakt

De lente hangt in de lucht…

Jawel, de lente is zeker in het land. De lucht kleurt vaak prachtig blauw, de vogeltjes fluiten van ’s morgens vroeg, tot ’s avonds laat en ik heb zelfs al de eerste narcissen gezien.

Behalve de lentebloemen is er nog een ander bloem die overal opduikt. Deze populaire bloem werd in de volksmond “Japanse bloem” gedoopt en heeft zijn grote populariteit vooral te danken aan de fantastische Lucy van Attic24.

Foto © Attic 24

Het originele patroon voor deze bloem komt uit een Japans haakboek (vandaar de naam van de bloem, dus) met de titel Motif Book vol.4 .
Hier is een foto van het originele motief uit het boek:

Ik vind de neutrale kleurtjes van de bloemen wel leuk, maar de kleurrijke versie heeft toch iets meer lente-achtigs.

Soit, ik las Lucy’s I-discovered-Japanese-flowers-artikel waarin ze linkt naar allerlei leuke plaatsen, waaronder een site waar het patroon voor deze bloem uit de doeken werd gedaan. Ik zag werd, want tegen dat ik het patroon wou proberen was de uitleg weg.
Toen ik Lucy’s artikel las vond ik de bloem wel leuk, maar zag er niet direct een project in zitten, dus liet ik het patroon voor wat het was. En toen kwam Lucy’s Ta-Dah van haar sjaal met de Japanse bloem.

Foto © Attic 24

Prachtig, vind je niet?
Hoewel ik niet meteen de drang heb om zelf nog een sjaal te maken, was ik toch terug in de ban van de bloemen. Ze hebben toch wel potentieel…
Dus ja, ik heb niet echt behoefte aan nog een nieuw project, maar mijn vingers kriebelden om het bloemen-patroon eens uit te proberen. En toen ging ik terug naar de site waar het patroon werd uitgelegd, om te zien dat het nu was verwijderd. De eigenaar van de site voelde zich er niet meer goed bij om het patroon zomaar op haar website te zetten, gezien het uit een boek kwam. Ze heeft natuurlijk gelijk, maar was toch een beetje ontgoocheld.
En natuurlijk, nu ik geen kant-en-klaar patroon meer had, wilde ik langsom meer een bloem haken.

Ik kon het mezelf gemakkelijk gemaakt hebben en gewoon het boek met het originele patroon gekocht hebben, maar dat wilde dan zeggen dat ik moest wachten tot het boek bij mij thuis werd geleverd. En nu wilde ik net, neen, nu MOEST ik net gisterenavond zo’n bloem haken. Dus dan maar à l’improviste! Er zijn genoeg gedetaileerde foto’s van de bloem online te vinden dat het toch wel mogelijk zou moeten zijn om het patroon na te maken. Bijvoorbeeld deze close-up foto van Lucy:

Foto © Attic 24

Dus, ik koos wat wolletjes, nam een haaknaald, legde de foto dichtbij voor referentie en putte uit mijn ervaring van het haken van verschillende granny squares. En geloof het of niet, de bloem bleek héél gemakkelijk om te ontcijferen. Hab slechts 1 of 2 keer een paar steken moeten uithalen voor ik eindigde met deze bloem:

Niet slecht, hé?

En nu ben ik weer op mijn gemak. Ik heb het patroontje opgeslagen in mijn steeds groter en dikker wordende map met patroontjes voor als ik ooit eens de drang heb iets te maken met deze bloem ^_^