Gelezen

Viscious

Voor ik Vicious van V.E. Schwab opnam, kampte ik niet echt met een leesdip, maar eerder met een vlaag van onverschilligheid. Niets kon mijn aandacht trekken en houden. Gelukkig bracht dit boek daar een verandering in!

vicious v e schwab Victor en Eli begonnen als kamergenoten op de universiteit. Beide briljante, arrogante, eenzame jongens die dezelfde ambities in elkaar herkennen. Een gedeelde interesse in adrenaline, bijna-doodervaringen en schijnbare bovennatuurlijke fenomenen, onthullen een fascinerende mogelijkheid: dat iemand onder de juiste omstandigheden buitengewone capaciteiten kan ontwikkelen. Maar wanneer hun these van het theoretische naar het experimentele verhuist, gaan de dingen verschrikkelijk fout.

Tien jaar later ontsnapt Victor uit de gevangenis, vastberaden om zijn oude vriend (nu vijand) te vinden, geholpen door een jong meisje met een verbluffend vermogen.
Ondertussen is Eli op een missie om alle mensen met buitengewone gaven uit te roeien. Allemaal, behalve zijn metgezel, een geheimzinnige vrouw met een onbreekbare wil. Gewapend met vreselijke krachten aan beide zijden, gedreven door herinneringen aan verraad en verlies, zetten de aardsvijanden koers naar wraak. Maar wie zal het overleven?

Ik ben een fan van verhalen over superhelden. Dingen zoals X-men of Avengers vind ik gewoon leuk. Entertainment pur sang. En als je van superhelden of buitengewone gaven houdt, dan is dit boek volledig op je lijf geschreven.

Vicious wordt vooral gedreven door de zeer sterke personages.
Elk personage heeft wel ergens een vijs los, maar toch kan je het niet helpen voor een bepaalde kant te gaan supporteren. Het feit dat de personages niet perfect zijn, geen echte helden zijn en geen edele motieven hebben, maken dat het boek zo interessant is om te lezen.

Het verhaal zelf begint met Victor, die na zijn ontsnapping uit de gevangenis op zoek is naar aanwijzingen over waar hij zijn oude vriend, nu vijand, Eli kan vinden. Het is duidelijk dat de gebeurtenissen zullen leiden naar de grote confrontatie tussen de twee, met de manier waarop elk hoofdstuk getiteld is in de zin van “gisterenavond” en “twee uur geleden”. Hoe verder we lezen, hoe dichter we komen bij het nu. Deze manier van schrijven geven een extra laag spanning aan het boek, omdat je mee aan het aftellen bent.
Deze hoofdstukken worden sporadisch afgewisseld door hoofdstukken uit het verdere verleden, zodat we beetje bij beetje te weten komen wat er precies gebeurd is 10 jaar geleden.

Naast sprongen in de tijd, maakt dit boek ook regelmatig sprongen in perspectief, zodat we de motieven van elk personage leren begrijpen vanuit hun gedachtegangen. Dit zorgt dan weer voor een extra diepgang, dan wanneer het verhaal enkel uit het perspectief van Victor zou worden verteld. En zoals eerder al gezegd zijn de personages echt wel de show-stelers in dit boek. Je kan niet helpen van hen te houden, ook al zijn ze toch wel een beetje psychopathisch.

De schrijfstijl is er eentje dat lichtelijk hypnotiserend is. Ik had dit al eerder ervaren in een boek van V.E. Schwab en dit is echt wel iets dat ik bijzonder apprecieer. De schrijfster neemt haar tijd om scenes op te zetten en gebeurtenissen tot een climax te laten komen. Dit zorgt er wel voor dat je niet echt verrast bent bij bepaalde plotwendingen, maar de aanloop er naartoe zorgt dat je zo mee bent in het verhaal dat dit geen zier uithaalt.
In Vicious herkende ik ook wel een beetje opnieuw de filosofie van V.E. Schwab over de dood. Een heel klein déjà-vu gevoel naar The Archived, maar niet zo dat het stoorde, maar eerder dat het een glimlach op het gezicht tovert, zoals wanneer je een bekende schilder herkent bij een bepaald gebruik van kleuren.

Al bij al vond ik Vicious een zeer sterk, duister verhaal over wraak en superkrachten, waarbij ik een sterk stripverhalen-vibe van kreeg. Gedreven door een schitterende cast personages en een intrigerende schrijfstijl is dit boek zeker een aanrader voor liefhebbers superhelden, maar ook voor al wie houdt van a-typische plots en personages.

Helaas werd Vicious nog niet vertaald naar het Nederlands. Het Engelstalige boek kan je wel via Bol.com kopen in papieren vorm voor €10,33 en in digitale vorm voor €7,61

%d bloggers vinden dit leuk: