Gemaakt

Heet van de breinaald

Sinds ik onlangs mijn allereerste babydeken breide, voelde ik heel stilletje de breikriebel terug in mijn vingers sluipen. Om deze drang te benutten en hopelijk terug wat aan te wakkeren, besloot ik om met wat oude bolletjes uit mijn wol voorraad het meest eenvoudige patroon dat ik kon vinden (dat geen gewone ribbelsteek was) te gaan breien.
En zo vond ik de Sliding is Fun deken van srossinifaust. Dit deken IS eigenlijk toch wel een ribbelsteekdeken – elke steek ervan is gewoon recht gebreid – maar omdat je met twee kleuren werkt en gebruik maakt van kabelnaalden, schuif je je werk om de andere rij naar de andere naald, om het effect van een tricotsteek te creëren, zonder ook maar één steek averecht te moeten breien!

Voor de wol vond ik in mijn voorraad één bolletje Wibra Fenna en vier bolletjes Zeeman Nigar in wit. Niet genoeg voor een heel groot deken, maar voldoende voor een babydeken of een schootdekentje.
Ik zette met de witte wol 96 steken op met een 5 mm. Vervolgens breide ik het patroon tot mijn bol Fenna helemaal op was en breide dan nog een laatste herhaling in wit. Hiermee was mijn dekentje zo’n 58 cm breed en 60 cm hoog, maar had ik wel nog één bol witte wol over, die ik ook kwijt wilde uit mijn voorraad.

Dus besloot ik om met die laatste bol nog een rand te haken rondom het deken. Het was wat zoeken en proberen welke steek ik kon gebruiken om een degelijke boord te kunnen haken, zonder halverwege zonder wol te vallen.
Uiteindelijk haakte ik met een 6mm haaknaald 3 rondes, beginnend met een gewone ronde vasten, gevolgd door 2 rondes in een mossteek (1 vaste afgewisseld met 1 losse). Hiermee had ik alle wol, op 5 grammetjes na, helemaal op gebruikt!

Ik besloot ook om het deken te proberen blokken, om te zien of ik het iets groter kon maken door het nat op te spannen. Ik vreesde er een beetje voor, gezien acryl zich weinig laat nat blokken en ik kreeg ook gelijk. Uiteindelijk meet mijn dekentje 63 cm in de breedte en 68 cm in de hoogte. Perfect voor mij om op mijn schoot te leggen tijdens het werken!

Het dekentje is echt super zacht geworden en is ook heerlijk warm. Het zal zeker goed dienst doen voor als ik de verwarming deze winter niet wil verhogen wanneer ik aan de computer zit!

Ik kan maar niet beslissen welke kant ik het mooist vind: de kant met wit als voorgrond of de kant met de kleurtjes als voorgrond. Ik vind ze allebei wel iets hebben, dus het is wel tof dat ik kan afwisselen. Twee dekentjes voor de prijs van één!

En hoe zit het met die breikriebel nu? Awel ja, die heb ik nog steeds, dus je kan je hopelijk in de toekomst weer aan wat meer breiblogs verwachten!

Groetjes,
Charlotte

One Comment