Gelezen

Gelezen in december 2022

December begon als een moeilijke leesmaand.
In theorie zou dit één van de gezelligste leesmaanden van het jaar moeten zijn, met dekentjes en feeërieke lichtjes, maar in de praktijk was mijn hoofd bezig met zoveel andere dingen, dat ik moeite had om mijn aandacht erbij te houden. Eenmaal ik in een boek zat en mee was met de introductie van de personages en wereld, lukte het probleemloos, maar een gloednieuw boek beginnen bleek moeilijk te zijn.

Ik had nochtans grootse leesplannen voor december. Ik wou een inhaalmanoeuvre doen voor mijn Fairyloot Adult-boeken, waarvoor ik op dat moment 3 boeken achter liep, en ik wou de Spiegelpassante serie van Christelle Dabos nog voor het einde van het jaar afmaken.
Begin december begon ik te lezen in mijn 6de Fairyloot Adult-boek, namelijk Babel van R.F. Kuang, maar ik kon er gewoon niet inkomen. Ik hoop dat het deze keer niet aan het boek lag, maar aan mijn gemoedsinstelling, dus ik heb deze niet gemarkeerd als een DNF en zal hem in 2023 nog een kans geven. Ik probeerde ook een aantal andere fantasy boeken uit mijn boekenkast, maar ook voor deze lukte het niet om er in te komen.
Daarom besloot ik mijn pijlen te richten op het afmaken van de Spiegelpassante. Ik hoopte dat een boek waarvan ik de wereld en personage al kende, zou helpen om mijn aandachtsprobleem te omzeilen. Ik was echter nog maar net klaar met het lezen van de inleiding, of ik maakte me al zorgen of mijn herinneringen aan de voorgaande boeken wel nog gedetailleerd genoeg waren. Ik wist wel nog verbazend veel van de voorgaande boeken en voelde direct alweer de wereld rond mij optrekken, maar toch wilde ik er zeker van zijn dat ik elk detail helder in mijn hoofd had, gezien het toch om de finale van de serie ging. Daarom besloot ik om gewoon de ganse serie overnieuw te lezen, te beginnen met De Ijzige Verloofde!

In totaal las ik in december toch nog 9 boeken uit, goed voor 3984 bladzijden. Het gemiddelde december boek komt zo op 443 blz/boek.

Zoals gezegd was een deel van de uitgelezen boeken herlezingen, dus de beoordeling lag al vrij hoog. Geen enkel boek kreeg minder dan 3 sterretjes, maar geen enkel boek kreeg ook 5 sterren, wat al iets zegt over de finale van de voorgemelde serie! Het gemiddelde boek van december komt op 3,6 sterretjes.

Qua doelgroep las ik 4 Young Adult boek en 5 volwassen boeken.

De reden waarom ik toch nog 9 boeken uitlas en niet alleen de Spiegelpassante boeken is dankzij audioboeken tijdens het creatief bezig zijn. Zo las ik in totaal 5 audioboeken en 4 boekenkast-boeken. Eén van die audioboeken was eigenlijk ook een boekenkast boek, dus dat is nog een boek minder op mijn fysieke TBR.

Voor de genres wisselde ik tussen 4 genres, namelijk romantiek (1), thriller (1), mysterie (2) en fantasy (5).

Voor de taal las ik het grootste aantal Nederlandstalige boeken van het jaar. Weliswaar Nederlands vertaald uit het Frans maar toch. Ik las 5 boeken in het Engels en 4 in het Nederlands.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in december las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

  1. Lovett, London – Ice Cold Killer (Frostfall Island Cozy Mystery #3) 🎧 ★★★
  2. Dade, Olivia – Ship Wrecked (Spoiler Alert #3) 🎧 ★★★
  3. Dabos, Christelle – De Ijzige Verloofde (De Spiegelpassante #1) ★★★★
  4. Bardugo, Leigh – Ninth House (Alex Stern #1) 🎧 ★★★★
  5. Dabos, Christelle – De Vermisten van Maneschijn (De Spiegelpassante #2) ★★★★
  6. Dabos, Christelle – Het geheugen van Babel (De Spiegelpassante #3) ★★★★
  7. James, Simone St. – The Book of Cold Cases 🎧 ★★★
  8. Taylor, C.L. – The Guilty Couple 🎧 ★★★
  9. Dabos, Christelle – De Storm van de Echo’s (De Spiegelpassante #4) ★★★★

🎧 Lovett, London – Ice Cold Killer (Frostfall Island Cozy Mystery #3) ★★★

Genre: Mysterie

Winter has blanketed Frostfall Island and while most of the tourists are long gone, there is still plenty of activity.
A hockey tournament brings a large group of ice enthusiasts to Frostfall. Anna and the gang are looking forward to the diversion. Aside from adding a bit of chaos to an otherwise sleepy, snow-covered island, the event stirs up controversy and brings to light old family grievances.
When Simon Snowstone, the richest man on the island, is found dead in his home, Anna soon finds herself snow deep in a murder case. Now she must untangle a family history to find out who killed the family patriarch.

Opnieuw een heel tof boek in deze serie.
De eilandomgeving werkt heel goed om de gezellige dorpssfeer te creëren, met een solide cast van personages en waar iedereen iedereen kent. Tegelijkertijd is er altijd een reden waarom buitenstaanders op bezoek komen, wat vervolgens leidt tot grimmige en onheilspellende situaties, die een aanleiding zijn voor een sappig moordmysterie.

De al te zelfzekere, maar enorm incompetente detective van het vasteland laat niet na om voor de komische noot te zorgen, terwijl Anna en haar pensiongasten voor vertrouwdheid en warmte zorgen.
Ik ben erg benieuwd of er nog iets uit de verhaallijn over Anna’s verdwenen man gaat komen! Volgens de website van de auteur komt toch minstens nog één boek in deze reeks uit!

🎧 Dade, Olivia – Ship Wrecked (Spoiler Alert #3) ★★★

Genre: Romantiek

After All the Feels and Spoiler Alert, Olivia Dade once again delivers a warm and wonderful romantic comedy about two co-stars who once had an incredible one-night stand—and after years of filming on the same remote island, are finally ready to yield to temptation again…

Maria’s one-night-stand—the thick-thighed, sexy Viking of a man she left without a word or a note—just reappeared. Apparently, Peter’s her surly Gods of the Gates co-star, and they’re about to spend the next six years filming on a desolate Irish island together. She still wants him…but he now wants nothing to do with her.

Peter knows this role could finally transform him from a forgettable character actor into a leading man. He also knows a failed relationship with Maria could poison the set, and he won’t sabotage his career for a woman who’s already walked away from him once. Given time, maybe they can be cooperative colleagues or friends—possibly even best friends—but not lovers again. No matter how much he aches for her.

For years, they don’t touch off-camera. But on their last night of filming, their mutual restraint finally shatters, and all their pent-up desire explodes into renewed passion. Too bad they still don’t have a future together, since Peter’s going back to Hollywood, while Maria’s returning to her native Sweden. She thinks she needs more than he can give her, but he’s determined to change her mind, and he’s spent the last six years waiting. Watching. Wanting.

His shipwrecked Swede doesn’t stand a chance.

Dit was oké.
Het begin was leuk, maar het sleepte zich een beetje traag voort. Het eindconflict vond ik helemaal niet leuk, en uiteindelijk werd het een beetje te zeemzoeterig naar mijn smaak.
Wel leuk waren de niet zo subtiele grappen richting Game of Thrones, vooral die in de epiloog over niet kunnen zien omdat het te helder is!
Al met al gewoon een snel en leuk tussendoortje.

Dabos, Christelle – De Ijzige Verloofde (De Spiegelpassante #1) ★★★★

Genre: YA Fantasy

De spiegelpassante van Christelle Dabos is dé fantasyhit van dit moment. Ontdek een betoverende wereld in De ijzige verloofde, het eerste deel van deze magische, nieuwe serie.

Een onvergetelijke heldin, een adembenemende wereld van zwevende arken en familieclans, een verhaal dat nog nooit eerder is verteld – treed binnen in een fabelachtig universum waar je voor altijd wilt blijven vertoeven…

Ophelia, een eigenzinnig buitenbeentje en onbegrepen genie van de ark Anima, heeft twee gaven: ze kan de geschiedenis van voorwerpen lezen en ze kan reizen via spiegels. Onverwachts wordt ze uitgehuwelijkt aan Thorn, een introvert maar invloedrijk lid van een machtige clan. Ze is gedwongen hem te volgen naar Citaceleste, de hoofdstad van de ijzig koude ark Pole. Daar ontdekt ze dat ze een pion is in een politiek spel dat niet alleen verstrekkende gevolgen voor haar eigen leven heeft, maar ook voor haar geliefde Anima.

Omdat ik moeite had om mij te concentreren op iets nieuws en omdat ik het laatste deel van deze serie graag met zoveel mogelijk herinneringen wou lezen, besloot ik de ganse serie opnieuw te lezen, uiteraard beginnend met boek 1.

Bij het herlezen las dit boek een stuk vlotter dan de eerste keer, en toen had ik het al graag gelezen. De dingen die ik toen stroef lezen vond, kon ik nu veel beter plaatsen, maar nog steeds vond ik de personages te karikaturaal om me echt emotioneel met hen betrokken te voelen. De wereld en alles wat daar bij komt maakt wel veel goed en zorgen ook dat ik meteen in het vervolg wil duiken.

🎧 Bardugo, Leigh – Ninth House (Alex Stern #1) ★★★★

Genre: Fantasy

Galaxy ‘Alex’ Stern is the most unlikely member of Yale’s freshman class. A dropout and the sole survivor of a horrific, unsolved crime, Alex was hoping for a fresh start. But a free ride to one of the world’s most prestigious universities was bound to come with a catch.

Alex has been tasked with monitoring the mysterious activities of Yale’s secret societies – well-known haunts of the rich and powerful. Now there’s a dead girl on campus and Alex seems to be the only person who won’t accept the neat answer the police and campus administration have come up with for her murder.

Because Alex knows the secret societies are far more sinister and extraordinary than anyone ever imagined. They tamper with forbidden magic. They raise the dead. And sometimes they prey on the living …

Dit was echt goed!
Ik ben echt verbaasd, want ik had dit eigenlijk niet echt verwacht. Natuurlijk hoopte ik het wel, en nu er plots zoveel animo is voor het vervolg dat in 2023 uitkomt, besloot ik deze prioriteit te geven. Om er wat gemakkelijker in te komen, besloot ik deze wel als audioboek te lezen, en dit werkte perfect!

Dit is wel echt een duister boek, met een paar heel zware thema’s, maar ik vond het hier wel goed gekaderd.

Uiteindelijk bleek dit verhaal alles te hebben wat me zo aantrekt aan het dark academia genre: sfeer, dreiging en mysterie.

De manier waarop Bardugo ons binnen leidt in de elitaire academische wereld van Yale, via het perspectief van een vrij atypisch hoofdpersonage, gaf me het gevoel ook ingeleid te worden in de wereld. En deze is enerzijds erg geworteld in onze realiteit, maar is anderzijds ook doorspekt met geheimzinnige genootschappen en duistere magie.

Het verhaal komt vrij traag op gang en ik geef toe dat het me wel wat moeite koste om erin te komen, maar al vanaf pagina één zijn er zoveel intrigerende elementen aanwezig die mij nieuwsgierig genoeg maakten om verder te willen lezen. Als dan mysterie na mysterie opduikt, die allen op een intrigerende wijze in elkaar verweven zijn, was ik volledig verkocht.

Wou ik meer uitleg over de magie of het ontstaan van de genootschappen? Ja.
Wou ik meer weten over de achtergrond van bepaalde hoofd- en nevenpersonages? Ja.
Is dit een perfect boek? Helemaal niet.
Maar ik heb er zo van genoten, dat ik nu ook helemaal gehypet ben voor het vervolg, vooral ook met dat plagerige einde!

Dabos, Christelle – De Vermisten van Maneschijn (De Spiegelpassante #2) ★★★★

Genre: YA Fantasy

Na de gebeurtenissen in De ijzige verloofde wil Ophelia niets liever dan een rustig en teruggetrokken bestaan leiden. Maar haar leven op de vijandige ark Pool is meer in gevaar dan ooit… Als verloofde van de afstandelijke en raadselachtige Thorn zijn alle ogen op Ophelia gericht. Bovendien gebruikt Faroek, de machtige familiegeest van het Noorden, haar voor zijn eigen doeleinden: Ophelia kan namelijk met haar handen voorwerpen lezen en zo eeuwenoude geheimen achterhalen. Wanneer de ene na de andere invloedrijke hoveling spoorloos verdwijnt, raakt Ophelia opnieuw ongewild betrokken bij een opsporingsonderzoek. Langzaam maar zeker doorziet ze niet alleen de vele illusies die de ark rijk is, maar ontdekt ze ook de overdonderende waarheid…

Ook boek 2 herlas weer enorm vlot. Dezelfde kritiek over de karikaturale personages blijf ik wel hebben, hoewel ik nu wel weet waar ze me aan doen denken. Om één of andere reden stel ik ze me voor als figuren uit een Miyazaki tekenfilm.
De wereld is echt super interessant en ik ben zo nieuwsgierig hoe alles uitgelegd gaat worden.

Dabos, Christelle – Het geheugen van Babel (De Spiegelpassante #3) ★★★★

Genre: YA Fantasy

In deel 3 van de Franse YA-hit De spiegelpassante ontdekt Ophelia een geheim dat de toekomst in groot gevaar kan brengen…

Ophelia’s avontuur gaat verder in Het geheugen van Babel, het derde deel in de magische Spiegelpassante-serie van Christelle Dabos. Lees ook deel 1 (De ijzige verloofde) en deel 2 (De vermisten van Maneschijn). Deel 4, De storm van de echo’s, verschijnt in 2022.

Nadat Ophelia een groot geheim in Faroeks boek ontdekte, heeft ze bijna drie jaar doorgebracht op haar thuisark, Anima. Maar nu is het tijd om in actie te komen. Ophelia reist onder een valse naam naar de ark van Babel, een kosmopolitische en hypermoderne ark. Zal haar talent als lezer van voorwerpen voldoende zijn om te voorkomen dat ze door haar tegenstanders in een dodelijke val wordt gelokt? En zal ze Thorn, haar verloofde, ooit weer zien? Bovendien moet Ophelia een belangrijk geheim bewaren dat de sleutel tot het verleden kan zijn. Maar het kan ook de toekomst in groot gevaar brengen…

Ook weer graag gelezen, dankzij het feit dat we meer en meer te weten komen over god en de andere.

Over het algemeen las ik dit deel wel iets minder graag.
Er waren te veel nieuwe personages en te weinig ontwikkelingen of zelfs vermeldingen van reeds eerder geïntroduceerde personages.

Nu ben ik wel helemaal klaar voor de finale! Ik zit op het puntje van mijn stoel.

🎧 James, Simone St. – The Book of Cold Cases ★★★

Genre: Mysterie

In 1977, Claire Lake, Oregon, was shaken by the Lady Killer Murders: Two men, seemingly randomly, were murdered with the same gun, with strange notes left behind. Beth Greer was the perfect suspect–a rich, eccentric twenty-three-year-old woman, seen fleeing one of the crimes. But she was acquitted, and she retreated to the isolation of her mansion.

Oregon, 2017. Shea Collins is a receptionist, but by night, she runs a true crime website, the Book of Cold Cases–a passion fueled by the attempted abduction she escaped as a child. When she meets Beth by chance, Shea asks her for an interview. To Shea’s surprise, Beth says yes.

They meet regularly at Beth’s mansion, though Shea is never comfortable there. Items move when she’s not looking, and she could swear she’s seen a girl outside the window. The allure of learning the truth about the case from the smart, charming Beth is too much to resist, but even as they grow closer, Shea senses something isn’t right. Is she making friends with a manipulative murderer, or are there other dangers lurking in the darkness of the Greer house?

A true crime blogger gets more than she bargained for while interviewing the woman acquitted of two cold case slayings in this chilling new novel from the New York Times bestselling author of The Sun Down Motel.

Hmm, dit was eigenlijk maar zo zo voor mij.
Mijn weinig enthousiaste reactie vloeit voort uit het feit (spoiler) dat een deel van het mysterie in het bovennatuurlijke gezocht moeten worden. Hoewel ik iemand ben die houdt van fantasy en spookverhalen, lijkt het alsof ik daar niet tegen kan als een oplossing in een hedendaagse thriller. Op zich eerder een ik-probleem en niet eentje van dit boek, dat uiteindelijk wel een meeslepend en vlot verhaal vertelt.

🎧 Taylor, C.L. – The Guilty Couple ★★★

Genre: Thriller

Five years ago, Olivia Sutherland was wrongfully convicted of plotting to murder her husband.

Now she’s finally free, Olivia has three goals: repair her relationship with her teenage daughter, clear her name, and bring down her husband – the man who framed her.

Just how far is she willing to go to get what she wants? And how far will her husband go to stop her? Because his lies run deeper than Olivia could ever have imagined – and this time it’s not her freedom that’s in jeopardy, but her life…

Wat een intrigerend en woedend makend uitgangspunt, dat me van in het begin meesleepte.
Over het algemeen wel graag gelezen, maar er waren precies een beetje te veel personages die wat afleidden van het centrale verhaal. Plus, ik kan ook zo moeilijk de haatdragende motieven begrijpen die aan de basis liggen.
Leuk op het moment, maar laat geen blijvende indruk achter.

Dabos, Christelle – De Storm van de Echo’s (De Spiegelpassante #4) ★★★★

Genre: YA Fantasy

De storm van de echo’s is het vierde en laatste deel uit de betoverende Spiegelpassante-serie van Christelle Dabos.

Tot Ophelia’s grote schrik zijn de arken aan het instorten. Geen ark wordt gespaard. Babel, de Pool en zelfs Ophelia’s geliefde Anima zijn verwoest. Om een totale vernietiging te voorkomen, moeten Ophelia en Thorn – nu ze weer herenigd zijn – de dader vinden. Maar hoe doe je dat zonder te weten hoe hij of zij eruitziet? Ophelia en Thorn gaan op zoek naar de echo’s van het verleden en het heden, in de hoop het antwoord te vinden. Maar lukt dit ze voordat alle arken compleet weggevaagd zijn?

Wat een rollercoaster met jammer genoeg een beetje een flauw einde.

Wat ik fantastisch vond was het feit dat de auteur echt een antwoord had voor alle vragen die doorheen deze serie werden gesteld. Alles wordt mooi en duidelijk uitgelegd en elk plotpuntje wordt netjes met een strikje afgerond. Heel elegant en bevredigend.

Minder vond ik dan weer hoe er met de personages werd omgesprongen, of zelfs in vele gevallen gewoon helemaal niet.
De nadruk lag duidelijk op het plot waar de auteur naar streefde om alles samen te laten komen in een goed afgerond en doordacht verhaal. Maar hierdoor was er weinig tot geen ruimte voor de personages, hun emoties of ontwikkeling.
Dit is eigenlijk een beetje een probleem geweest in de hele serie, waar personages erg karikaturaal zijn en hun relaties weinig tot geen opbouw hebben.
Deze serie wordt deels gepromoot als een liefdesverhaal tussen Ophelia en Thorn, maar hun aantal interacties doorheen de reeks van meer dan 2 woorden kan op één hand geteld worden. Ze hebben bijna nooit scènes samen en als ze die dan hebben voelen ze vrij bruusk en emotieloos aan.
De epiloog probeert nog alle karakterverhalen af te ronden, maar het is gewoon dat niet.

Over het algemeen krijgt dit boek – en de hele reeks – van mij 5 sterren voor creativiteit en wereldopbouw, 3 sterren voor personages en interpersoonlijke relaties. Een 4 is dus een mooi gemiddelde.