Gebeurd

Het avocadopit experiment #1

Op een bepaald moment zag ik het overal opduiken, op Pinterest en op Instagram: instructies over hoe je een plant kunt kweken uit een avocadopit. Eerst dacht ik nog dat dit hier, bij ons, niet zou lukken, maar ik was zodanig geïntrigeerd dat ik besloot dat ik het ook eens zou proberen. De eerstvolgende keer dat ik avocado’s in huis had, bewaarde ik één van de pitten en ging aan de slag met de instructies die ik hier vond. Ondertussen ben ik iets meer dan 4 maanden ver met mijn eerste pit en heb ik tal van foto’s van de verschillende fasen. Daarom besloot ik eens een overzichtje te maken van de groeistadia van mijn avocadopit van de start tot nu!

Mijn avocado-experiment – Deel 1
26/05/2017: We beginnen er mee! 14/06/2017: 19 dagen later merk ik opeens het begin van een worteltje op! 30/06/2017: En dat worteltje groeit serieus in de komende 15 dagen!
04/07/2017: 39 dagen nadat ik de pit in het water stak en 20 dagen na het begin van de wortelontwikkeling, komt een piepklein plantje piepen! 06/07/2017: En dat plantje zie ik elke dag iets groter worden 18/07/2017: Tot het de blaadjes begint uit te krullen
14/08/2017: Eenmaal de blaadjes goed beginnen te ontwikkelen, zie ik de steel niet meer in hoogte toenemen.
En ja, zoals je kunt zien begon ik met nog een tweede pit!
07/09/2017: Aan de onderkant, in het water, begint er zich een waar netwerk aan bijwortels bij de hoofdwortel te voegen.
Aan de bovenkant van de plant zie ik nog weinig veranderen, behalve dat ik bemerk dat de puntjes van de blaadjes zwart beginnen te kleuren. Volgens de instructies moet de steel in twee geknipt worden wanneer het plantje 10 à 15 cm hoog is. Mijn plantje meet nu zo’n 9 cm. Zou ik hem al toppen? Ergens vind ik het precies wel zonde…
09/09/2017: Ik vond dit zo lastig om te doen, maar ik vond op verschillende plaatsen dat het toch wel aangeraden is voor een sterke, stevige plant. Dus ogen dicht en knippen. Hopelijk overleeft hij het!
Wat zal het worden?
28/09/2017: 19 dagen na zijn onthoofding zie ik niet veel meer veranderen. Zou hij dood zijn? Aan de andere kant, de wortels blijven er gezond uit zien, dus ik denk het eigenlijk niet. De bovenkant van de stengel, waar ik knipte, ziet er wel droog en verbruind uit. Hmmhmm, benieuwd of het nog iets wordt. 04/10/2017: Misschien verbeeld ik het me maar, maar het lijkt alsof de knop aan de zijkant een ietsiepietsie groter is geworden. Ik blijf het in de gaten houden! Word vervolgd!

Tot nu toe verliep mijn avocado-experiment, zoals je kunt zien, heel vlot. Alleen nu weet ik niet of er nu nog wel of geen leven meer in mijn pit zit na zijn onthoofding. Misschien heb ik gewoon te lang gewacht en moest ik hem al veel vroeger getopt hebben?

Mijn tweede pit zit ondertussen ook al op dat stadium (na 51 dagen):

Nu twijfel ik natuurlijk keihard of ik hem ook onthoofd of net niet. Aan de ene kant, deze pit zit nu nog in een vroeger stadium dan de vorige toen ik deze topte, dus misschien lukt het bij deze wel om hem verder te laten groeien. Aan de andere kant, misschien kan ik deze gewoon nu in aarde planten en zien wat voor plant ik verder ontwikkel zonder het toppen.
Alles hangt nu natuurlijk af hoe pit 1 verder reageert, maar de beslissing voor pit 2 is nu ongeveer nodig. Ik geef het nog een dag of 2 en dan hak ik de knoop door voor pit 2. Over de verdere ontwikkeling van pit 1 hou ik jullie, als er iets te melden valt, zeker op de hoogte!

Probeerden jullie al eens een avocadoplant te kweken? En zo ja, hoe lukte dat bij jullie?

Groetjes,
Charlotte

8 Comments

 • Katrijn

  Bij ons wil het maar niet lukken. Al ettelijke pitten in het water gezet maar geen wortels te zien, zelfs na maanden.

 • sigridkatkatkatoen

  Goh, als ik mijn groene vingersgevoel volg, dan had ik het plantje niet geknipt, maar in de grond gestoken. De bladeren worden zwart van te veel vocht volgens mij. Zijn groei zou dan spontaan stabiliseren. Eens snoeien kan natuurlijk nooit kwaad. Het is wel superleuk om te zien hé, je kan dit ook met een eikel doen ( een groene )en met nog zoveel meer! Binnenkort zit je met een heel bos in je huis 😉

  • Charlotte

   Ewel, ik dacht ook dat zwarte bladpunten tekenend waren voor te veel water, maar ja, ik las overal dat hij getopt moest worden, dus deed ik het toch.
   Wat zou je doen met het tweede plantje? Zo laten of nu snoeien?

   Serieus, met een eikel? Dan veronderstel ik dat dit wel meteen in aarde moet gebeuren, niet?

 • Le petit requin

  Zo tof om de evolutie te zien! En zo’n cliffhanger jong 😉
  Zelf heb ik er mij nog niet aan gewaagd, maar mijn moeder is zodanig enthousiast aan het kweken gegaan dat mijn vader haar een halt heeft moeten toeroepen vooraleer het hele huis in een avocadoserre zou veranderen 😉

  • Charlotte

   Haha, tis ook een cliffhanger voorbij, maar ik begin weer hoop te krijgen.
   En ik kan inderdaad begrijpen dat je mama niet te stoppen is. Sinds ik er aan begon, vind ik het zo’n zonde een pit weg te gooien!

 • Cindy

  Er staat sinds 3 september een pit in water en ik dacht dat er een ietsiepietsie klein worteltje te zien was, maar veel evolutie is er niet meer sinds een week of twee… maar ik merk telkens wat schimmel op langs de rand van de pit juist boven het water. Is dat normaal?

  • Charlotte

   Oei, schimmel is niet normaal, neen. Misschien de pit verplaatsen naar een ander glas en dagelijks het water vervangen?

%d bloggers vinden dit leuk: