Uitgelegd

Hoe haak je een ovaal?

In een ovaal haken wordt meestal beschreven als volgt:

Haak X lossen. Haak X vasten in tweede L van haak. Haak V tot in laatste L. Werk nu verder in de achterkant van de gehaakte lossen. Haak X vasten …

De zin in het vet is iets waar ik in het begin wat moeite mee heb gehad om het te begrijpen. Je moet een beetje anders denken dan bij gewoon haakwerk. Ik begrijp dat er nog mensen zijn die hiermee moeite hebben, dus heb ik een kleine foto-tutorial gemaakt om te tonen hoe ik het doe.

De tutorial is gebaseerd op de eerste rij instructie van het hoofd van het Tiny Kitty patroon:

R1: 4L met wit, 2V in de tweede L van haak, V in volgende L, 4V in volgende L; werk
verder in de overgebleven lussen aan de achterkant van de lossen, V in volgende L, 2V in
volgende L, HV in eerste St. (10)

 1. 4L met wit: Haak 4 lossen.

  In de bovenstaande foto heb ik de lossen vrij los gehaakt, zodat het nog wat zichtbaar is.

  De cijfertjes 1, 2, 3 en 4 tonen de voorkant van de lossen. Hierin haak je gewoonlijk in verder.
  De cijfertjes 1b, 2b, 3b en 4b tonen dan weer de achterkant van de lossen.

  Bij het haken van gewone lapjes, haak je alleen in de lussen 1 tot 4. Als je op het einde komt in lus 4, dan haak je een aantal lossen en keer je je werk. Wil je nu een ovaal vormen, dan moet je verder haken in lus 1b i.p.v. te keren.

  Maar laten we dit stapje per stapje doen. Op naar de volgende instructie van rij 1.

 2. 2V in de tweede L van haak: Steek je haak in de lus met het nr. 2 en haak hierin twee vasten.

  De bovenstaande foto toont het begin van de eerste vaste.

 3. Op onderstaande foto heb je nu 2V in tweede L van haak, V in volgende L, 2V (i.p.v. 4) in volgende L gehaakt.

  Normaal moet je dus in de lus met het nr. 4 volgens de instructies 4V haken. Ik haak er enkel twee. De overige twee haak ik in de achterste lus met het nr. 1b.
  Dit is hoe ik het doe. Dit werkt voor mij…

  Op de onderstaande foto zie je nu hoe ik, na de 2V in lus 4, mijn haak in lus 1b steek om nogmaals 2V te haken. Haak dus gewoon verder met de klok mee, over de staart van je beginnende ketting van lossen.

 4. Eenmaal het je gelukt is om lus 1b te vinden is het niet meer moeilijk om te rij af te werken.
  Haak in lus 2b 1V. Haak in lus 3b 2V. Haak nu een HV in de eerste V die je gehaakt hebt in lus 1. En je ovaal is rond!

  Voor de volgende rij haak je gewoon in de vasten van deze ronde zoals je gewoon bent bij andere ronde amigurumi onderdelen.

Zoals ik al zei, zo doe ik het. Vind je een andere manier die beter voor je werkt, doe gerust!

Ook nog even vermelden dat hoe vaster je haakt, hoe kleiner de gaatjes zijn tussen je twee rijen vasten rondom je rij lossen. In de foto’s heb ik vrij los gehaakt om de vasten mooi zichtbaar te houden, daarom kan je de gaatjes vrij goed zien.

Maar ik geef eerlijk toe dat ik nooit helemaal zonder gaatjes zit. Ze zijn nu alleen wat kleiner dan in het begin dat ik haakte 😉 .

Hopelijk kan deze tutorial nuttig zijn voor een aantal mensen. En als er nog vragen zijn, laat maar gerust een berichtje achter!

Groetjes,
Charlotte

3 Comments

 • Tine

  Hallo Charlotte,
  Ik wil je even bedanken voor de vertalingen van patroontjes. Ik ben er elke keer enorm blij mee. Het maakt het haken toch wat makkelijker als je het in het Nederlands hebt. Nogmaals, heel erg bedankt hiervoor.