Gelezen

Gelezen in mei 2023

Mei was een beetje een kleurloze leesmaand. Ik had niet veel geluk met de boeken die ik uitkoos. Ook al las ik toch wel een paar goeie boeken, het gevoel van tegenzin en antipathie overheerste.

In totaal las ik in mei 8 boeken, goed voor 2494 bladzijden, toch beduidend minder dan eender welke voorgaande maand. Het gemiddelde mei boek komt zo op 312 blz/boek.

Het werd ook een beetje een maand van uitersten, waarbij ik toch bij een paar boeken beter af was geweest als ik niet had doorgezet en ze gewoon onuitgelezen aan de kant had gelegd. Hierdoor komt het gemiddelde boek van mei op 2,9 sterretjes.

Qua doelgroep wisselde ik af tussen 3 Young Adult boeken en 5 volwassen boeken.

Zoals steeds varieerde ik ook in leeswijze, met 1 e-boek, 3 audioboeken en 4 boekenkast-boeken.

Voor de genres wisselde ik tussen 5 genres, namelijk thriller (1), strip (1), sci-fi (1), mysterie (1) en fantasy (4).

Voor de taal bleef ik weer in het Engels hangen en las ik geen enkel boek in het Nederlands.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in mei las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

  1. Nagamatsu, Sequoia – How High We Go in the Dark ★★★
  2. Lucier, Makiia – Year of the Reaper ★★★★
  3. Jameson, Hanna – The Last 🎧 ★
  4. Candlish, Louise – The Other Passenger 🎧 ★★
  5. Vaughan, Brian K. – Saga, Volume 2 (Saga #2) ★★★★
  6. Maas, Sarah J. – A Court of Thorns and Roses (A Court of Thorns and Roses #1) 🎧 ★★★★
  7. Sanderson, Brandon – Edgedancer (The Stormlight Archive #2,5) ★★★★
  8. Andrew, Kelly – The Whispering Dark

Nagamatsu, Sequoia – How High We Go in the Dark ★★★

Genre: Sci-Fi

For fans of Cloud Atlas and Station Eleven, a spellbinding and profoundly prescient debut that follows a cast of intricately linked characters over hundreds of years as humanity struggles to rebuild itself in the aftermath of a climate plague—a daring and deeply heartfelt work of mind-bending imagination from a singular new voice.

Beginning in 2030, a grieving archeologist arrives in the Arctic Circle to continue the work of his recently deceased daughter at the Batagaika crater, where researchers are studying long-buried secrets now revealed in melting permafrost, including the perfectly preserved remains of a girl who appears to have died of an ancient virus.

Once unleashed, the Arctic Plague will reshape life on earth for generations to come, quickly traversing the globe, forcing humanity to devise a myriad of moving and inventive ways to embrace possibility in the face of tragedy. In a theme park designed for terminally ill children, a cynical employee falls in love with a mother desperate to hold on to her infected son. A heartbroken scientist searching for a cure finds a second chance at fatherhood when one of his test subjects—a pig—develops the capacity for human speech. A widowed painter and her teenaged granddaughter embark on a cosmic quest to locate a new home planet.

From funerary skyscrapers to hotels for the dead to interstellar starships, Sequoia Nagamatsu takes readers on a wildly original and compassionate journey, spanning continents, centuries, and even celestial bodies to tell a story about the resiliency of the human spirit, our infinite capacity to dream, and the connective threads that tie us all together in the universe.

Door middel van een verzameling onderling verbonden korte verhalen leren we over de uitbraak van een verwoestend virus dat menselijk leven op aarde bedreigt. We volgen de mensheid in hoe ze zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit, waar we de opkomst van opportunistische bedrijven zien en koortsachtig wetenschappelijk onderzoek volgen.

De gepresenteerde ideeën waren erg interessant en onderzoeken de menselijke aard en hoe verschillende mensen op verschillende manieren met dit trauma omgaan. Ik vond het leuk om de verbanden tussen de verhalen te ontdekken en te zien hoe de wereld evolueerde in de jaren na de infectie.

Ik vond het echter niet echt leuk om te lezen, maar eerder een beetje saai en langdradig.
Sommige verhalen hadden meer impact dan andere, maar bij de meeste bleef ik me gewoon afvragen welk nieuw inzicht ik eruit moest halen. Eén verhaal heeft me doen wenen, het meest emotionele over het pretpark, maar over het algemeen moest ik mezelf echt dwingen om door verhaal na verhaal te ploeteren.
Ik hoopte dat het tegen het einde zou culmineren in een soort openbaring. De finale onthulling was echt wel cool (deed me echt veel denken aan de conceptalbums van Ayreon) en wierp inderdaad een soort van nieuw licht op sommige verhalen, maar was helaas voor mij niet voldoende om te vergeten dat ik me toch doorheen dit boek heb moeten sleuren om tot die revelatie te komen.

Lucier, Makiia – Year of the Reaper ★★★★

Genre: Fantasy

The past never forgets . . .

Before an ambush by enemy soldiers, Lord Cassia was an engineer’s apprentice on a mission entrusted by the king. But when plague sweeps over the land, leaving countless dead and devastating the kingdom, even Cas’ title cannot save him from a rotting prison cell and a merciless sickness. Three years later, Cas wants only to return to his home in the mountains and forget the horrors of the past. But home is not what he remembers. His castle has become a refuge for the royal court. And they have brought their enemies with them.

When an assassin targets those closest to the queen, Cas is drawn into a search for a killer… one that leads him to form an unexpected bond with a brilliant young historian named Lena. Cas and Lena soon realize that who is behind the attacks is far less important than why. They must look to the past, following the trail of a terrible secret—one that could threaten the kingdom’s newfound peace and plunge it back into war.

In mijn voornemen om eindelijk aan de slag te gaan met al die YA Fairyloot-boeken die ik al jaren verzamel zonder ze te lezen, koos ik voor deze stand-alone met de hoogste gemiddelde beoordeling op Goodreads. En ja, dit was zeker een goede keuze!

Ik heb steeds minder de neiging om YA-boeken op te pakken, terwijl ik nog steeds een beschamend aantal ongelezen in mijn boekenkast heb liggen. Dus ja, ik was een beetje terughouden om hieraan te beginnen. Hoewel ik bewust een op zichzelf staand boek heb gekozen en niet de start van weer een nieuwe serie, besefte ik tegelijk ook dat ik vaak teleurgesteld ben over hoe snel die alleenstaande fantasy verhalen worden afgehandeld.

Maar deze was zeker een uitzondering! Het wist me vanaf het begin te boeien en heeft me het hele boek geïntrigeerd tot en met een heel mooi en solide einde.
In korte tijd slaagde de auteur erin een interessant verhaal te weven, vol mysterie en intriges, bevolkt door goed ontwikkelde personages en een gemakkelijk leesbare en meeslepende schrijfstijl.
Ik vond de wending en plottwist erg goed en verrassend. Hoewel een deel van mij nog steeds nieuwsgierig is om meer te lezen over deze wereld en personages, vond ik het einde zeker wel bevredigend. Ik denk dat het de auteurs verdienste is dat ik tegelijkertijd tevreden als geïnteresseerd ben om nog meer te lezen.

🎧 Jameson, Hanna – The Last

Genre: Mysterie

Jon thought he had all the time in the world to respond to his wife’s text message: I miss you so much. I feel bad about how we left it. Love you. But as he’s waiting in the lobby of the L’Hotel Sixieme in Switzerland after an academic conference, still mulling over how to respond to his wife, he receives a string of horrifying push notifications. Washington, DC has been hit with a nuclear bomb, then New York, then London, and finally Berlin. That’s all he knows before news outlets and social media goes black—and before the clouds on the horizon turn orange.

Now, two months later, there are twenty survivors holed up at the hotel, a place already tainted by its strange history of suicides and murders. Those who can’t bear to stay commit suicide or wander off into the woods. Jon and the others try to maintain some semblance of civilization. But when the water pressure disappears, and Jon and a crew of survivors investigate the hotel’s water tanks, they are shocked to discover the body of a young girl.

As supplies dwindle and tensions rise, Jon becomes obsessed with investigating the death of the little girl as a way to cling to his own humanity. Yet the real question remains: can he afford to lose his mind in this hotel, or should he take his chances in the outside world?

Dit was vooral saai en behoorlijk zinloos. Er werden zoveel hints gegeven voor mogelijk intrigerende verhaallijnen, maar er werd uiteindelijk niks mee gedaan. Ik bleef verwachten dat er iets zou gebeuren dat dit verhaal naar een bevredigende conclusie kon sturen, maar dat kwam er gewoon niet. Het einde was een extreme anticlimax en het enige dat me overbleef was het gevoel dat ik mijn tijd had verspild.

🎧 Candlish, Louise – The Other Passenger ★★

Genre: Thriller

It all happens so quickly. One day you’re living the dream, commuting to work by riverbus with your charismatic neighbour Kit in the seat beside you. The next, Kit hasn’t turned up for the boat and his wife Melia has reported him missing.

When you get off at your stop, the police are waiting. Another passenger saw you and Kit arguing on the boat home the night before and the police say that you had a reason to want him dead. You protest. You and Kit are friends – ask Melia, she’ll vouch for you. And who exactly is this other passenger pointing the finger? What do they know about your lives?

No, whatever danger followed you home last night, you are innocent, totally innocent.

Aren’t you?

Dit was helemaal niet het verhaal dat ik had verwacht. Ik had me een hele mysterieuze verhaallijn voorgesteld over een ongrijpbare passagier, maar wat ik kreeg was een flauw verhaal over een domme man van middelbare leeftijd die domme clichématige mannen-van-middelbare-leeftijd-dingen doet en dan verrast is dat het terugkomt om hem te bijten.
Hoewel ik sommige plotwendingen wel goed vond, en dan vooral de epiloog, was dit een heel middelmatig tot zwak boek.

Vaughan, Brian K. – Saga, Volume 2 (Saga #2) ★★★★

Genre: Strip

Collecting the epic second storyline of the smash hit series Entertainment Weekly called “the kind of comic you get when truly talented superstar creators are given the freedom to produce their dream comic.
Thanks to her star-crossed parents Marko and Alana, newborn baby Hazel has already survived lethal assassins, rampaging armies, and alien monstrosities, but in the cold vastness of outer space, the little girl encounters her family’s greatest challenge yet: the grandparents.

Dit was net zo raar en intrigerend als het eerste deel.
We kregen wat meer achtergrondverhaal over sommige personages, hoewel het in het begin verwarrend was om te begrijpen dat het inderdaad flashbacks waren, omdat niets erop wees dat ze anders waren dan het huidige verhaal.
Het huidige verhaal evolueerde niet veel verder. Ik denk dat dit volume vooral bedoeld was om onze hoofdpersonages wat meer diepgang te geven, wat ik zeer zeker apprecieer.
Het eindigde wel opnieuw met een sappige cliffhanger, dus zeker nieuwsgierig om verder te lezen.

🎧 Maas, Sarah J. – A Court of Thorns and Roses (A Court of Thorns and Roses #1) ★★★★

Genre: Fantasy

Feyre’s survival rests upon her ability to hunt and kill – the forest where she lives is a cold, bleak place in the long winter months. So when she spots a deer in the forest being pursued by a wolf, she cannot resist fighting it for the flesh. But to do so, she must kill the predator and killing something so precious comes at a price …

Dragged to a magical kingdom for the murder of a faerie, Feyre discovers that her captor, his face obscured by a jewelled mask, is hiding far more than his piercing green eyes would suggest. Feyre’s presence at the court is closely guarded, and as she begins to learn why, her feelings for him turn from hostility to passion and the faerie lands become an even more dangerous place. Feyre must fight to break an ancient curse, or she will lose him forever.

Toen een van mijn opdrachten voor een side-queeste in de magische readathon was om een boek te herlezen, twijfelde ik tussen een aantal opties om uiteindelijk op deze te belanden. Ik wou het gedramatiseerde audioboek eens uitproberen, beschikbaar op Storytel. Ik was vooral benieuwd hoe het verschilde van een standaard audioboek. Ik ben ook al jaren van plan om het 4e boek te lezen, en dacht dat dit een stap in die richting zou kunnen zijn.

Om de vraag over het gedramatiseerde audioboek te beantwoorden, het verschil met een gewoon audioboek is dat het verhaal echt wordt geacteerd en er achtergrond geluiden zijn. Dialogen worden nagespeeld door een volledige cast van personages, dus regels zoals “zei ze” worden gewoon weggelaten.
Ik vond het wel wennen zo. Het was zowel meeslepend als met momenten ongemakkelijk. De impact van bepaalde gelezen woorden blijkt volledig anders dan als deze worden nagebootst, lol.

Wat betreft het verhaal, wel, mijn oorspronkelijke mening houdt stand. Het begint een beetje traag, maar het verhaal met al zijn wendingen en hints naar de wereld en mythologie blijf ik een leuke vinden.
In de tussentijd heb ik veel meer en meer ingewikkelde fantasieverhalen gelezen. Dus in vergelijking heeft deze wel een beetje van zijn glans heeft verloren, maar ik vond het nog steeds een meeslepend verhaal dat veel escapisme biedt.
Ik was wel compleet vergeten wat voor een buitengewoon onuitstaanbaar personage de zus van Feyre is. Het heeft me een beetje afgeschrikt om een verhaal vanuit haar perspectief te lezen. Aan de andere kant ben ik wel curieus te lezen hoe zij de dingen ervaart en een plaats geeft.

Sanderson, Brandon – Edgedancer (The Stormlight Archive #2,5) ★★★★

Genre: Fantasy

Three years ago, Lift asked a goddess to stop her from growing older–a wish she believed was granted. Now, in Edgedancer, the barely teenage nascent Knight Radiant finds that time stands still for no one. Although the young Azish emperor granted her safe haven from an executioner she knows only as Darkness, court life is suffocating the free-spirited Lift, who can’t help heading to Yeddaw when she hears the relentless Darkness is there hunting people like her with budding powers. The downtrodden in Yeddaw have no champion, and Lift knows she must seize this awesome responsibility.

“Lift prepared to be awesome”

Wat een schattig, onzinnig, grillig verhaaltje dat je plotseling doet beseffen dat het toch serieus wat diepgang heeft. Er waren ook verrassend veel onthullingen die hoogstwaarschijnlijk van invloed zullen zijn op de volledige Stormlight Archive. Ik zal niet doen alsof ik alle referenties heb opgemerkt of zelfs heb begrepen, want dat heb ik absoluut niet.
Maar zelfs zonder het volledige plaatje te snappen, vond ik dit kleine zijverhaal erg leuk.

“Being young was an excuse. A plausible justification”

Ik vond het geweldig om de evolutie van Lift te zien.
Ze is een personage dat heel veel verdeeldheid zaait, met hoe irritant ze is en hoe ze zich wanhopig vastklampt aan haar vrijheid door haar kinderachtigheid te overdrijven. Maar ze maakt veel groei door in dit avontuur en ik heb het gevoel dat we onze ogen open moeten houden voor haar, want ze lijkt een underdog te zijn die behoorlijk belangrijk zal worden voor wat nog zal komen!

“I will remember those who have been forgotten.”

Andrew, Kelly – The Whispering Dark

Genre: Fantasy

Delaney Meyers-Petrov is tired of being seen as fragile just because she’s Deaf. So when she’s accepted into a prestigious program at Godbole University that trains students to slip between parallel worlds, she’s excited for the chance to prove herself. But her semester gets off to a rocky start as she faces professors who won’t accommodate her disability, and a pretentious upperclassman fascinated by Delaney’s unusual talents.

Colton Price died when he was nine years old. Quite impossibly, he woke several weeks later at the feet of a green-eyed little girl. Now, twelve years later, Delaney Meyers-Petrov has stumbled back into his orbit, but Colton’s been ordered to keep far away from the new girl… and the voices she hears calling to her from the shadows.

Delaney wants to keep her distance from Colton—she seems to be the only person on campus who finds him more arrogant than charming—yet after a Godbole student turns up dead, she and Colton are forced to form a tenuous alliance, plummeting down a rabbit-hole of deeply buried university secrets. But Delaney and Colton discover the cost of opening the doors between worlds when they find themselves up against something old and nameless, an enemy they need to destroy before it tears them—and their forbidden partnership—apart.

Ik heb vaak rond het idee om dit boek niet uit te lezen gedanst, maar iets bleef er me van weerhouden. Uiteindelijk heb ik doorgezet, zij het door de laatste 30% zo goed als diagonaal te lezen.

Het begin van dit verhaal voelde alsof ik het boek in hoofdstuk twee was begonnen, nadat ik zowel de proloog als hoofdstuk 1 had overgeslagen. Dit gevoel van het missen van een essentieel stuk informatie, dat duidelijk was beschreven in die overgeslagen delen en daarom niet herhaald hoefde te worden, bleef gedurende een groot deel van dit boek bestaan.
De andere delen waren een mix tussen een zeer verwarrende koortsdroom en het me doorheen de beschrijving van het begin van een rare onevenwichtige relatie tussen twee kartonnen personages te moeten sleuren.

Uiterst langzaam werden dan toch enkele verwarrende dingen onthuld, maar dat gevoel dat ik iets miste bleef wel aanhouden, gezien niet alles werd verklaard.
Het tempo van dit hele verhaal was ook inconsequent. Elke keer dat ik dacht dat we in de flow kwamen, kwam het tempo krijsend tot stilstand, om weer over te gaan tot een zeer verwarrend en uiterst overschreven verhaal.

Al met al had dit boek wel de botten van een mogelijks interessant verhaal, maar miste het al zijn spieren en pezen, waardoor we met een verwarrend hoopje vlees en vet achter bleven.