Gelezen

Verbeelding Bookchallenge – September

Ik ga verder met mijn inhaalmanoeuvre voor de Verbeelding Bookchallenge met de gelezen boeken van september.

verbeelding-bookchallenge-09

Gillian Flynn – Duisternis

duisternis-gillian-flyn Gillian Flynn is de auteur die het verhaal leverde voor de blockbuster Gone Girl. Toen ik dit boek zag liggen op het Boekenfestijn was ik meteen nieuwsgierig om eens een boek van mevrouw Flynn uit te proberen.

In Duisternis leren we Libby Day kennen. Zij vergaarde faam toen ze op haar zevende de moordpartij op haar familie wist te ontvluchten. Ze duidt haar broer Ben aan als de moordenaar van haar moeder en twee zusjes. Nu, vijfentwintig jaar later, wordt Libby benaderd door een groep amateur detectives. Zij zijn er van overtuigd dat Ben onschuldig is en dat zij toentertijd een valse getuigenis aflegde. Beetje bij beetje komt de waarheid aan het licht.

Het hoofdpersonage uit Duisternis is één van de minst sympathieke personages die ik de laatste tijd ben tegen gekomen. Alles stootte me af van Libby Day: ze is egoïstisch, gemeen, gewelddadig en wentelt zich in zelfmedelijden. En toch, toch blijf je aan haar kant staan doorheen het verhaal. Ook de andere personages zijn niet bepaald lieverdjes. Het ganse boek is een reis doorheen de meest duistere hoekjes van de menselijke geest.
Het mysterie van wat er die nacht gebeurde blijft doorheen het boek aan je knagen. De manier van schrijven, enerzijds in het heden met Libby en anderzijds in het verleden, vanuit het perspectief van de slachtoffers en de vermeende moordenaar, doen je verder lezen en raden.
Duisternis is een gruwelijk en solide mysterie, dat je meeneemt in het hoofd van een aantal zieke, verachtelijke en ziekelijke mensen. Het is vlot geschreven en laat je raden tot het einde.

» Verbeelding Bookchallenge:
  • 3. Een detective
  • 26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes

Rick Riordan – The Trials of Apollo #1: The Hidden Oracle

the-hidden-oracle-rick-riordan Ah, Rick Riordan, wat hou ik van je boeken en verhalen! Ik heb nog geen enkel gelezen dat me niet kon bekoren. Je put uit oude, gekende verhalen en je zet ze volledig naar je hand. Creëert er iets helemaal nieuws en unieks van.

The Hidden Oracle is het eerste boek uit een nieuwe serie van Rick Riordan met de god Apollo als hoofdpersonage.
Nadat hij zijn vader Zeus kwaad maakte, wordt hij als straf uit Olympus geworpen. Apollo land op aarde, gedesoriënteerd en gestript van zijn goddelijke krachten in het lichaam van een sterfelijke 16-jarige jongen. Met de hulp van onder andere Percy Jackson, bereikt Apollo het veilige kamp halfbloed. Daar ontdekt hij echter dat zijn orakel van Delphi niet meer werkt en er al verschillende halfgoden verdwenen in de bossen rondom het kamp. In de hoop de gunst van zijn vader terug te winnen, gaat Apollo de gevaarlijke uitdaging aan om het mysterie van het bos en het falende orakel te ontrafelen.

Schitterende start van een nieuwe serie. Grappig, meeslepend, spannend en mysterieus. Apollo is een briljant hoofdpersonage met een hilarische, eigen stem. Ik kijk al uit naar het vervolg!

» Verbeelding Bookchallenge:
  • 5. Een humoristisch boek
  • 23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
  • 29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las

Jane Harris – The Observations

the-observations-jane-harris Nog een boek dat ik in een opwelling tijdens het Boekenfestijn kocht.

The Observations is geschreven vanuit het perspectief van Bessie, een jonge Ierse vrouw met een niet zo fris verleden. Om dat verleden te ontsnappen, verlaat ze haar thuisstad Glasgow, en komt min of meer toevallig terecht op het landgoed van Lady Arabella. De mooie Arabella, wanneer ze leert dat Bessy kan lezen en schrijven, neemt haar aan als haar nieuwe keukenmeid. Bessy is volledig in de ban van haar nieuwe, mooie Missus, maar diens vreemde verzoeken en aandringen om een dagboek met haar meest intieme gedachten bij te houden, verwarren haar. Later blijkt ook dat de Missus een paar geheimen heeft, inclusief een obsessie voor een vroegere keukenmeid die overleed onder mysterieuze omstandigheden.
Nieuwsgierig doet Bessy een ontdekking die haar verontwaardigd en haar ertoe aanzet een kinderachtige grap op de Missus uit te halen. Die grap heeft echter onverwachte en verregaande gevolgen, die een impact kunnen hebben op alles wat Bessy leerde lief te hebben. En dan dreigt ook nog Bessy’s niet zo frisse verleden aan het licht te komen.

The Observations is een grappig en sterk boek met een prachtig staaltje aan taalgebruik. De jonge, ruwe Bessy schrijft ons toe in een taal exact zoals ze zelf spreekt, waardoor het soms nogal platvloers en incorrect is. Naarmate het boek vordert, en Bessy dus ouder wordt, evolueert het taalgebruik naar een meer gekuiste en complexere stijl.
Het verhaal zelf is onderhoudend en mysterieus. Heel wat gebeurtenissen die eerst geen verband lijken te houden, komen op het eind allemaal samen. Alle eindjes worden tot mooie strikjes geknoopt.
Een Victoriaans boek met een boeiend verhaal, een grappige, innemende verteller en schitterend taalgebruik.

» Verbeelding Bookchallenge:
  • 5. Een humoristisch boek
  • 7. Een debuut
  • 25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden