Gemaakt

Kokeshi

Kokeshi zijn Japanse, houten poppen, met een simpel, cilindrisch lichaam en grote, ronde hoofden. Het gezicht wordt gewoonlijk geschilderd met slecht een paar streken en de poppen zijn arm- en beenloos. Het lichaam wordt vaak zo geschilderd, zodat het lijkt dat de pop een kimono draagt.

   
   

Ik had deze poppen al gezien en bewonderd, maar had er nooit langer bij stil gestaan. Ik wist bijvoorbeeld niet hoe ze genoemd werden. En dan ben ik beginnen kijken naar een Japanse serie, “きみはペット (kimi wa petto)“, waar over deze poppen werd gesproken doordat de hoofdrolspeelster een kokeshi werd genoemd, door haar uitdrukkingsloze gezicht. Dankzij Google leerde ik dan meer over deze poppen.

En dan zag ik deze mooie kokeshi van Nicole:

Een gehaakte kokeshi!!!
Deze werd gemaakt met dit patroon van EssHaych. Je kan het kopen op Etsy voor slechts $2.50.

Ik maakte mijn kokeshi met witte wol (Saskia Wibra), roze wol (Babysoft Zeeman) en zwarte wol (Saskia Wibra).
Je hebt voor deze amigurumi ook verzwarende korrels nodig, maar deze heb ik hier nog niet gevonden (toch niet aan een redelijke prijs). Daarom heb ik drie knikkers gebruikt! Goedkoop en het doet zijn werk! 😀

    


Het hoofd en het lichaam zijn goed gelukt. Ook het haar was goed gehaakt, maar omdat ik goedkope wol gebruik dat soms een beetje dikker/dunner word, werd het haar iets langer dan bedoeld. Ik heb zelfs 1 rij niet gehaakt, maar nog vind ik het haar te lang, vooral als ik nog een knotje zou toevoegen. Dus heb ik besloten het zonder het knotje te doen. Nu ziet ze eruit alsof ze een carré kapsel heeft met froefroe 😉 . En eigenlijk lijkt ze zo meer op de traditionele, houten kokeshi. Die hebben zelden een knotje!
Om het haar toch wat minder eentonig te maken heb ik een kleine sakura (= kersenbloesem) gehaakt ter versiering.

Sakura (kersenbloesem) patroon
Afkortingen: HV = Halve vaste, L = Losse, V = vaste, STK = stokje

  • Maak een magische ring met 6 vasten
  • Eerste bloemblaadje: HV in volgende V, 2L, 3 STK in zelfde V, 2 L, HV in zelfde V
  • Volgend bloemblaadje: HV in volgende V, 2 L, 3 STK in zelfde V, 2 L, HV in zelfde V
  • Herhaal tot je 5 of 6 bloemblaadjes hebt. Bind af, en laat een lang uiteinde om te bloem mee vast te naaien.
  • Versiering: De versiering (fel roze) werd geborduurd gebruik makend van franse knopen in het midden van elk bloemblaadje en een simplte rechte steek door het centrum van de magische ring.

Ik ben nog niet volledig overtuigd of ik deze pop wel leuk vind. Ik vind de bloem héél geslaagd, maar de kokeshi… Weet het zo niet…